Διαφραγματοκήλη – Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ως σύμπτωμα της διαφραγματοκήλης ταλαιπωρεί σήμερα χιλιάδες ανθρώπους. Οι τελευταίοι, ωστόσο, έχουν πλέον τη δυνατότητα, χάρη στην πρόοδο της λαπαροσκοπικής χειρουργικής να βρουν άμεση ανακούφιση και να επιστρέψουν σε μια φυσιολογική ζωή.

Η χειρουργική ομάδα του Δρ. Ηλία εφαρμόζει τις τεχνικές  λαπαροσκοπικής θολοπλαστικής κατά Nissen και κατά Toupet με εξαιρετικά αποτελέσματα και ηπιότατη μετεγχειρητική πορεία για τους ασθενείς.

 

Διαφραγματοκήλη: Ο μεγάλος μίμος

Τι είναι η διαφραγματοκήλη;

Η διαφραγματοκήλη αναφέρεται στην προπέτεια οποιασδήποτε ανατομικής δομής της κοιλιακής χώρας – εκτός του οισοφάγου – εντός της θωρακικής κοιλότητας μέσω ενός χάσματος του διαφράγματος. Συνηθέστερα αυτή η δομή είναι ο στόμαχος. Τον χαρακτηρισμό του μίμου, τον κερδίζει διότι αν και συνήθως ασυμπτωματική, όταν δώσει συμπτώματα αυτά είναι ποικίλα και μπορεί να προσομοιάζουν με μία πληθώρα παθολογικών καταστάσεων όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Πόσοι τύποι διαφραγματοκήλης υπάρχουν;

Η σύγχρονη κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει 4 τύπους:

Τύπος Ι: Ολισθαίνουσα (η γαστροοισοφαγική συμβολή περνάει πάνω από το διάφραγμα)

Τύπος ΙΙ: Παραοισοφαγική (η γαστροοισοφαγική συμβολή ΔΕΝ περνάει πάνω από το διάφραγμα, αλλά περνάει ο θόλος του στομάχου)

Τύπος ΙΙΙ: Συνδυασμός των δύο προηγούμενων τύπων

Τύπος ΙV: Κάποια άλλη δομή πέραν του στομάχου περνάει μέσω του διαφράγματος στην θωρακική κοιλότητα

Περισσότερο από το 95% των συνολικών διαφραγματοκηλών ανήκουν στον τύπο Ι.

Το υπόλοιπο 5% που αντιπροσωπεύει τους υπόλοιπους 3 τύπους, συχνά χαρακτηρίζεται ως παραοισοφαγικές διαφραγματοκήλες.

 

Γιατί εμφανίζεται η διαφραγματοκήλη;

Οι δύο βασικοί παράγοντες για την εμφάνιση της εν λόγω νόσου είναι η παχυσαρκία και η ηλικία. Παράλληλα, άλλα αίτια είναι αυτά που οδηγούν σε αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως είναι η εγκυμοσύνη, χρόνια δυσκοιλιότητα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ο χρόνιος βήχας.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι προηγούμενα χειρουργεία στομάχου ή οισοφάγου, θωρακοκοιλιακό τραύμα, σκελετικές δυσμορφίες (κύφωση, σκολίωση), ενώ στα παιδιά ευθύνονται κατά βάση γενετικές ανωμαλίες.

Πώς θα καταλάβω ότι έχω διαφραγματοκήλη;

Δεν υπάρχουν ειδικά συμπτώματα για τη διαφραγματοκήλη, ενώ συχνά είναι ασυμπτωματική. Το τυπικό προφίλ ασθενή με διαφραγματοκήλη είναι μια γυναίκα, συνήθως άνω των 60 ετών, η οποία εμφανίζει ασαφή συμπτώματα διαλείποντος επιγαστρικού πόνου και «φουσκώματος» μετά το φαγητό.

Ωστόσο, το πιο σύνηθες και οδηγό σύμπτωμα είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

 

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενη ροή οξέων του στομάχου στον οισοφάγο.

Αυτή η κατάσταση οφείλεται στην χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, ο οποίος βρίσκεται στη συμβολή οισοφάγου-στομάχου και λειτουργεί ως μία βαλβίδα μονής ροής, δηλαδή επιτρέπει τη δίοδο τροφής και υγρών από τον οισοφάγο προς το στόμαχο αλλά όχι το αντίστροφο.

