Η Ρομποτική Χειρουργική αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής στα πλαίσια της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (Minimal Invasive Surgery), η οποία έχει στόχο την επίτευξη βέλτιστου θεραπευτικού αποτελέσματος με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στον ασθενή και τη μέγιστη προστασία των ιστών του.

Στο πλαίσιο της Ρομποτικής Χειρουργικής, οι χειρουργικές παθήσεις αντιμετωπίζονται με παροιμιώδη ακρίβεια και μεγάλο σεβασμό στους ιστούς του ανθρώπου, θέτοντας πάντα ως στόχο οι τελευταίοι να παραμένουν, κατά την επέμβαση, όσο πιο άθικτοι είναι δυνατόν.

Η έμφαση στα παραπάνω, αντανακλάται στον ασθενή υπό τη μορφή μιας εξαιρετικής και ιδιαίτερα ήπιας μετεγχειρητικής πορείας.

Έτσι, πολλά χειρουργεία που όταν διενεργούνται με τις παραδοσιακές, ανοικτές επεμβάσεις, θεωρούνται μεγάλα και σοβαρά, χάρη στη Ρομποτική Χειρουργική καταλήγουν να έχουν τη μετεγχειρητική πορεία και το σωματικό αντίκτυπο ενός μικρού χειρουργείου.

Η Ρομποτική Χειρουργική ενδείκνυται ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης, της διαφραγματοκήλης, καθώς επίσης των καρκίνων του εντέρου και ειδικά του ορθού.

 

Τι είναι το ρομπoτικό σύστημα Da Vinci;

Το σύστημα da Vinci είναι ένα σπουδαίο τεχνολογικό επίτευγμα. Είναι ένα προϊόν της εταιρείας Intuitive Surgical και αποτελεί το πρώτο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής που εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Υλικών (FDA).

Το σύστημα da Vinci ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνολογίες στα πεδία της χειρουργικής και της ρομποτικής.

Η τεχνολογία του ρομποτικού συστήματος da Vinci μεταφράζει τις κινήσεις του χεριού του χειρουργού σε μικρότερες, ακριβείς κινήσεις μικροσκοπικών οργάνων μέσα στο σώμα του ασθενή.

Ειδικότερα, το σύστημα da Vinci διαθέτει ένα σύστημα οράσεως τρισδιάστατης απεικόνισης, μεγάλης μεγέθυνσης και υψηλής ευκρίνειας, σε συνδυασμό με μικροσκοπικά όργανα που διαθέτουν ευλυγισία και δυνατότητα περιστροφής πολύ μεγαλύτερη από το ανθρώπινο χέρι.

Ένα από τα όργανα αυτά είναι ένα λαπαροσκόπιο – ένας λεπτός σωλήνας με μια μικροσκοπική κάμερα και ένα φως στο τέλος. Η κάμερα στέλνει εικόνες σε μια οθόνη βίντεο στο χειρουργείο για να καθοδηγήσει τους γιατρούς κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Ως αποτέλεσμα, το σύστημα da Vinci επιτρέπει στον χειρουργό να λειτουργεί με βελτιωμένη όραση, ακρίβεια και έλεγχο κατά τη διάρκεια της επέμβασης της βουβωνοκήλης.

 

Ρομποτική αντιμετώπιση της Βουβωνοκήλης

Η βουβωνοκήλη αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες εισαγωγής στο χειρουργείο και χάρη στην εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, με την έλευση του ρομποτικού συστήματος da Vinci, μπορεί να αντιμετωπιστεί ενδοσκοπικά με τον πλέον ανώδυνο, αναίμακτο και άμεσο τρόπο.

Η βουβωνοκήλη αποτελεί ίσως το συχνότερο τύπο κήλης (άλλες μορφές είναι η διαφραγματοκήλη, η ομφαλοκήλη, η μηροκήλη, η οσχεοκήλη, η μετεγχειρητική κήλη κ.α.), ενώ υπολογίζεται πως περίπου 1 στους 3 άνδρες θα εμφανίσουν αυτόν τον τύπο κήλης μια φορά στη ζωή τους, συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών.

 

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

Είναι η κήλη που εμφανίζεται στην βουβωνική χώρα, η οποία βρίσκεται γύρω από τα γεννητικά όργανα. Μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.Βουβωνοκήλη ονομάζεται η πρόπτωση μέρους του εντέρου στην περιοχή του δεξιού ή του αριστερού βουβωνικού πόρου και μπορεί να απειλήσει την υγεία του ασθενούς αν αμεληθεί και υποστεί περίσφιξη.

Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διάτρησης του εντέρου και περιτονίτιδας.

Γι’ αυτό, η βουβωνοκήλη πρέπει να χειρουργείται άμεσα.

 

Γιατί εμφανίζεται η βουβωνοκήλη;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έξαρση στην εμφάνισή της, η οποία συνδέεται με την αντίστοιχη αύξηση των φαινομένων παχυσαρκίας και χρόνιας δυσκοιλιότητας, απόρροια του τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών που έχουν επικρατήσει στις δυτικές κοινωνίες.

Ως συνέπεια και με το πέρασμα των χρόνων, η βουβωνοκήλη, εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά σε ηλικίες πολύ μικρότερες των 50 ετών, όταν αυτά πάσχουν από παχυσαρκία.

