Κύστη Κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος είναι μία συχνή πάθηση που προσβάλλει κατά κανόνα νέους ανθρώπους και μέχρι πρότινος αποτελούσε συνώνυμο της μακροχρόνιας ταλαιπωρίας και της επώδυνης επούλωσης.

Ωστόσο, μια νέα, επαναστατική μέθοδος που αξιοποιεί την τεχνολογία των θεραπευτικών laser, έρχεται να δώσει οριστικό τέλος στην κύστη κόκκυγος αναίμακτα, ανώδυνα και ανακουφιστικά για τον ασθενή.

Ο λόγος για την Ενδοσκοπική Εξάχνωση της Κύστης Κόκκυγος με τη χρήση του θεραπευτικού laser FiLac, την οποία εφαρμόζει με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην Ελλάδα η χειρουργική ομάδα του Δρ. Ηλία.

Τι είναι η Κύστη Κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος περιγράφεται ως μια κύστη ή ένα απόστημα κοντά ή πάνω στη γενέθλιο σχισμή των γλουτών, η οποία συχνά περιέχει τρίχες και κατεστραμμένο δέρμα. Αποτελεί  μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγος, η οποία δημιουργείται από την ανάπτυξη τριχών μέσα στο δέρμα με έντονα τα σημάδια μόλυνσης.
Δεν πρέπει να συγχέεται με την κοκκυγοδυνία που είναι η εμφάνιση πόνου στην περιοχή του κόκκυγα όταν κάποιος κάθεται ή/και είναι όρθιος και μπορεί να προέρχεται από διάφορες αιτίες όπως είναι ο τοκετός. Η αντιμετώπιση της πάθησης αυτής είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική.

Πόσο συχνά εμφανίζεται και σε ποιες ομάδες ανθρώπων;

Όπως έχει διαπιστωθεί από διάφορες επιστημονικές έρευνες, η κύστη κόκκυγα:

 • Έχει συχνότητα εμφάνισης περίπου 26 ασθενείς ανά 100.000 άτομα.
 • Επηρεάζει πολύ περισσότερο τους άνδρες (8 στους 10) σε σχέση με τις γυναίκες.
 • Εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ 15 και 30 ετών.
 • Παρατηρείται συχνότερα σε δασύτριχα άτομα ή εκείνους που κατατάσσονται ως υπέρβαροι.

Η υπερβολική εφίδρωση σε συνδυασμό με παρατεταμένη καθιστική, αδρανή ζωή και κακές συνθήκες υγιεινής μπορεί να συμβάλει, επίσης, σε ανάπτυξη μιας κύστης κόκκυγος.

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται και άτομα με οικογενειακό ιστορικό της ίδιας πάθησης, καθώς επίσης και άτομα που εργάζονται σε επαγγέλματα που απαιτούν παρατεταμένες περιόδους καθιστικής εργασίας

Ποιες είναι οι αιτίες πίσω από την Κύστη Κόκκυγος;

Η επιστημονική άποψη για τις πρωταρχικές αιτίες που προκαλούν μια κύστη κόκκυγος σε γενικές γραμμές είναι:

 • η υπερβολική πίεση,
 • η τριβή
 • ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός της ιεροκοκκυγικής περιοχής.

Αυτές οι πρωταρχικές αιτίες πιστεύεται ότι διευκολύνουν την αντίστροφη (προς τα μέσα) ανάπτυξη της τρίχας, προδιαθέτοντας τα άτομα είτε να αναπτύξουν κύστη κόκκυγος ή να διεγείρουν ήδη υπάρχουσες κύστεις.

Τι συμπτώματα έχει η Κύστη Κόκκυγος;

Τα συμπτώματα μιας κύστης κόκκυγος ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, αν μια κύστη κόκκυγος έχει μολυνθεί, συμβαίνουν τα εξής:

Στην αρχή ο ασθενής παρατηρεί στο τελευταίο άκρο της σπονδυλικής του στήλης, δηλαδή στον κόκκυγα, κάποιο μικρό και στη συνέχεια ένα μεγαλύτερο πρήξιμο το οποίο δημιουργεί μια ευαισθησία στην περιοχή την ώρα που κανείς κάθεται.

Η κατάσταση γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο ενοχλητική και από μικρό και ανεκτό πρήξιμο παίρνει τεράστιες διαστάσεις με τη δημιουργία διογκωμένης, σκληρής, ισχυρά επώδυνης μάζας με φλεγμονή και οίδημα (απόστημα).