 

Τι συμπτώματα έχει η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Ο ασθενής εμφανίζει οπισθοστερνικό καύσο (κοινώς «καούρες»), αναγωγές (το «ανέβασμα» του φαγητού) και δυσφαγία.

Σε περίπτωση μεγάλου ελλείμματος στην περιοχή του διαφράγματος, ο ασθενής είναι δυνατό να παρουσιαστεί με ναυτία, εμέτους, πόνο στο στήθος και προβλήματα από το αναπνευστικό.

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει άσθμα και λοιμώξεις του αναπνευστικού, οισοφαγίτιδα, χρόνιο βήχα και βραχνάδα, χρόνια ιγμορίτιδα ή και διάβρωση του πίσω μέρους των δοντιών, ενώ στις πιο χρόνιες εκδοχές της είναι υπεύθυνη ακόμα και για την η ανάπτυξη καρκίνου στον οισοφάγο (αδενοκαρκίνωμα).

 

Γιατί εμφανίζεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Οι κακές διατροφικές συνήθειες του ατόμου αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές αιτίες πρόκλησης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, καθώς εξασθενούν τη σύσπαση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα με συνέπεια τη ροή γαστρικών οξέων στον οισοφάγο.

Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όπως και επίσης και το στρες, που είναι ταυτισμένο με το δυτικό τρόπο ζωής, καθότι ενισχύει την οξύτητα στις εκκρίσεις του στομάχου.

Πολλοί ασθενείς που υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση πάσχουν κι από διαφραγματοκήλη.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της διαφραγματοκήλης – πώς επηρεάζεται από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η διάγνωση της διαφραγματοκήλης διαφοροποιείται ανάλογα με το αν η κήλη συνοδεύεται ή όχι από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Στην περίπτωση που συνυπάρχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι κατευθυντήριες οδηγίες από την Αμερικάνικη Εταιρεία Χειρουργικής και Ενδοσκόπησης του Γαστρεντερικού Συστήματος, υποδεικνύουν πως χρήζει η πραγματοποίησης οισοφαγοσκόπησης.

Αν, όμως, η οισοφαγοσκόπηση δεν αναδείξει βλάβες συμβατές με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τότε χρυσός κανόνας θεωρείται η 24-ωρη μέτρηση του pH του οισοφάγου.

Στην περίπτωση που δε συνυπάρχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τότε ο διαγνωστικός έλεγχος περιλαμβάνει:

 • Ακτινογραφία θώρακος
 • Αξονική τομογραφία
 • Οισοφαγο-γαστροδωδεκαδακτυλοσκόπηση
 • Μανομετρία οισοφάγου
 • Βαριούχο γεύμα
 • pH-μετρία
 • Διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα

Πώς θεραπεύουμε τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι το πιο σύνηθες σύμπτωμα με το οποίο παρουσιάζεται η διαφραγματοκήλη. Ενώ η θεραπεία της τελευταίας είναι αμιγώς χειρουργική, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προσεγγιστεί αρχικά και με μη επεμβατικές μεθόδους. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγές στον τρόπο ζωής,
 • Απώλεια βάρους – Άσκηση,
 • Διακοπή καπνίσματος,
 • Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ,
 • Συχνότερα και ελαφρύτερα γεύματα,
 • Αποφυγή γεύματος πριν την κατάκλιση,
 • Φαρμακευτική αγωγή που σκοπεύει στη μείωση του pH του στομάχου (αναστολείς αντλίας πρωτονίων).

Ωστόσο, η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και συνάμα ο μοναδικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου στον οισοφάγο, είναι η χειρουργική επέμβαση.

 

Πότε πρέπει να χειρουργείται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Αναφορικά με τη χειρουργική αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, οι κατευθυντήριες οδηγίες τη συνιστούν στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Ανεπιτυχής φαρμακευτική αγωγή (όχι περιορισμός των συμπτωμάτων, εμφάνιση παρενεργειών),
 • Επιθυμία για χειρουργείο παρά την επιτυχία της φαρμακευτικής αγωγής (ποιότητα ζωής, ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή εφ’ όρου ζωής, κόστος αγωγής),
 • Παρουσία επιπλοκών της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (οισοφάγος Barrett, στένωση οισοφάγου),
 • Εκδηλώσεις της νόσου εκτός του οισοφάγου (άσθμα, βράγχος φωνής, βήχας, στηθάγχη, εισροφήσεις).