Πώς θα καταλάβω ότι έχω βουβωνοκήλη;

Συμπτώματα στην βουβωνοκήλη εμφανίζουν περίπου 2 στους 3 ασθενείς και αυτά είναι άλγος στη βουβωνική χώρα, το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί σταδιακά ή αιφνίδια (ιδίως σε περίπτωση περιχαρακωμένης κήλης).

Ο πόνος αποτελεί το πιο συχνό εύρημα και εντείνεται σε περιπτώσεις αύξησης την ενδοκοιλιακής πίεσης (λ.χ. βήχας), ενώ μπορεί να είναι εμφανής η παρουσία της κήλης με γυμνό μάτι. Στους άνδρες δεν αποκλείεται να προκαλείται πρήξιμο και πόνος στους όρχεις.

 

Πώς θα καταλάβει ο ιατρός ότι έχω βουβωνοκήλη;

Η διάγνωση της βουβωνοκήλης γίνεται κατά βάση με το ιστορικό και τη φυσική εξέταση, η οποία έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας (96 στους 100 ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με βουβωνοκήλη έχουν όντως κήλη).

Το αναφερόμενο ιστορικό του πόνου της βουβωνικής περιοχής είναι το οδηγό σημείο, αλλά πρέπει να διαφοροδιαγνωσθεί από τις ακόλουθες καταστάσεις:

Διαφορική διάγνωση άλγους βουβωνικής χώρας

 • Συμφύσεις
 • Σκωληκοειδίτιδα
 • Ηβαλγία / Κήλη των αθλητών
 • Εκκολπωματίτιδα
 • Παθολογίες ισχίου
 • Φλεγμονώδης νόσος εντέρου
 • Οσφυϊκή δισκοπάθεια
 • Προστατίτιδα
 • Διαταραχές όρχεων
 • Λοίμωξη ουροποιητικού

Η διαφορική διάγνωση διαφοροποιείται στην περίπτωση αθλητών, όπου κατευθύνεται περισσότερο προς την κήλη των αθλητών και παθολογίες του μυοσκελετικού συστήματος.

Σημαντικό ρόλο παίζει η κλινική εξέταση. Επισκοπικά μπορεί η περιοχή να είναι οιδηματώδης. Σε περίπτωση που δεν είναι εμφανής η μακροσκοπική προπέτεια της κήλης, ο ιατρός προβαίνει σε ψηλάφηση. Συγκεκριμένα, τοποθετεί τον δείκτη στη περιοχή του οσχέου και ζητάει από τον ασθενή να βήξει (προκειμένου να αυξηθεί η ενδοκοιλιακή πίεση) και με τη ψηλάφηση διαπιστώνει την ύπαρξη ή μη της βουβωνοκήλης. Παράλληλα, κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να αντιληφθεί αν είναι ευθεία ή λοξή.

Συμπληρωματικά με τη φυσική εξέταση, είναι δυνατόν να γίνει χρήση απεικονιστικών μεθόδων, όπως υπερηχογραφίας και μαγνητικής τομογραφίας. Ωστόσο, η χρήση τους σπανίζει και η χρησιμότητά τους περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ιδιαίτερων προκλήσεων διαφορικής διάγνωσης.

 

Τι είναι ευθεία και τι λοξή βουβωνοκήλη;

Η ευθεία βουβωνοκήλη είναι η προβολή του κοιλιακού περιεχομένου μέσω ενός ευένδοτου σημείου του οπίσθιου τοιχώματος του βουβωνικού πόρου στο μέσο των κάτω επιγάστριων αγγείων (τρίγωνο του Hesselbach), δηλαδή προβάλλει από το έδαφος του βουβωνικού πόρου.

Η λοξή βουβωνοκήλη προβάλει μέσω του έσω στομίου του βουβωνικού πόρου χωρίς να «προσανατολίζεται» ανατομικά από γειτονικές δομές.

Η λοξή είναι πιο συχνή από την ευθεία, ενώ αυτή η διαφοροποίησή τους είναι κατά βάση ανατομική και διαδραματίζει ρόλο στη χειρουργική προσπέλαση και όχι στην κλινική εικόνα.

 

Να την αφήσω ή να την χειρουργήσω;

Η βασική ερώτηση που καλείται να απαντήσει ο ιατρός στον ασθενή. Η βουβωνοκήλη μπορεί να έγκειται σε μία από τις ακόλουθες 3 μορφές:

 • Περισφιγμένη κήλη. Ο κηλικός σάκος έχει «στραγγαλιστεί» από τους πέριξ ιστούς και έχει αρχίσει η ισχαιμία ή ακόμη και νέκρωση του περιεχομένου (συνήθως εντέρου). Η κλινική εικόνα είναι έντονη και χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο και οίδημα στην περιοχή. Οι κατευθυντήριες οδηγίες είναι σαφείς. Ο ασθενής χρειάζεται χειρουργείο ΑΜΕΣΑ!
 • Συμπτωματική κήλη. Το σύνηθες σύμπτωμα είναι ο πόνος, ενώ μπορεί να είναι ανώδυνη αλλά μεγάλη σε μέγεθος και να επηρεάζει δευτερογενώς τη ζωή του ασθενή. Οι κατευθυντήριες οδηγίες κάνουν λόγο για κατ’ επιλογήν χειρουργείο. Το αν θα γίνει δηλαδή εξαρτάται από τον ασθενή κατά πρώτο λόγο και ακολούθως από τις συστάσεις του ιατρού.
 • Ασυμπτωματική ή ελάχιστα συμπτωματική. Πρόκειται για κήλη που υποτυπωδώς αντιλαμβάνεται ο ασθενής τα προαναφερόμενα συμπτώματα ή τη διαγιγνώσκει ο ιατρός τυχαία στην φυσική εξέταση. Αναφέρεται στις κατευθυντήριες οδηγίες ότι χρήζει στενής παρακολούθησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί κατάλληλα σε περίπτωση υποτροπής.

