Περιεδρικά συρίγγια: Άμεση κι ανώδυνη θεραπεία δίχως τον κίνδυνο ακράτειας

Τα περιεδρικά συρίγγια αποτελούν μια συχνή πάθηση της περιοχής του πρωκτού, η οποία πλέον μπορεί να θεραπευτεί ανώδυνα κι αποτελεσματικά, ελαχιστοποιώντας το χρόνο επούλωσης και τον κίνδυνο ακράτειας, χάρη στην καινοτόμα τεχνική FiLaC και τη χρήση θεραπευτικού, ιατρικού laser.

Όταν φλεγμονές στο έντερο αποφράσσουν τον εκφορητικό πόρο των περιπρωκτικών αδένων δημιουργούνται αποστήματα, των οποίων το υγρό ο οργανισμός παροχετεύει με κατεύθυνση το δέρμα γύρω από τον πρωκτό (έδρα) σχηματίζοντας τα περιεδρικά συρίγγια.

Αν αμεληθούν, τα συρίγγια ενδέχεται να οδηγήσουν σε γάγγραινα του περινέου, η οποία μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή του ασθενή.

Αντιμετώπιση

Τα περιεδρικά συρίγγια σπάνια επουλώνονται χωρίς χειρουργική επέμβαση και απαιτούν όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωτική αφαίρεση του φλεγμονώδους ιστού. Ανάλογα με τον τύπο του συριγγίου και τη χειρουργική τεχνική, ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει ακράτεια, μια επιπλοκή που μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.

Η πλέον αποτελεσματική και ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των περιεδρικών συριγγίων είναι η καινοτομική μέθοδος θεραπείας FiLaC (Fistula – track – Laser Closure). Η τεχνική FiLaC επιτυγχάνει το κλείσιμο του περιεδρικού συριγγίου χωρίς τραυματισμό του σφιγκτήρα, τη διατήρηση κάθε μέρους του μυϊκού ιστού και την ελαχιστοποίηση του ενδεχομένου ακράτειας και άλλων επιπλοκών.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση FiLaC;

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης FiLaC με laser, συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας κατευθύνεται στο δίαυλο του συριγγίου με τη βοήθεια ενός καινοτόμου αισθητήρα. Έτσι, ο ιστός του συριγγίου καταστρέφεται με τις λιγότερο πιθανές απώλειες και δε χρειάζεται να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια μιας πολύπλοκης χειρουργικής επέμβασης από έναν χειρουργό.

Η θεραπεία με laser διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και παρέχει τη δυνατότητα να απαλλαγεί εντελώς από το συρίγγιο ο υγιής ιστός.

Πλεονεκτήματα

Η θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων με τη μέθοδο FiLaC έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Ειδικότερα:

  • Ελάχιστη απώλεια μυός του σφιγκτήρα και συνεπώς μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης ακράτειας,
  • Δεν είναι απαραίτητη η αποκοπή ή η τομή του συριγγίου,
  • Η ευκαμψία της ίνας εξασφαλίζει πρόσβαση και σε συρίγγια με δύσκολη ανατομία,
  • Η επέμβαση έχει ολιγόλεπτη διάρκεια,
  • Προαιρετικά συνδυάζεται με διαφορετικές μεθόδους θεραπείας,
  • Ταχύτερη επούλωση ιστών και συνεπώς ταχύτερη επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες.

Τα παραπάνω σημεία υπεροχής της τεχνικής FiLaC με laser την έχουν καταστήσει υπ’ αριθμόν ένα επιλογή για τη θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων και την ταχεία επιστροφή των ασθενών σε μια φυσιολογική ζωή δίχως υποτροπές και δυσάρεστες για την υγεία και την κοινωνική τους ζωή επιπλοκές.

Leave a reply