 

Τι κάνω αν έχω διαφραγματοκήλη;

Η θεραπεία της διαφραγματοκήλης αυτής καθ’ αυτής είναι χειρουργική. Η Αμερικάνικη Εταιρεία Χειρουργικής και Ενδοσκόπησης του Γαστρεντερικού Συστήματος στις κατευθυντήριες οδηγίες της αναφέρει, χαρακτηριστικά, τα εξής:

 • Η χειρουργική αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης τύπου Ι δεν είναι απαραίτητη.
 • Όλες οι συμπτωματικές παραοισοφαγικές διαφραγματοκήλες θα πρέπει να χειρουργούνται, ιδίως αυτές με συμπτώματα οξείας απόφραξης ή που έχουν κάνει συστροφή.

Συνοψίζοντας, οι ενδείξεις για χειρουργική αντιμετώπιση προϋποθέτουν την ύπαρξη συμπτωμάτων.

 

Τι χειρουργείο να επιλέξω;

Εδώ και πάνω από δυο δεκαετίες η «ανοικτή» χειρουργική της διαφραγματοκήλης και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης έχει αντικατασταθεί από τη λαπαροσκοπική προσέγγιση, διασφαλίζοντας καλύτερα αποτελέσματα και μηδαμινές επιπλοκές τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πέρας της επέμβασης.

 

Τι είναι η λαπαροσκοπική θολοπλαστική;

Η χειρουργική αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης αφορά στην ανάταξη και διόρθωση της διαφραγματοκήλης. Η συνηθέστερη επέμβαση που ακολουθείται είναι η λαπαροσκοπική θολοπλαστική.

Κατά την επέμβαση αυτή, πραγματοποιούνται 4 – 5 μικροτομές στο δέρμα, χωρίς διατομή μυών. Ο θόλος, δηλαδή το πάνω μέρος του στομάχου, τυλίγεται γύρω από το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου και λειτουργεί σαν βαλβίδα που αποτρέπει την παλινδρόμηση των γαστρικών οξέων στον οισοφάγο, αναλαμβάνοντας το ρόλο του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Η επέμβαση διαρκεί 3 με 4 ώρες.

Οι τεχνικές που εφαρμόζονται είναι η Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική κατά Nissen και η Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική κατά Toupet.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής θολοπλαστικής;

Η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών, όπως έχει αποτυπωθεί σε όλα τα χειρουργικά συνέδρια σε Ευρώπη και Αμερική, αναδεικνύει τη Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική ανώτερη της συντηρητικής αγωγής, ως προς τα μακροχρόνια αποτελέσματα, και με σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της ανοικτής χειρουργικής επέμβασης.

Συγκριτικά, η Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική προσφέρει:

 • Ελαχιστοποιημένο μετεγχειρητικό πόνο.
 • Εντυπωσιακά βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα.
 • Μικρότερη νοσηλεία που διαρκεί συνήθως 24 ώρες.
 • Ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, μέσα σε λίγες ημέρες.

Τι προβλέπεται πριν το χειρουργείο;

Πριν το χειρουργείο λαπαροσκοπικής θολοπλαστικής:

 • Μην καπνίζετε τουλάχιστον για τις 4 εβδομάδες πριν το χειρουργείο
 • Μη λαμβάνετε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (εκτός παρακεταμόλης) ή ασπιρίνη για 1 εβδομάδα πριν το χειρουργείο
 • Μη λαμβάνετε αντιπηκτικά για 1 εβδομάδα πριν την επέμβαση
 • Μην πιείτε και μην φάτε μετά τα μεσάνυχτα της προηγούμενης

 

Τι πρέπει να κάνω μετά το χειρουργείο;

Μετά την επέμβαση συστήνονται τα παρακάτω:

 • Ο ασθενής πίνει μόνο υγρά τη μέρα του χειρουργείου. Την επομένη αρχίζει ελαφρά σίτιση.
 • Συνήθως επιστρέφει σπίτι την επομένη. Ωστόσο, η νοσηλεία μπορεί να διαρκέσει 1-3 ημέρες.
 • Θα ακολουθήσει συγκεκριμένη δίαιτα για 2 εβδομάδες.
 • Αποφυγή άρσης βαρών άνω των 10 κιλών για τους επόμενους 3 μήνες
 • Είναι καλό να επανεξεταστεί μετά από 6 και 12 μήνες.

