Αντίο σε αιμορροΐδες και κύστη κόκκυγα

Η τεχνολογία της οπτικής ίνας LASER έφερε επανάσταση στην θεραπευτική αντιμετώπιση πολλών παθήσεων του πρωκτού και της ευρύτερης περιοχής, όπως η αιμορροϊδοπάθεια, η κύστη κόκκυγα, τα συρίγγια και οι ραγάδες του πρωκτού. Η χειρουργική ομάδα «C. Hlias Surgicare» με 10ετή εμπειρία -την μεγαλύτερη στην Ελλάδα- εξειδικεύεται στη θεραπεία πολλών παθήσεων, με τη χρήση του θεραπευτικού laser.

Εφόσον «κλειδί» για τη συγκεκριμένη θεραπεία είναι η εμπειρία και η γνώση του θεράποντος ιατρού, ο επικεφαλής της ομάδας, πρωτοπόρος χειρουργός και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Γεώργιος Π. Ηλίας, μας εξηγεί τις δύο πιο διαδεδομένες θεραπείες παθήσεων που απασχολούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Τι είναι η θεραπεία Laser

«H θεραπεία Laser Haemorrhoid Plasty είναι μία πρωτοποριακή, ελάχιστα επεμβατική τεχνική θεραπείας της προχωρημένης αιμορροϊδοπάθειας (3ου -4ου βαθμού). Πραγματοποιείται με εξελιγμένο, ανώδυνο, χειρουργικό laser και προσφέρει μικροχειρουργική ακρίβεια και απόλυτη ασφάλεια. Οι αιμορροΐδες συρρικνώνονται εκ των έσω με ένα λεπτό αισθητήρα laser, υπό κατάλληλη αναισθησία, χωρίς να τραυματίζεται το πρωκτό δέρμα».

Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου;

«Σε σύγκριση με τις συμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις συνήθως δεν υπάρχουν τομές και δεν αφαιρείται κανένας ιστός. Η θεραπεία LHP δεν συνοδεύεται από ακράτεια, αλλά ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο στενώσεων και επιπλοκών που παρατηρούνται συχνά σε άλλες χειρουργικές τεχνικές. Πραγματοποιείται με τοπική ή περιοχική αναισθησία και προσφέρει εξαιρετικά σύντομη ανάρρωση με καθόλου ή ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο», καταλήγει ο Δρ. Γ. Π Ηλίας.

Αρκούν 15 λεπτά

Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία της κύστης κόκκυγα, ο ίδιος αναφέρει «Η ενδοσκοπική εξάχνωση της κύστης κόκκυγα είναι κυριολεκτικά μία μη επεμβατική μέθοδος, η οποία δεν απαιτεί καμία τομή και δεν αφήνει στον ασθενή καμία ουλή. Με τη βοήθεια της ενέργειας του laser, o ιστός της κύστης διαβρώνεται με ακρίβεια, χωρίς να καταστρέφεται ο περιβάλλων ιστός ή να πρέπει να αφαιρεθεί.

Μετά τη θεραπεία, η οποία διαρκεί 15 λεπτά και γίνεται με τοπική αναισθησία, ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα από τον πόνο. Δεν απαιτούνται συνεχείς επώδυνες αλλαγές, με κάποια επιθέματα, διότι το τραύμα στεγνώνει και επουλώνεται με ασφάλεια. Αρκεί η τοποθέτηση μιας απλής γάζας και μόνο. Παράλληλα ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινή του δραστηριότητα και τη φυσιολογική ζωή».

Ο ΔΡ. Γεώργιος Π. Ηλίας MD, Ph.D. γενικός χειρουργός, διευθυντής χειρουργικής κλινικής, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, hlias.gr

Leave a reply