Οίδημα ή απόστημα σημαίνει (εκτός από ισχυρό πόνο), επί πλέον εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από ένα δερματικό στόμιο (ή όπως αλλιώς λέγεται συρίγγιο), το οποίο, συνήθως, μυρίζει πολύ άσχημα. Η εκροή γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή με την ρύπανση του εσωρούχου.

Μια κύστη κόκκυγος αποτελεί μια πολύ επώδυνη κατάσταση με συνεχείς υποτροπές. Ωστόσο, σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις παρατηρούνται ασθενείς των οποίων η κύστη κόκκυγος είναι σχεδόν χωρίς συμπτώματα σε φλεγμονή, σε οίδημα και πόνο. Ίσως το μόνο εύρημα μπορεί να είναι ένα «λακκάκι» ή ένα «άνοιγμα» στο δέρμα κοντά στη σχισμή των γλουτών.

Πώς θεραπεύεται η Κύστη Κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος αποτελεί μια από τις πιο δύσκολες για πλήρη ίαση πάθηση, καθώς η σύγχρονη κλασική ιατρική δυσκολεύεται να δώσει μια οριστική θεραπεία. Αρχικά, ο γιατρός δοκιμάζει την θεραπεία, χωρίς χειρουργείο.

Και τούτο διότι:

 • Τα αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη σκευάσματα δεν την επηρεάζουν ιδιαίτερα.
 • Παροχετεύοντας το υγρό της κύστης δεν σημαίνει και απαλλαγή από την μόλυνση εντός του έλκους.
 • Το έλκος που έχει δημιουργηθεί δεν επουλώνεται εύκολα λόγω θέσεως και υφής.
 • Τα συρίγγια που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή αποτελούν επίσης πολύ δύσκολο έργο στην επούλωση.
 • Μια χειρουργική επέμβαση εκτομής αυτού του είδους έχει κινδύνους αποτυχίας ή υποτροπής.
 • Οι ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί εκτός του ότι παρουσιάζουν συμπτώματα μεταχειρουργικού πόνου, βραδείας επούλωσης και παρατεταμένου οιδήματος απαιτείται επίσης πολύ χρόνο ανάρρωσης με τον ασθενή ξαπλωμένο σε πρηνή (μπρούμυτα) θέση.

Μέχρι πρότινος η αφαίρεση της κύστης με νυστέρι, ραδιοσυχνότητες ή χειρουργικά laser αποτελούσε μονόδρομο. Το πρόβλημα ήταν ότι η αφαίρεση της Κύστης άφηνε μια ευμεγέθη ουλή που χρειάζονταν αρκετές μέρες – έως και μήνες – για να επουλωθεί, μετά από καθημερινούς σχεδόν χειρουργικούς καθαρισμούς.

Αυτό έρχεται να αλλάξει η πρωτοποριακή μέθοδο της Ενδοσκοπικής Εξάχνωσης της Κύστης Κόκκυγος με τη χρήση του θεραπευτικού laser FiLac.

Τι είναι η Ενδοσκοπική Εξάχνωση της Κύστης Κόκκυγος;

Η Ενδοσκοπική Εξάχνωση της Κύστης Κόκκυγος είναι κυριολεκτικά μια μη επεμβατική μέθοδος, η οποία δεν απαιτεί καμία τομή, δεν αφήνει στον ασθενή καμία ουλή και διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Επιπλέον, ανακουφίζει άμεσα από τον πόνο, ενώ ο ασθενής επιστρέφει στις φυσιολογικές δραστηριότητες της καθημερινότητάς του μετά από μια ώρα, μπορεί να κάθεται και δεν χρειάζεται αλλαγές σε γάζες και άλλα επιθέματα!

Το κλειδί στα εντυπωσιακά αποτελέσματα της θεραπείας αυτής, είναι ο συνδυασμός της ενδοσκοπικής μεθόδου με τη χρήση θεραπευτικών laser.

Η Κύστη Κόκκυγα αφαιρείται με laser;

Η πραγματική ενδοσκοπική θεραπεία με laser δεν έχει να κάνει με χειρουργικά – κοπτικά laser. Στην πραγματικότητα έχει τεράστια διαφορά. Είναι κυριολεκτικά μια μη επεμβατική μέθοδος, πλήρως ανώδυνη και η καθαρά θεραπευτική δράση του laser συντελεί εμφανέστατα στην θεαματική επούλωση της κύστης κόκκυγος.