 

Πόσο ασφαλής είναι η λαπαροσκοπική θολοπλαστική;

Ως επέμβαση, η Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική θεωρείται αρκετά ασφαλής, όμως, η επιτυχία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία του χειρουργού.

Η Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική απαιτεί μεγάλη ακρίβεια και λεπτότητα στους χειρισμούς του χειρουργού, γι’ αυτό και η πραγματοποίησή της προϋποθέτει εξειδίκευση στην εν λόγω τεχνική και σημαντική εμπειρία.

 

Γιατί να επιλέξω το Δρ. Ηλία;

Ο Δρ. Ηλίας διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στην εφαρμογή των πλέον σύγχρονων και ελάχιστα επεμβατικών λαπαροσκοπικών τεχνικών για την αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Οι σύγχρονες αυτές θεραπευτικές τεχνικές έχουν εξαιρετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα και συνοδεύονται από ηπιότερη μετεγχειρητική πορεία.

Σχετικά Άρθρα

 • «Στοπ» στη Διαφραγματοκήλη – «Ματ» στη Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση

  «Στοπ» στη Διαφραγματοκήλη – «Ματ» στη Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση

  Οριστική ανακούφιση και επιστροφή σε μια φυσιολογική ζωή έρχεται να προσφέρει σε χιλιάδες ανθρώπους που πάσχουν από γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση η λαπαροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης. Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενη ροή οξέων του στομάχου στον οισοφάγο, προκαλώντας δυσπεψία, πόνο και δυσκολία στην κατάποση, κάψιμο χαμηλά στο θώρακα (η λεγόμενη... Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά Βίντεο

ΓΕΝΙΚΑ

Διαφραγματοκήλη – Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ως σύμπτωμα της διαφραγματοκήλης ταλαιπωρεί σήμερα χιλιάδες ανθρώπους. Οι τελευταίοι, ωστόσο, έχουν πλέον τη δυνατότητα, χάρη στην πρόοδο της λαπαροσκοπικής χειρουργικής να βρουν άμεση ανακούφιση και να επιστρέψουν σε μια φυσιολογική ζωή.

Η χειρουργική ομάδα του Δρ. Ηλία εφαρμόζει τις τεχνικές  λαπαροσκοπικής θολοπλαστικής κατά Nissen και κατά Toupet με εξαιρετικά αποτελέσματα και ηπιότατη μετεγχειρητική πορεία για τους ασθενείς.

 

Διαφραγματοκήλη: Ο μεγάλος μίμος

Τι είναι η διαφραγματοκήλη;

Η διαφραγματοκήλη αναφέρεται στην προπέτεια οποιασδήποτε ανατομικής δομής της κοιλιακής χώρας – εκτός του οισοφάγου – εντός της θωρακικής κοιλότητας μέσω ενός χάσματος του διαφράγματος. Συνηθέστερα αυτή η δομή είναι ο στόμαχος. Τον χαρακτηρισμό του μίμου, τον κερδίζει διότι αν και συνήθως ασυμπτωματική, όταν δώσει συμπτώματα αυτά είναι ποικίλα και μπορεί να προσομοιάζουν με μία πληθώρα παθολογικών καταστάσεων όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Πόσοι τύποι διαφραγματοκήλης υπάρχουν;

Η σύγχρονη κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει 4 τύπους:

Τύπος Ι: Ολισθαίνουσα (η γαστροοισοφαγική συμβολή περνάει πάνω από το διάφραγμα)

Τύπος ΙΙ: Παραοισοφαγική (η γαστροοισοφαγική συμβολή ΔΕΝ περνάει πάνω από το διάφραγμα, αλλά περνάει ο θόλος του στομάχου)

Τύπος ΙΙΙ: Συνδυασμός των δύο προηγούμενων τύπων

Τύπος ΙV: Κάποια άλλη δομή πέραν του στομάχου περνάει μέσω του διαφράγματος στην θωρακική κοιλότητα

Περισσότερο από το 95% των συνολικών διαφραγματοκηλών ανήκουν στον τύπο Ι.

Το υπόλοιπο 5% που αντιπροσωπεύει τους υπόλοιπους 3 τύπους, συχνά χαρακτηρίζεται ως παραοισοφαγικές διαφραγματοκήλες.

