Δύο νόσοι «ταμπού» θεραπεύονται σε χρόνο μηδέν χάρη στα Laser

Αιμορροΐδες και κύστη κόκκυγα: η αναίμακτη, γρήγορη και οριστική θεραπεία τους είναι σήμερα ένα τεχνολογικό γεγονός ρουτίνας.

Γνωρίζεις πόσοι άνθρωποι στη χώρα μας ταλαιπωρούνται από τις αιμορροΐδες τους; Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, πάνω από το 50% του πληθυσμού. Ωστόσο, ανεπίσημα είναι πολύ περισσότεροι εκείνοι που για λόγους ταμπού –και κυρίως λόγω παραπληροφόρησης– επιμένουν να ζουν μόνιμα με επώδυνες ενοχλήσεις στην περιοχή του πρωκτού φτάνοντας στο ιατρείο όταν πια οι αιμορροΐδες έχουν εξελιχθεί σε προχωρημένη νόσο, με ακόμη δυσκολότερη έκβαση της θεραπείας τους. Εκτός από αίσθημα ντροπής, πολλά άτομα αποφεύγουν μια πρόωρη επίσκεψη στο γιατρό εξαιτίας του φόβου ενός επώδυνου χειρουργείου.

Αιμορροϊδοπλαστική με LASER LHP

Πλέον οι χειρουργοί έχουν στη διάθεσή τους το εξελιγμένο και ανώδυνο χειρουργικό laser (Leonardo Dual®) με ειδικούς καθετήρες οπτικών ινών laser LHP, που προσφέρουν μικροχειρουργική ακρίβεια και απόλυτη ασφάλεια οδηγώντας σε άμεση συρρίκνωση του αιμορροϊδικού ιστού ενώ ο βλεννογόνος και ο σφιγκτήρας μένουν ανέπαφοι.

Αυτή η ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδος αιμορροϊδοπλαστικής εφαρμόζεται με μια απλή τοπική αναισθησία, χωρίς την ανάγκη χρήσης αναλγητικών ή παραμονής στην κλινική, ενώ προσφέρει σύντομη ανάρρωση, με ελάχιστο ή καθόλου μετεγχειρητικό πόνο και άμεση επιστροφή του ασθενή στις συνηθισμένες δραστηριότητές του.

Τέρμα στην μετεγχειρητική ταλαιπωρία από την κύστη του κόκκυγα

Σίγουρα όλο και κάποιον θα έχεις ακούσει από τον κοινωνικό σου περίγυρο που να ταλαιπωρήθηκε επί μήνες μετά από επέμβαση κύστης κόκκυγα. Σε όλη αυτή την επίπονη διαδικασία έρχεται να βάλει τέλος μια εντελώς καινοτόμος ενδοσκοπική μέθοδος. Η εξελιγμένη ενδοσκοπική θεραπεία E.P.Si.La.C. (Endoscopic Pilonidal Sinus Laser Closure) επιτυγχάνει πλέον χωρίς τομή και με άριστη χαρτογράφηση της βλάβης σε μόνιτορ τη γρήγορη θεραπεία και επούλωση του προβλήματος.

Η επέμβαση ξεκινά με επιμελή καθαρισμό της κύστης, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί εξάχνωση των τοιχωμάτων της κύστης με ενέργεια που διοχετεύεται από την οπτική ίνα του laser σε όλο το μήκος και το πλάτος του ουλώδους ιστού της κύστης, με αποτέλεσμα η βλάβη να συρρικνώνεται σχεδόν άμεσα και να εξαφανίζεται –σταδιακά– εντελώς. Με αυτό τον τρόπο ο ασθενής δεν υπόκειται πλέον σε ολοκληρωτική αφαίρεση της κύστης, όπως παλαιότερα (μια κλασική εγχειρητική μέθοδος οδηγούσε αναγκαστικά σε μια ευμεγέθη ουλή στην περιοχή). Η πληγή που μένει μετά την επέμβαση είναι μια οπή 3 χιλιοστών.

TIPS

  • Η αιμορροϊδοπλαστική με laser LHP αποκαθιστά τη φυσική ανατομία χωρίς χρήση ξένων υλικών ή ραμμάτων και διατηρεί ακέραιο το βλεννογόνο και το σφιγκτήρα του πρωκτού απομακρύνοντας τα ενδεχόμενα στενώσεων ή ακράτειας.
  • Η ενδοσκοπική επέμβαση κύστης του κόκκυγα με E.P.Si.La.C. διαρκεί έως μισή ώρα και ο ασθενής επιστρέφει στις δουλειές του αμέσως.
Leave a reply