Όπως είναι γνωστό, τα θεραπευτικά laser διαφέρουν, μεταξύ άλλων, από τα χειρουργικά laser στην ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι, με ένα θεραπευτικό laser έχουμε μόνο τη δυνατότητα θεραπείας ενός παθολογικού ιστού ενώ με ένα χειρουργικό laser την αφαίρεσή του από τον υπόλοιπο οργανισμό.

Πάνω σε αυτό στηρίζεται η νέα επαναστατική μέθοδος Ενδοσκοπική Εξάχνωση της Κύστης Κόκκυγος με το θεραπευτικό laser FiLac, το οποίο, εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων, έχει και προσιτό κόστος.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Μέσα από μια οπή στο δέρμα, που συνήθως υπάρχει σε κάθε κύστη του κόκκυγος μετά από μια φλεγμονή αυτής (συρίγγιο της κύστης), εισέρχεται ένα πολύ λεπτό ενδοσκόπιο, περίπου 3 χιλιοστών. Με το ενδοσκόπιο αυτό μπορούμε να δούμε εσωτερικά το συρίγγιο και κατ’ επέκταση την κύστη.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να καθαρίσουμε εσωτερικά την κύστη από το υλικό της που συνήθως είναι τρίχες ή θύσανοι τριχών.

Αφού η κύστη καθαριστεί από τις τρίχες και όλους τους φλεγμονώδεις ιστούς, από την ίδια μικροσκοπική οπή του δέρματος εισάγεται μια οπτική ίνα laser, η οποία εκπέμπει συγκεκριμένη ενέργεια, ένταση φωτός και συγκεκριμένο βάθος και έκταση.

Η φωτοπηξία που ακολουθεί εντός της κύστης έχει ως αποτέλεσμα την εξάχνωση της κάψας εσωτερικά της κύστης και την τέλεια επούλωσή της σε περίπου μια εβδομάδα.

Πόσα χρόνια εφαρμόζεται η μέθοδος από τον Δρ. Ηλία;

Ο Δρ. Ηλίας εφαρμόζει τη θεραπεία με laser από το 2010, όταν και έλαβε με απόλυτη επιτυχία τη σχετική εκπαίδευση στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Με τι είδους νάρκωση γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία.

Ποιος είναι ο χρόνος νοσηλείας;

Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του αυθημερόν. Ο χρόνος του χειρουργείου είναι πολύ μικρός από 10-15 λεπτά.

Υπάρχει πόνος μετά την εγχείρηση στην κύστη κόκκυγος; Χορηγείται κάποια φαρμακευτική αγωγή;

Δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος ούτε δίνεται κάποια φαρμακευτική αγωγή. Μετά την επέμβαση, τοποθετείται μια μικρή γάζα στον ασθενή, ο οποίος στη συνέχεια πηγαίνει στο σπίτι του για να συνεχίζει φυσιολογικά τη ζωή του.

Θα χρειαστεί να κάνω αλλαγές στο τραύμα μετεγχειρητικά;

Μετά τη θεραπείας της κύστης κόκκυγα με ενδοσκοπικό laser και φωτοπηξία δεν χρειάζονται καθόλου αλλαγές σε γάζες και άλλα επιθέματα.

 

Πόσο σύντομα θα μπορώ να έχω δραστηριότητες μετά από την επέμβαση;

Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο και όποια άλλη δραστηριότητα επιθυμεί (ποδήλατο, μπάνιο στη θάλασσα) κανονικά από την πρώτη μέρα!της αποθεραπείας του! Ο χρόνος ανάρρωσης μετά το χειρουργείο στην κύστη κόκκυγος, είναι πολύ γρήγορος!

Τι ποσοστό επιτυχίας έχει η επέμβαση αυτή;

Το ποσοστό επιτυχίας είναι σε συνάρτηση τόσο με το χειρουργό, όσο και με τον ασθενή.

Ο χειρουργός πρέπει να έχει την πείρα και την τεχνογνωσία να μπορεί να λειτουργήσει σωστά την τεχνολογία οπτικής ίνας που έχει στα χέρια του.

Ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει σωστά τις οδηγίες μετεγχειρητικά για την υγιεινή και τον καθαρισμό της περιοχής από τρίχες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 95%. Για το υπόλοιπο 5%, τυχόν επανεμφάνιση του προβλήματος δεν είναι ποτέ στην έκταση και την ένταση της κύστης που προϋπήρχε.

Όμως, με μια παρέμβαση λίγων δευτερολέπτων στο ιατρείο το πρόβλημα αντιμετωπίζεται και εύκολα από τον χειρουργό δίχως την παραμικρή ταλαιπωρία του ασθενή, εκμηδενίζοντας και αυτό το μικρό ποσοστό του 5%.

Μετά από τα πρώτα 2.000 και πλέον περιστατικά που έχουν πραγματοποιηθεί από την χειρουργική μας ομάδα τα αποτελέσματα είναι άριστα. Με την συγκεκριμένη μέθοδο μπορούν να θεραπευθούν όλοι οι τύποι κύστης κόκκυγος, με πολλαπλά συρίγγια, ακόμη και υποτροπές από παλαιότερες εγχειρήσεις με την κλασική μέθοδο.

Ποιος είναι ο χρόνος αποθεραπείας;

Δεν υπάρχει χρόνος αποθεραπείας. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του απολύτως καλά.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την επούλωση;

Ο συνολικός χρόνος της θεραπείας προκειμένου να επουλωθεί ο ιστός εξαρτάται από την έκταση της νόσου, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, και την παρουσία της μόλυνσης. Απαιτείται όμως σίγουρα ένα χρονικό διάστημα μερικών ημερών.

Πόσο πιθανή είναι μια υποτροπή;

Στη θεραπεία πλήρους επούλωσης και αποκατάστασης μιας κύστης κόκκυγος η πρόγνωση είναι εξαιρετική. Σπάνια υπάρχουν υποτροπές.

Αυτό συμβαίνει διότι στη θεραπεία και επούλωση μιας κύστης κόκκυγος με Laser FiLac εξαλείφεται πλήρως το φλεγμονώδες στοιχείο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την σταδιακή διάβρωση της περιοχής.

Σύμφωνα με τα παραπάνω η θεραπεία με Laser FiLac είναι σαφέστατα καλύτερη συγκρινόμενη με κάποιες φαρμακευτικές αγωγές, την κλασική ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, όπου η επανεμφάνιση της κύστης κόκκυγος είναι, ωστόσο, γενικά γνωστό ότι υποτροπιάζει στο 40% – 50% των ασθενών.

Τι πρέπει να προσέχω ή να αποφεύγω για να μην ξαναγίνει η κύστη;

Παρόλο που γνωρίζουμε ότι μια ολοκληρωμένη θεραπεία με laser δεν προσφέρει έδαφος για υποτροπές, η καλή υγιεινή της ιεροκοκκυγικής περιοχής είναι σημαντική για να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης μιας κύστης κόκκυγος και της επανεμφάνισής της.

Δασύτριχα άτομα πρέπει να κρατούν την περιοχή καθαρή και στεγνή. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου κάποιοι πολύ δασύτριχοι ασθενείς προχώρησαν σε μια αποτρίχωση της περιοχής φοβούμενοι μην τους ξανασυμβεί το ίδιο.

Παχύσαρκα άτομα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση, ανάπτυξη και υποτροπή της κύστη κόκκυγος διατηρώντας το βάρος του σώματός τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πόσες επισκέψεις στο ιατρό θα χρειαστούν μετά την επέμβαση;

Χρειάζεται μια επίσκεψη κάθε εβδομάδα, για τις υπόλοιπες τρεις εβδομάδες, με σκοπό την παρακολούθηση του ασθενή από το χειρουργό.

Είναι υψηλό το κόστος της επέμβασης;

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος με laser έχει εξάρτηση από υλικό υψηλής τεχνολογίας και μιας χρήσης (οπτική ίνα).

Ωστόσο, η χειρουργική ομάδα του Δρ. Ηλία έχει αναπτύξει σε συνεργασία με την ΡΕΑ ένα ιδιαίτερα ελκυστικό οικονομικά πακέτο που καθιστά την εν λόγω θεραπεία φίλια και προσιτή προς όλους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μέθοδος αυτή έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της ανοικτής επέμβασης αφαίρεσης κύστης κόκκυγα, καθώς δεν περιλαμβάνει το κόστος των υλικών για τις συχνές αλλαγές και τη διαχείριση της μακράς μετεγχειρητικής πορείας που ακολουθεί το ανοικτό χειρουργείο.