 

Γιατί εμφανίζεται η διαφραγματοκήλη;

Οι δύο βασικοί παράγοντες για την εμφάνιση της εν λόγω νόσου είναι η παχυσαρκία και η ηλικία. Παράλληλα, άλλα αίτια είναι αυτά που οδηγούν σε αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως είναι η εγκυμοσύνη, χρόνια δυσκοιλιότητα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ο χρόνιος βήχας.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι προηγούμενα χειρουργεία στομάχου ή οισοφάγου, θωρακοκοιλιακό τραύμα, σκελετικές δυσμορφίες (κύφωση, σκολίωση), ενώ στα παιδιά ευθύνονται κατά βάση γενετικές ανωμαλίες.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Πώς θα καταλάβω ότι έχω διαφραγματοκήλη;

Δεν υπάρχουν ειδικά συμπτώματα για τη διαφραγματοκήλη, ενώ συχνά είναι ασυμπτωματική. Το τυπικό προφίλ ασθενή με διαφραγματοκήλη είναι μια γυναίκα, συνήθως άνω των 60 ετών, η οποία εμφανίζει ασαφή συμπτώματα διαλείποντος επιγαστρικού πόνου και «φουσκώματος» μετά το φαγητό.

Ωστόσο, το πιο σύνηθες και οδηγό σύμπτωμα είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

 

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενη ροή οξέων του στομάχου στον οισοφάγο.

Αυτή η κατάσταση οφείλεται στην χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, ο οποίος βρίσκεται στη συμβολή οισοφάγου-στομάχου και λειτουργεί ως μία βαλβίδα μονής ροής, δηλαδή επιτρέπει τη δίοδο τροφής και υγρών από τον οισοφάγο προς το στόμαχο αλλά όχι το αντίστροφο.

 

Τι συμπτώματα έχει η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Ο ασθενής εμφανίζει οπισθοστερνικό καύσο (κοινώς «καούρες»), αναγωγές (το «ανέβασμα» του φαγητού) και δυσφαγία.

Σε περίπτωση μεγάλου ελλείμματος στην περιοχή του διαφράγματος, ο ασθενής είναι δυνατό να παρουσιαστεί με ναυτία, εμέτους, πόνο στο στήθος και προβλήματα από το αναπνευστικό.

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει άσθμα και λοιμώξεις του αναπνευστικού, οισοφαγίτιδα, χρόνιο βήχα και βραχνάδα, χρόνια ιγμορίτιδα ή και διάβρωση του πίσω μέρους των δοντιών, ενώ στις πιο χρόνιες εκδοχές της είναι υπεύθυνη ακόμα και για την η ανάπτυξη καρκίνου στον οισοφάγο (αδενοκαρκίνωμα).

 

Γιατί εμφανίζεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Οι κακές διατροφικές συνήθειες του ατόμου αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές αιτίες πρόκλησης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, καθώς εξασθενούν τη σύσπαση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα με συνέπεια τη ροή γαστρικών οξέων στον οισοφάγο.

Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όπως και επίσης και το στρες, που είναι ταυτισμένο με το δυτικό τρόπο ζωής, καθότι ενισχύει την οξύτητα στις εκκρίσεις του στομάχου.

Πολλοί ασθενείς που υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση πάσχουν κι από διαφραγματοκήλη.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της διαφραγματοκήλης – πώς επηρεάζεται από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η διάγνωση της διαφραγματοκήλης διαφοροποιείται ανάλογα με το αν η κήλη συνοδεύεται ή όχι από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Στην περίπτωση που συνυπάρχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι κατευθυντήριες οδηγίες από την Αμερικάνικη Εταιρεία Χειρουργικής και Ενδοσκόπησης του Γαστρεντερικού Συστήματος, υποδεικνύουν πως χρήζει η πραγματοποίησης οισοφαγοσκόπησης.

Αν, όμως, η οισοφαγοσκόπηση δεν αναδείξει βλάβες συμβατές με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τότε χρυσός κανόνας θεωρείται η 24-ωρη μέτρηση του pH του οισοφάγου.