Πώς θεραπεύεται η βουβωνοκήλη;

Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης είναι ο χειρουργικός. Αρχικά χρησιμοποιούνταν οι ανοικτές χειρουργικές μέθοδοι, όμως τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με τη χρήση ενδοσκοπικών τεχνικών

Αν αμεληθεί, η βουβωνοκήλη μπορεί να οδηγήσει σε διάτρηση του εντέρου και περιτονίτιδα θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του πάσχοντος. Γι’ αυτό και συστήνεται η άμεση αντιμετώπιση της, η οποία γίνεται χειρουργικά και με τη χρήση ειδικών πλεγμάτων που αποκαθιστούν τα κοιλιακά τοιχώματα εμποδίζοντας την επανεμφάνιση της κήλης.

 

Ποια τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης;

Οι ενδοσκοπικές τεχνικές προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των ανοικτών επεμβάσεων, με πιο σημαντικά τον περιορισμό της πιθανότητας υποτροπής της βουβωνοκήλης σε ποσοστό κάτω του 1%, καθώς και μια αρκετά πιο ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία για τον ασθενή, εφόσον δεν προκαλείται καμία βλάβη στους μύες.

Γι’ αυτό κι όταν ο χειρουργός έχει την ανάλογη εμπειρία, τότε προτιμάται η ενδοσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης και ιδιαίτερα η τεχνική ΤΕP, την οποία εφαρμόζει με εντυπωσιακά αποτελέσματα η Χειρουργική Ομάδα «G.Ilias Surgicare», με επικεφαλής τον Χειρουργό, Δρ. Γεώργιο Π. Ηλία.

Ειδικότερα, η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοικτή μέθοδο:

 • Βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα και μηδαμινή απώλεια αίματος. Κατά την επέμβαση γίνονται μικροτομές λίγων χιλιοστών, οι οποίες μετά από δέκα ημέρες δεν αφήνουν σημάδι ή ουλές.
 • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος. Δεν προκαλείται βλάβη στους μύες μετά το χειρουργείο βουβωνοκήλης, όπως στο ανοικτό χειρουργείο.
 • Μηδαμινά ποσοστά υποτροπής. Όταν η επέμβαση γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό, το ποσοστό υποτροπής περιορίζεται κάτω του 1% και δεν παρατηρούνται μετεγχειρητικές επιπλοκές.
 • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο λίγες ώρες μετά το χειρουργείο και από την επομένη ημέρα επιστρέφει τις καθημερινές του δραστηριότητες.

 

Τι είναι η ενδοσκοπική τεχνική TEP;

Η εν λόγω τεχνική είναι μια εξολοκλήρου εξωπεριτοναϊκή επέμβαση, δηλαδή ο χειρουργός δεν εμπλέκεται καθόλου με την κοιλιά και τα έντερα, καθώς τοποθετεί το πλέγμα ακριβώς εκεί που υπάρχει το πρόβλημα κλείνοντας την οπή εκ των έσω και χωρίς να πειράζει καθόλου το κοιλιακό τοίχωμα.

Πόσο έμπειρος πρέπει να είναι ο χειρουργός;

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης απαιτεί απίστευτη δεξιότητα και καμπύλη μάθησης από τον χειρουργό και θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα χειρουργεία.

Από τα χέρια του χειρουργού πρέπει να έχουν περάσει πολλά περιστατικά και ο ίδιος να έχει «ξαναμάθει» την ανατομία της περιοχής από τη νέα οπτική γωνία του να χειρουργεί κάτω από τους μύες, δηλαδή από μέσα προς τα έξω, κι όχι από έξω προς τα μέσα, όπως γίνεται στις παραδοσιακές ανοικτές επεμβάσεις και διδάσκεται στα πανεπιστήμια.

Αυτό είναι πολύ δύσκολο για έναν κλασικό χειρουργό να το μάθει. Όταν, όμως, το καταφέρει, τότε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτή η προσέγγιση είναι πολύ μεγάλα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παγκοσμίως μόλις το 17% των χειρουργών χειρουργεί τη βουβωνοκήλη λαπαροσκοπικά. Οι υπόλοιποι χειρουργούν ανοικτά είτε διότι δεν γνωρίζουν την ανατομία της περιοχής από μέσα προς τα έξω, είτε διότι δεν έχουν την απαιτούμενη δεξιότητα να δουλέψουν με αυτόν τον τρόπο.

 

Πόσο διευκολύνει τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης το ρομποτικό σύστημα da Vinci;

Η μεγάλη δυσκολία δεξιότητας που απαιτείται για τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης μετριάζεται σε μεγάλο βαθμό με τη χρήση του ρομπότ.

