Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Ηλίας MD, Msc, PhD, Γενικός Χειρουργός & Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η ενδοσκοπική τεχνική έχει φέρει μια πραγματική επανάσταση στη χειρουργική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης, η οποία πλέον αποκαθίσταται με τον πλέον αναίμακτο, ανώδυνο και αισθητικά άρτιο τρόπο, εξαλείφοντας τον κίνδυνο υποτροπών και διασφαλίζοντας την ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
Αν αμεληθεί, η βουβωνοκήλη μπορεί να οδηγήσει σε διάτρηση του εντέρου και περιτονίτιδα θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του πάσχοντος. Γι’ αυτό και συστήνεται η άμεση αντιμετώπιση της, η οποία γίνεται χειρουργικά και με τη χρήση ειδικών πλεγμάτων που αποκαθιστούν τα κοιλιακά τοιχώματα εμποδίζοντας την επανεμφάνιση της κήλης.
Αρχικά η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης γινόταν με ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει επικρατήσει η λαπαροσκοπική μέθοδος με τη χρήση ενδοσκοπικών τεχνικών.
Οι ενδοσκοπικές τεχνικές προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των ανοικτών επεμβάσεων, με πιο σημαντικά τον περιορισμό της πιθανότητας υποτροπής της βουβωνοκήλης σε ποσοστό κάτω του 1%, καθώς και μια αρκετά πιο ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία για τον ασθενή, εφόσον δεν προκαλείται καμία βλάβη στους μύες.
Γι’ αυτό κι όταν ο χειρουργός έχει την ανάλογη εμπειρία, τότε προτιμάται η ενδοσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης και ιδιαίτερα η τεχνική ΤΕP, την οποία εφαρμόζει με εντυπωσιακά αποτελέσματα η Χειρουργική Ομάδα «G.Ilias Surgicare», με επικεφαλής τον Χειρουργό, Δρ. Γεώργιο Π. Ηλία.
Η εν λόγω τεχνική είναι μια εξολοκλήρου εξωπεριτοναϊκή επέμβαση, δηλαδή ο χειρουργός δεν εμπλέκεται καθόλου με την κοιλιά και τα έντερα, καθώς τοποθετεί το πλέγμα ακριβώς εκεί που υπάρχει το πρόβλημα κλείνοντας την οπή εκ των έσω και χωρίς να πειράζει καθόλου το κοιλιακό τοίχωμα.
Ως εκ τούτου, η επέμβαση είναι καλύτερα ανεκτή από τον ασθενή, ο οποίος επιστρέφει στη φυσιολογική του ζωή πολύ πιο άμεσα από ότι θα έκανε μετά από ένα ανοιχτό χειρουργείο.
Ειδικότερα, ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο λίγες ώρες μετά το χειρουργείο και από την επομένη ημέρα επιστρέφει στην καθημερινότητά του!
Αντίθετα, κατά την ανοικτή επέμβαση, ο χειρουργός ανοίγει και επανα-συρράπτει το κοιλιακό τοίχωμα προκειμένου να αποκαταστήσει την κήλη, με συνέπεια να απαιτείται περισσότερος χρόνος επούλωσης και να υπάρχει μεγαλύτερος πόνος μετεγχειρητικά.
Επιπλέον, η ενδοσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης προσφέρει συγκριτικά πολύ καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ συνοδεύεται κι από μηδαμινή απώλεια αίματος. Κατά την επέμβαση γίνονται μικροτομές λίγων χιλιοστών, οι οποίες μετά από δέκα ημέρες δεν αφήνουν σημάδι ή ουλές.
Τα σημαντικά αυτά πλεονεκτήματα καθιστούν την ενδοσκοπική τεχνική ολοένα και πιο δημοφιλή για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης, η οποία θεωρείται μια από τις κυριότερες αιτίες εισαγωγής στο χειρουργείο παγκοσμίως.
Ωστόσο, παράλληλα με το είδος της επέμβασης πρέπει να τονιστεί και η σημασία επιλογής χειρουργού με μεγάλη εμπειρία και υψηλή εξειδίκευση στη λαπαροσκόπηση, προκειμένου να διασφαλιστεί το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα και ο ελάχιστος κίνδυνος υποτροπής της βουβωνοκήλης.