Στην περίπτωση που δε συνυπάρχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τότε ο διαγνωστικός έλεγχος περιλαμβάνει:

 • Ακτινογραφία θώρακος
 • Αξονική τομογραφία
 • Οισοφαγο-γαστροδωδεκαδακτυλοσκόπηση
 • Μανομετρία οισοφάγου
 • Βαριούχο γεύμα
 • pH-μετρία
 • Διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Πώς θεραπεύουμε τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι το πιο σύνηθες σύμπτωμα με το οποίο παρουσιάζεται η διαφραγματοκήλη. Ενώ η θεραπεία της τελευταίας είναι αμιγώς χειρουργική, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προσεγγιστεί αρχικά και με μη επεμβατικές μεθόδους. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγές στον τρόπο ζωής,
 • Απώλεια βάρους – Άσκηση,
 • Διακοπή καπνίσματος,
 • Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ,
 • Συχνότερα και ελαφρύτερα γεύματα,
 • Αποφυγή γεύματος πριν την κατάκλιση,
 • Φαρμακευτική αγωγή που σκοπεύει στη μείωση του pH του στομάχου (αναστολείς αντλίας πρωτονίων).

Ωστόσο, η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και συνάμα ο μοναδικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου στον οισοφάγο, είναι η χειρουργική επέμβαση.

 

Πότε πρέπει να χειρουργείται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Αναφορικά με τη χειρουργική αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, οι κατευθυντήριες οδηγίες τη συνιστούν στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Ανεπιτυχής φαρμακευτική αγωγή (όχι περιορισμός των συμπτωμάτων, εμφάνιση παρενεργειών),
 • Επιθυμία για χειρουργείο παρά την επιτυχία της φαρμακευτικής αγωγής (ποιότητα ζωής, ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή εφ’ όρου ζωής, κόστος αγωγής),
 • Παρουσία επιπλοκών της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (οισοφάγος Barrett, στένωση οισοφάγου),
 • Εκδηλώσεις της νόσου εκτός του οισοφάγου (άσθμα, βράγχος φωνής, βήχας, στηθάγχη, εισροφήσεις).

 

Τι κάνω αν έχω διαφραγματοκήλη;

Η θεραπεία της διαφραγματοκήλης αυτής καθ’ αυτής είναι χειρουργική. Η Αμερικάνικη Εταιρεία Χειρουργικής και Ενδοσκόπησης του Γαστρεντερικού Συστήματος στις κατευθυντήριες οδηγίες της αναφέρει, χαρακτηριστικά, τα εξής:

 • Η χειρουργική αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης τύπου Ι δεν είναι απαραίτητη.
 • Όλες οι συμπτωματικές παραοισοφαγικές διαφραγματοκήλες θα πρέπει να χειρουργούνται, ιδίως αυτές με συμπτώματα οξείας απόφραξης ή που έχουν κάνει συστροφή.

Συνοψίζοντας, οι ενδείξεις για χειρουργική αντιμετώπιση προϋποθέτουν την ύπαρξη συμπτωμάτων.

 

Τι χειρουργείο να επιλέξω;

Εδώ και πάνω από δυο δεκαετίες η «ανοικτή» χειρουργική της διαφραγματοκήλης και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης έχει αντικατασταθεί από τη λαπαροσκοπική προσέγγιση, διασφαλίζοντας καλύτερα αποτελέσματα και μηδαμινές επιπλοκές τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πέρας της επέμβασης.

 

Τι είναι η λαπαροσκοπική θολοπλαστική;

Η χειρουργική αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης αφορά στην ανάταξη και διόρθωση της διαφραγματοκήλης. Η συνηθέστερη επέμβαση που ακολουθείται είναι η λαπαροσκοπική θολοπλαστική.

Κατά την επέμβαση αυτή, πραγματοποιούνται 4 – 5 μικροτομές στο δέρμα, χωρίς διατομή μυών. Ο θόλος, δηλαδή το πάνω μέρος του στομάχου, τυλίγεται γύρω από το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου και λειτουργεί σαν βαλβίδα που αποτρέπει την παλινδρόμηση των γαστρικών οξέων στον οισοφάγο, αναλαμβάνοντας το ρόλο του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Η επέμβαση διαρκεί 3 με 4 ώρες.

Οι τεχνικές που εφαρμόζονται είναι η Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική κατά Nissen και η Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική κατά Toupet.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής θολοπλαστικής;

Η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών, όπως έχει αποτυπωθεί σε όλα τα χειρουργικά συνέδρια σε Ευρώπη και Αμερική, αναδεικνύει τη Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική ανώτερη της συντηρητικής αγωγής, ως προς τα μακροχρόνια αποτελέσματα, και με σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της ανοικτής χειρουργικής επέμβασης.