Το σύστημα da Vinci προσφέρει στο χειρουργό ξεκούραστη επέμβαση, όντας καθιστός και με τα χέρια στην κονσόλα του, απίστευτη σταθερότητα (δεν υπάρχει ούτε καν το ανθρώπινο τρέμουλο των χεριών) και μεγάλη ακρίβεια στις κινήσεις.

Παράλληλα, το σύστημα da Vinci προσφέρει τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης του χειρουργικού πεδίου. Το τρισδιάστατο περιβάλλον βάζει το χειρουργό κυριολεκτικά μέσα στο σώμα του ασθενή.

 

Τι χρειάζεται να κάνω πριν το χειρουργείο;

Πριν το χειρουργείο, προβλέπονται τα εξής:

 • Νηστεία το βράδυ της προηγουμένης.
 • Δεν χρειάζεται προφυλακτική λήψη αντιβίωσης σε ασθενείς χαμηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις λαπαροσκόπησης.
 • Διακοπή συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως ασπιρίνη ή άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών – Ενημέρωση του ιατρού.
 • Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος (ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος, γενική αίματος, βιοχημικές εξετάσεις, καρδιολογική εκτίμηση).

 

Τι πορεία έχει ο ασθενής μετά το χειρουργείο;

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, ύστερα από λαπαροσκοπική/ρομποτική αποκατάσταση ο ασθενής είναι δυνατόν να πάρει εξιτήριο αυθημερόν ή να νοσηλευτεί για μία ημέρα. Ειδικότερα:

 • Την 1η μέρα μετά το χειρουργείο ο ασθενής καταναλώνει υγρά και σταδιακά μέσα σε δύο μέρες καταναλώνει πιο στέρεες τροφές
 • Επίσης, προβλέπεται η ξεκούραση για μία ημέρα και επιστροφή στις καθημερινές ασχολίες ιδανικά μετά από 10 μέρες, ενώ για βαριά εργασία μετά από 2-4 εβδομάδες.
 • Δεν απαιτείται συχνή παρακολούθηση (follow up) μετά την επέμβαση.

Θα πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί και η σημασία επιλογής χειρουργού με μεγάλη εμπειρία και υψηλή εξειδίκευση στη λαπαροσκόπηση, προκειμένου να διασφαλιστεί το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα και ο ελάχιστος κίνδυνος υποτροπής της βουβωνοκήλης.

 

Μπορεί να εμφανιστεί βουβωνοκήλη στο μωρό μετά τη γέννηση;

Ναι. Αυτή η μορφή κήλης μπορεί να υπάρχει από την γέννηση και μάλιστα σχετίζεται με τον πρόωρο τοκετό. Βέβαια μπορεί να αναπτυχθεί σε μικρή ηλικία σε κορίτσια και αγόρια.

Μπορεί να εμφανίσει υποτροπή η βουβωνοκήλη και με τι συμπτώματα;

Όλες οι κήλες αν υποτροπιάσουν, σημαίνει ότι θα εμφανίσουν την δημιουργία μιας μαλακής μάζας που προβάλλει στο ίδιο ακριβώς σημείο που χειρουργήθηκε η πρώτη κήλη. Χρειάζονται απεικονιστικές εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η υποτροπή από τον γιατρό.

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Ηλία;

Ο Δρ. Ηλίας διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στην εφαρμογή των πλέον σύγχρονων και ελάχιστα επεμβατικών λαπαροσκοπικών τεχνικών με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος da Vinci για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης και πλήθους άλλων χειρουργικών παθήσεων.

Οι σύγχρονες αυτές θεραπευτικές τεχνικές με τη χρήση ρομποτικής χειρουργικής τεχνολογίας έχουν εξαιρετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα και συνοδεύονται από ηπιότερη μετεγχειρητική πορεία.

Για το κόστος της επέμβασης της βουβωνοκήλης, επικοινωνήστε με τον ιατρό. Κλείστε το ραντεβού σας άμεσα!

Σχετικά Άρθρα

 • Ρομποτική Χειρουργική

  Ρομποτικό «στοπ» στα βαριά και δύσκολα χειρουργεία

  Παροιμιώδης ακρίβεια, απόλυτη σταθερότητα και τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση με δυνατότητα μεγέθυνσης που βάζει το χειρουργό μέσα στο… σώμα του ασθενή είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα που καθιστούν τη Ρομποτική Χειρουργική χρυσή επιλογή για την αντιμετώπιση παθήσεων, όπως η βουβωνοκήλη, η διαφραγματοκήλη, καθώς επίσης οι καρκίνοι του εντέρου και ειδικά του ορθού. Η Ρομποτική Χειρουργική... Διαβάστε περισσότερα

 • Ρομποτική Χειρουργική Da Vinci® S

  Ρομποτική Χειρουργική

  Τι είναι το Da Vinci® S Είναι ένα Ρομποτικό Σύστημα που αποτελείται από: εργονομικά σχεδιασμένη κονσόλα 4 ρομποτικούς βραχίονες ενδοσκοπικό πύργο σύστημα υψηλών προδιαγραφών InSite Vision, με πραγματική 3D απεικόνιση ειδικά ενδοσκοπικά εργαλεία Το Da Vinci® S αποτελεί ένα νέο σημαντικό εργαλείο που διευκολύνει το έργο του χειρουργού και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο ανώδυνες... Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά Βίντεο

ΓΕΝΙΚΑ

Η Ρομποτική Χειρουργική αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής στα πλαίσια της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (Minimal Invasive Surgery), η οποία έχει στόχο την επίτευξη βέλτιστου θεραπευτικού αποτελέσματος με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στον ασθενή και τη μέγιστη προστασία των ιστών του.

Στο πλαίσιο της Ρομποτικής Χειρουργικής, οι χειρουργικές παθήσεις αντιμετωπίζονται με παροιμιώδη ακρίβεια και μεγάλο σεβασμό στους ιστούς του ανθρώπου, θέτοντας πάντα ως στόχο οι τελευταίοι να παραμένουν, κατά την επέμβαση, όσο πιο άθικτοι είναι δυνατόν.

Η έμφαση στα παραπάνω, αντανακλάται στον ασθενή υπό τη μορφή μιας εξαιρετικής και ιδιαίτερα ήπιας μετεγχειρητικής πορείας.

Έτσι, πολλά χειρουργεία που όταν διενεργούνται με τις παραδοσιακές, ανοικτές επεμβάσεις, θεωρούνται μεγάλα και σοβαρά, χάρη στη Ρομποτική Χειρουργική καταλήγουν να έχουν τη μετεγχειρητική πορεία και το σωματικό αντίκτυπο ενός μικρού χειρουργείου.

Η Ρομποτική Χειρουργική ενδείκνυται ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης, της διαφραγματοκήλης, καθώς επίσης των καρκίνων του εντέρου και ειδικά του ορθού.

 

Τι είναι το ρομπoτικό σύστημα Da Vinci;

Το σύστημα da Vinci είναι ένα σπουδαίο τεχνολογικό επίτευγμα. Είναι ένα προϊόν της εταιρείας Intuitive Surgical και αποτελεί το πρώτο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής που εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Υλικών (FDA).

Το σύστημα da Vinci ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνολογίες στα πεδία της χειρουργικής και της ρομποτικής.

Η τεχνολογία του ρομποτικού συστήματος da Vinci μεταφράζει τις κινήσεις του χεριού του χειρουργού σε μικρότερες, ακριβείς κινήσεις μικροσκοπικών οργάνων μέσα στο σώμα του ασθενή.

Ειδικότερα, το σύστημα da Vinci διαθέτει ένα σύστημα οράσεως τρισδιάστατης απεικόνισης, μεγάλης μεγέθυνσης και υψηλής ευκρίνειας, σε συνδυασμό με μικροσκοπικά όργανα που διαθέτουν ευλυγισία και δυνατότητα περιστροφής πολύ μεγαλύτερη από το ανθρώπινο χέρι.

Ένα από τα όργανα αυτά είναι ένα λαπαροσκόπιο – ένας λεπτός σωλήνας με μια μικροσκοπική κάμερα και ένα φως στο τέλος. Η κάμερα στέλνει εικόνες σε μια οθόνη βίντεο στο χειρουργείο για να καθοδηγήσει τους γιατρούς κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Ως αποτέλεσμα, το σύστημα da Vinci επιτρέπει στον χειρουργό να λειτουργεί με βελτιωμένη όραση, ακρίβεια και έλεγχο κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

 

Ρομποτική αντιμετώπιση της Βουβωνοκήλης

Η βουβωνοκήλη αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες εισαγωγής στο χειρουργείο και χάρη στην εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, με την έλευση του ρομποτικού συστήματος da Vinci, μπορεί να αντιμετωπιστεί ενδοσκοπικά με τον πλέον ανώδυνο, αναίμακτο και άμεσο τρόπο.

Η βουβωνοκήλη αποτελεί ίσως το συχνότερο τύπο κήλης (άλλες μορφές είναι η διαφραγματοκήλη, η ομφαλοκήλη, η μηροκήλη, η οσχεοκήλη, η μετεγχειρητική κήλη κ.α.), ενώ υπολογίζεται πως περίπου 1 στους 3 άνδρες θα εμφανίσουν αυτόν τον τύπο κήλης μια φορά στη ζωή τους, συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών.

 

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

Βουβωνοκήλη ονομάζεται η πρόπτωση μέρους του εντέρου στην περιοχή του δεξιού ή του αριστερού βουβωνικού πόρου και μπορεί να απειλήσει την υγεία του ασθενούς αν αμεληθεί και υποστεί περίσφιξη.

Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διάτρησης του εντέρου και περιτονίτιδας.

Γι’ αυτό, η βουβωνοκήλη πρέπει να χειρουργείται άμεσα.

 

Γιατί εμφανίζεται η βουβωνοκήλη;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έξαρση στην εμφάνισή της, η οποία συνδέεται με την αντίστοιχη αύξηση των φαινομένων παχυσαρκίας και χρόνιας δυσκοιλιότητας, απόρροια του τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών που έχουν επικρατήσει στις δυτικές κοινωνίες.