Συγκριτικά, η Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική προσφέρει:

 • Ελαχιστοποιημένο μετεγχειρητικό πόνο.
 • Εντυπωσιακά βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα.
 • Μικρότερη νοσηλεία που διαρκεί συνήθως 24 ώρες.
 • Ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, μέσα σε λίγες ημέρες.

Τι προβλέπεται πριν το χειρουργείο;

Πριν το χειρουργείο λαπαροσκοπικής θολοπλαστικής:

 • Μην καπνίζετε τουλάχιστον για τις 4 εβδομάδες πριν το χειρουργείο
 • Μη λαμβάνετε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (εκτός παρακεταμόλης) ή ασπιρίνη για 1 εβδομάδα πριν το χειρουργείο
 • Μη λαμβάνετε αντιπηκτικά για 1 εβδομάδα πριν την επέμβαση
 • Μην πιείτε και μην φάτε μετά τα μεσάνυχτα της προηγούμενης

 

Τι πρέπει να κάνω μετά το χειρουργείο;

Μετά την επέμβαση συστήνονται τα παρακάτω:

 • Ο ασθενής πίνει μόνο υγρά τη μέρα του χειρουργείου. Την επομένη αρχίζει ελαφρά σίτιση.
 • Συνήθως επιστρέφει σπίτι την επομένη. Ωστόσο, η νοσηλεία μπορεί να διαρκέσει 1-3 ημέρες.
 • Θα ακολουθήσει συγκεκριμένη δίαιτα για 2 εβδομάδες.
 • Αποφυγή άρσης βαρών άνω των 10 κιλών για τους επόμενους 3 μήνες
 • Είναι καλό να επανεξεταστεί μετά από 6 και 12 μήνες.

 

Πόσο ασφαλής είναι η λαπαροσκοπική θολοπλαστική;

Ως επέμβαση, η Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική θεωρείται αρκετά ασφαλής, όμως, η επιτυχία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία του χειρουργού.

Η Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική απαιτεί μεγάλη ακρίβεια και λεπτότητα στους χειρισμούς του χειρουργού, γι’ αυτό και η πραγματοποίησή της προϋποθέτει εξειδίκευση στην εν λόγω τεχνική και σημαντική εμπειρία.

 

Γιατί να επιλέξω το Δρ. Ηλία;

Ο Δρ. Ηλίας διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στην εφαρμογή των πλέον σύγχρονων και ελάχιστα επεμβατικών λαπαροσκοπικών τεχνικών για την αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Οι σύγχρονες αυτές θεραπευτικές τεχνικές έχουν εξαιρετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα και συνοδεύονται από ηπιότερη μετεγχειρητική πορεία.

ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Σχετικά Άρθρα

 • «Στοπ» στη Διαφραγματοκήλη – «Ματ» στη Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση

  «Στοπ» στη Διαφραγματοκήλη – «Ματ» στη Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση

  Οριστική ανακούφιση και επιστροφή σε μια φυσιολογική ζωή έρχεται να προσφέρει σε χιλιάδες ανθρώπους που πάσχουν από γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση η λαπαροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης. Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενη ροή οξέων του στομάχου στον οισοφάγο, προκαλώντας δυσπεψία, πόνο και δυσκολία στην κατάποση, κάψιμο χαμηλά στο θώρακα (η λεγόμενη... Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά Βίντεο

Στοιχεία Επικοινωνίας

 • Αιμορροΐδες

  Γνωστή στο ευρύ κοινό ως «αιμορροΐδες», η αιμορροϊδοπάθεια ταλαιπωρεί σήμερα σχεδόν έναν στους τρεις ανθρώπους στον πλανήτη, επηρεάζοντας...
  Διαβάστε Περισσότερα
 • Κήλες

  Οι κήλες αποτελούν την πιο συχνή αιτία εισαγωγής στο χειρουργείο. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από 15 εκατομμύρια...
  Διαβάστε Περισσότερα
 • Πέτρα στη χολή

  Χολολιθίαση, ή κοινώς μιλώντας, πέτρες στην χολή, είναι μια παθολογία που χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό μικρών λίθων εντός της χοληδόχου...
  Διαβάστε Περισσότερα
 • Κύστη Κόκκυγος

  Η κύστη κόκκυγος είναι μία συχνή πάθηση που προσβάλλει κατά κανόνα νέους ανθρώπους και μέχρι πρότινος αποτελούσε συνώνυμο της...
  Διαβάστε Περισσότερα