Ως συνέπεια και με το πέρασμα των χρόνων, η βουβωνοκήλη, εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά σε ηλικίες πολύ μικρότερες των 50 ετών, όταν αυτά πάσχουν από παχυσαρκία.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ - ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Πώς θα καταλάβω ότι έχω βουβωνοκήλη;

Συμπτώματα εμφανίζουν περίπου 2 στους 3 ασθενείς και αυτά είναι άλγος στη βουβωνική χώρα, το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί σταδιακά ή αιφνίδια (ιδίως σε περίπτωση περιχαρακωμένης κήλης).

Ο πόνος αποτελεί το πιο συχνό εύρημα και εντείνεται σε περιπτώσεις αύξησης την ενδοκοιλιακής πίεσης (λ.χ. βήχας), ενώ μπορεί να είναι εμφανής η παρουσία της κήλης με γυμνό μάτι.

 

Πώς θα καταλάβει ο ιατρός ότι έχω βουβωνοκήλη;

Η διάγνωση της βουβωνοκήλης γίνεται κατά βάση με το ιστορικό και τη φυσική εξέταση, η οποία έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας (96 στους 100 ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με βουβωνοκήλη έχουν όντως κήλη).

Το αναφερόμενο ιστορικό του πόνου της βουβωνικής περιοχής είναι το οδηγό σημείο, αλλά πρέπει να διαφοροδιαγνωσθεί από τις ακόλουθες καταστάσεις:

Διαφορική διάγνωση άλγους βουβωνικής χώρας

 • Συμφύσεις
 • Σκωληκοειδίτιδα
 • Ηβαλγία / Κήλη των αθλητών
 • Εκκολπωματίτιδα
 • Παθολογίες ισχίου
 • Φλεγμονώδης νόσος εντέρου
 • Οσφυϊκή δισκοπάθεια
 • Προστατίτιδα
 • Διαταραχές όρχεων
 • Λοίμωξη ουροποιητικού

Η διαφορική διάγνωση διαφοροποιείται στην περίπτωση αθλητών, όπου κατευθύνεται περισσότερο προς την κήλη των αθλητών και παθολογίες του μυοσκελετικού συστήματος.

Σημαντικό ρόλο παίζει η κλινική εξέταση. Επισκοπικά μπορεί η περιοχή να είναι οιδηματώδης. Σε περίπτωση που δεν είναι εμφανής η μακροσκοπική προπέτεια της κήλης, ο ιατρός προβαίνει σε ψηλάφηση. Συγκεκριμένα, τοποθετεί τον δείκτη στη περιοχή του οσχέου και ζητάει από τον ασθενή να βήξει (προκειμένου να αυξηθεί η ενδοκοιλιακή πίεση) και με τη ψηλάφηση διαπιστώνει την ύπαρξη ή μη της βουβωνοκήλης. Παράλληλα, κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να αντιληφθεί αν είναι ευθεία ή λοξή.

Συμπληρωματικά με τη φυσική εξέταση, είναι δυνατόν να γίνει χρήση απεικονιστικών μεθόδων, όπως υπερηχογραφίας και μαγνητικής τομογραφίας. Ωστόσο, η χρήση τους σπανίζει και η χρησιμότητά τους περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ιδιαίτερων προκλήσεων διαφορικής διάγνωσης.

 

Τι είναι ευθεία και τι λοξή βουβωνοκήλη;

Η ευθεία βουβωνοκήλη είναι η προβολή του κοιλιακού περιεχομένου μέσω ενός ευένδοτου σημείου του οπίσθιου τοιχώματος του βουβωνικού πόρου στο μέσο των κάτω επιγάστριων αγγείων (τρίγωνο του Hesselbach), δηλαδή προβάλλει από το έδαφος του βουβωνικού πόρου.

Η λοξή βουβωνοκήλη προβάλει μέσω του έσω στομίου του βουβωνικού πόρου χωρίς να «προσανατολίζεται» ανατομικά από γειτονικές δομές.

Η λοξή είναι πιο συχνή από την ευθεία, ενώ αυτή η διαφοροποίησή τους είναι κατά βάση ανατομική και διαδραματίζει ρόλο στη χειρουργική προσπέλαση και όχι στην κλινική εικόνα.

 

Να την αφήσω ή να την χειρουργήσω;

Η βασική ερώτηση που καλείται να απαντήσει ο ιατρός στον ασθενή. Η βουβωνοκήλη μπορεί να έγκειται σε μία από τις ακόλουθες 3 μορφές:

 • Περισφιγμένη κήλη. Ο κηλικός σάκος έχει «στραγγαλιστεί» από τους πέριξ ιστούς και έχει αρχίσει η ισχαιμία ή ακόμη και νέκρωση του περιεχομένου (συνήθως εντέρου). Η κλινική εικόνα είναι έντονη και χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο και οίδημα στην περιοχή. Οι κατευθυντήριες οδηγίες είναι σαφείς. Ο ασθενής χρειάζεται χειρουργείο ΑΜΕΣΑ!
 • Συμπτωματική κήλη. Το σύνηθες σύμπτωμα είναι ο πόνος, ενώ μπορεί να είναι ανώδυνη αλλά μεγάλη σε μέγεθος και να επηρεάζει δευτερογενώς τη ζωή του ασθενή. Οι κατευθυντήριες οδηγίες κάνουν λόγο για κατ’ επιλογήν χειρουργείο. Το αν θα γίνει δηλαδή εξαρτάται από τον ασθενή κατά πρώτο λόγο και ακολούθως από τις συστάσεις του ιατρού.
 • Ασυμπτωματική ή ελάχιστα συμπτωματική. Πρόκειται για κήλη που υποτυπωδώς αντιλαμβάνεται ο ασθενής τα προαναφερόμενα συμπτώματα ή τη διαγιγνώσκει ο ιατρός τυχαία στην φυσική εξέταση. Αναφέρεται στις κατευθυντήριες οδηγίες ότι χρήζει στενής παρακολούθησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί κατάλληλα σε περίπτωση υποτροπής.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Πώς θεραπεύεται η βουβωνοκήλη;

Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης είναι ο χειρουργικός. Αρχικά χρησιμοποιούνταν οι ανοικτές χειρουργικές μέθοδοι, όμως τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με τη χρήση ενδοσκοπικών τεχνικών

Αν αμεληθεί, η βουβωνοκήλη μπορεί να οδηγήσει σε διάτρηση του εντέρου και περιτονίτιδα θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του πάσχοντος. Γι’ αυτό και συστήνεται η άμεση αντιμετώπιση της, η οποία γίνεται χειρουργικά και με τη χρήση ειδικών πλεγμάτων που αποκαθιστούν τα κοιλιακά τοιχώματα εμποδίζοντας την επανεμφάνιση της κήλης.

 

Ποια τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης;

Οι ενδοσκοπικές τεχνικές προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των ανοικτών επεμβάσεων, με πιο σημαντικά τον περιορισμό της πιθανότητας υποτροπής της βουβωνοκήλης σε ποσοστό κάτω του 1%, καθώς και μια αρκετά πιο ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία για τον ασθενή, εφόσον δεν προκαλείται καμία βλάβη στους μύες.

Γι’ αυτό κι όταν ο χειρουργός έχει την ανάλογη εμπειρία, τότε προτιμάται η ενδοσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης και ιδιαίτερα η τεχνική ΤΕP, την οποία εφαρμόζει με εντυπωσιακά αποτελέσματα η Χειρουργική Ομάδα «G.Ilias Surgicare», με επικεφαλής τον Χειρουργό, Δρ. Γεώργιο Π. Ηλία.

Ειδικότερα, η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοικτή μέθοδο:

 • Βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα και μηδαμινή απώλεια αίματος. Κατά την επέμβαση γίνονται μικροτομές λίγων χιλιοστών, οι οποίες μετά από δέκα ημέρες δεν αφήνουν σημάδι ή ουλές.
 • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος. Δεν προκαλείται βλάβη στους μύες, όπως στο ανοικτό χειρουργείο.
 • Μηδαμινά ποσοστά υποτροπής. Όταν η επέμβαση γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό, το ποσοστό υποτροπής περιορίζεται κάτω του 1%.
 • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο λίγες ώρες μετά το χειρουργείο και από την επομένη ημέρα επιστρέφει τις καθημερινές του δραστηριότητες.

 

Τι είναι η ενδοσκοπική τεχνική TEP;

Η εν λόγω τεχνική είναι μια εξολοκλήρου εξωπεριτοναϊκή επέμβαση, δηλαδή ο χειρουργός δεν εμπλέκεται καθόλου με την κοιλιά και τα έντερα, καθώς τοποθετεί το πλέγμα ακριβώς εκεί που υπάρχει το πρόβλημα κλείνοντας την οπή εκ των έσω και χωρίς να πειράζει καθόλου το κοιλιακό τοίχωμα.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πόσο έμπειρος πρέπει να είναι ο χειρουργός;

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης απαιτεί απίστευτη δεξιότητα και καμπύλη μάθησης από τον χειρουργό και θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα χειρουργεία.

Από τα χέρια του χειρουργού πρέπει να έχουν περάσει πολλά περιστατικά και ο ίδιος να έχει «ξαναμάθει» την ανατομία της περιοχής από τη νέα οπτική γωνία του να χειρουργεί κάτω από τους μύες, δηλαδή από μέσα προς τα έξω, κι όχι από έξω προς τα μέσα, όπως γίνεται στις παραδοσιακές ανοικτές επεμβάσεις και διδάσκεται στα πανεπιστήμια.

Αυτό είναι πολύ δύσκολο για έναν κλασικό χειρουργό να το μάθει. Όταν, όμως, το καταφέρει, τότε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτή η προσέγγιση είναι πολύ μεγάλα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παγκοσμίως μόλις το 17% των χειρουργών χειρουργεί τη βουβωνοκήλη λαπαροσκοπικά. Οι υπόλοιποι χειρουργούν ανοικτά είτε διότι δεν γνωρίζουν την ανατομία της περιοχής από μέσα προς τα έξω, είτε διότι δεν έχουν την απαιτούμενη δεξιότητα να δουλέψουν με αυτόν τον τρόπο.

 

Πόσο διευκολύνει τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης το ρομποτικό σύστημα da Vinci;

Η μεγάλη δυσκολία δεξιότητας που απαιτείται για τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης μετριάζεται σε μεγάλο βαθμό με τη χρήση του ρομπότ.

Το σύστημα da Vinci προσφέρει στο χειρουργό ξεκούραστη επέμβαση, όντας καθιστός και με τα χέρια στην κονσόλα του, απίστευτη σταθερότητα (δεν υπάρχει ούτε καν το ανθρώπινο τρέμουλο των χεριών) και μεγάλη ακρίβεια στις κινήσεις.

Παράλληλα, το σύστημα da Vinci προσφέρει τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης του χειρουργικού πεδίου. Το τρισδιάστατο περιβάλλον βάζει το χειρουργό κυριολεκτικά μέσα στο σώμα του ασθενή.

 

Τι χρειάζεται να κάνω πριν το χειρουργείο;

Πριν το χειρουργείο, προβλέπονται τα εξής:

 • Νηστεία το βράδυ της προηγουμένης.
 • Δεν χρειάζεται προφυλακτική λήψη αντιβίωσης σε ασθενείς χαμηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις λαπαροσκόπησης.
 • Διακοπή συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως ασπιρίνη ή άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών – Ενημέρωση του ιατρού.
 • Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος (ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος, γενική αίματος, βιοχημικές εξετάσεις, καρδιολογική εκτίμηση).

 

Τι πορεία έχει ο ασθενής μετά το χειρουργείο;

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, ύστερα από λαπαροσκοπική/ρομποτική αποκατάσταση ο ασθενής είναι δυνατόν να πάρει εξιτήριο αυθημερόν ή να νοσηλευτεί για μία ημέρα. Ειδικότερα:

 • Την 1η μέρα μετά το χειρουργείο ο ασθενής καταναλώνει υγρά και σταδιακά μέσα σε δύο μέρες καταναλώνει πιο στέρεες τροφές
 • Επίσης, προβλέπεται η ξεκούραση για μία ημέρα και επιστροφή στις καθημερινές ασχολίες ιδανικά μετά από 10 μέρες, ενώ για βαριά εργασία μετά από 2-4 εβδομάδες.
 • Δεν απαιτείται συχνή παρακολούθηση (follow up) μετά την επέμβαση.

Θα πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί και η σημασία επιλογής χειρουργού με μεγάλη εμπειρία και υψηλή εξειδίκευση στη λαπαροσκόπηση, προκειμένου να διασφαλιστεί το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα και ο ελάχιστος κίνδυνος υποτροπής της βουβωνοκήλης.

 

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Ηλία;

Ο Δρ. Ηλίας διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στην εφαρμογή των πλέον σύγχρονων και ελάχιστα επεμβατικών λαπαροσκοπικών τεχνικών με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος da Vinci για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης και πλήθους άλλων χειρουργικών παθήσεων.

Οι σύγχρονες αυτές θεραπευτικές τεχνικές με τη χρήση ρομποτικής χειρουργικής τεχνολογίας έχουν εξαιρετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα και συνοδεύονται από ηπιότερη μετεγχειρητική πορεία.

ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Σχετικά Άρθρα

 • Ρομποτική Χειρουργική

  Ρομποτικό «στοπ» στα βαριά και δύσκολα χειρουργεία

  Παροιμιώδης ακρίβεια, απόλυτη σταθερότητα και τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση με δυνατότητα μεγέθυνσης που βάζει το χειρουργό μέσα στο… σώμα του ασθενή είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα που καθιστούν τη Ρομποτική Χειρουργική χρυσή επιλογή για την αντιμετώπιση παθήσεων, όπως η βουβωνοκήλη, η διαφραγματοκήλη, καθώς επίσης οι καρκίνοι του εντέρου και ειδικά του ορθού. Η Ρομποτική Χειρουργική... Διαβάστε περισσότερα

 • Ρομποτική Χειρουργική Da Vinci® S

  Ρομποτική Χειρουργική

  Τι είναι το Da Vinci® S Είναι ένα Ρομποτικό Σύστημα που αποτελείται από: εργονομικά σχεδιασμένη κονσόλα 4 ρομποτικούς βραχίονες ενδοσκοπικό πύργο σύστημα υψηλών προδιαγραφών InSite Vision, με πραγματική 3D απεικόνιση ειδικά ενδοσκοπικά εργαλεία Το Da Vinci® S αποτελεί ένα νέο σημαντικό εργαλείο που διευκολύνει το έργο του χειρουργού και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο ανώδυνες... Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά Βίντεο

Σχετικά Video

Στοιχεία Επικοινωνίας

 • Αιμορροΐδες

  Γνωστή στο ευρύ κοινό ως «αιμορροΐδες», η αιμορροϊδοπάθεια ταλαιπωρεί σήμερα σχεδόν έναν στους τρεις ανθρώπους στον πλανήτη, επηρεάζοντας...
  Διαβάστε Περισσότερα
 • Κήλες

  Οι κήλες αποτελούν την πιο συχνή αιτία εισαγωγής στο χειρουργείο. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από 15 εκατομμύρια...
  Διαβάστε Περισσότερα
 • Πέτρα στη χολή

  Χολολιθίαση, ή κοινώς μιλώντας, πέτρες στην χολή, είναι μια παθολογία που χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό μικρών λίθων εντός της χοληδόχου...
  Διαβάστε Περισσότερα
 • Κύστη Κόκκυγος

  Η κύστη κόκκυγος είναι μία συχνή πάθηση που προσβάλλει κατά κανόνα νέους ανθρώπους και μέχρι πρότινος αποτελούσε συνώνυμο της...
  Διαβάστε Περισσότερα