Επίσης, στην τιμή θα πρέπει να συνυπολογίζεται το γεγονός ότι με τη χρήση ενδοσκοπικού laser ο ασθενής μπορεί να είναι λειτουργικός στην εργασία του από την πρώτη μέρα, σε αντίθεση με άλλες προσεγγίσεις που μπορεί αν τον καταστήσουν ανενεργό επαγγελματικά ακόμα και για μήνες.

Σε τι γιατρό να πάω για την κύστη κόκκυγος;

Ένας γενικός χειρουργός που έχει ειδικευτεί σε διάφορες τεχνικές για την αντιμετώπιση των παθήσεων των κόκκυγα, είναι η κατάλληλη ειδικότητα.

Σχετικά Άρθρα

 • Δύο νόσοι «ταμπού» θεραπεύονται σε χρόνο μηδέν χάρη στα Laser

  Αιμορροΐδες και κύστη κόκκυγα: η αναίμακτη, γρήγορη και οριστική θεραπεία τους είναι σήμερα ένα τεχνολογικό γεγονός ρουτίνας. Γνωρίζεις πόσοι άνθρωποι στη χώρα μας ταλαιπωρούνται από τις αιμορροΐδες τους; Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, πάνω από το 50% του πληθυσμού. Ωστόσο, ανεπίσημα είναι πολύ περισσότεροι εκείνοι που για λόγους ταμπού –και κυρίως λόγω παραπληροφόρησης– επιμένουν να... Διαβάστε περισσότερα

 • DR. «ΛΕΙΖΕΡ»: Ανώδυνη και οριστική θεραπεία για αιμορροϊδοπάθεια και κύστη κόκκυγα

  Η τεχνολογία λέιζερ δεν αρκεί από μόνη της για την αντιμετώπιση παθήσεων του πρωκτού, όπως αιμορροϊδοπάθεια, κύστη κόκκυγα, συρίγγια και ραγάδες. Χρειάζεται ο χειρουργός να γνωρίζει επαρκώς την ανατομία της περιοχής και να διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία και πιστοποίηση, αλλιώς η χρήση της μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ σε βάρος του ασθενή. «Η χρήση της οπτικής... Διαβάστε περισσότερα

 • Κύστη Κόκκυγος

  FiLaC: Η νέα ελάχιστα επεμβατική θεραπεία με LASER για την κύστη κόκκυγα

  Οριστική ανακούφιση από την κύστη κόκκυγα με τον πλέον άμεσο, ανώδυνο κι αναίμακτο τρόπο φέρνει η νέα, ελάχιστα επεμβατική θεραπεία με laser, FiLaC, καθιστώντας υπόθεση ρουτίνας την αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας πάθησης που μέχρι πρότινος αποτελούσε συνώνυμο μακροχρόνιας ταλαιπωρίας και επώδυνης επούλωσης. Οι κύστες κόκκυγα είναι χρόνια φλεγμονώδη αποστήματα που εμφανίζονται στην περιοχή της μεσογλουτιαίας πτυχής.... Διαβάστε περισσότερα

 • Νέα ενδοσκοπική θεραπεία με LASER δίνει τέλος στην κύστη κόκκυγος.

  Νέα ενδοσκοπική θεραπεία με LASER δίνει τέλος στην κύστη κόκκυγος.

  Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει στον κοινωνικό μας περίγυρο, για κάποιον που ταλαιπωρήθηκε μέρες ή και μήνες με την μετεγχειρητική επούλωση της κύστης κόκκυγος. Η νέα ανώδυνη αντιμετώπιση της, με την χρήση θεραπευτικού LASER δίνει τέλος στην ταλαιπωρία αυτή. Η ενδοσκοπική θεραπεία με την μέθοδο E.P.Si.La.C: Endoscopic Pilonidal Sinus Laser Closure επιτυγχάνει πλέον ενδοσκοπικά χωρίς τομή... Διαβάστε περισσότερα

 • Οριστικό τέλος στην Κύστη Κόκκυγος με ένα…χάδι!

  Οριστικό τέλος στην Κύστη Κόκκυγος με ένα…χάδι!

  Μια νέα, επαναστατική μέθοδος που αξιοποιεί τη… «θαυματουργή» τεχνολογία των θεραπευτικών laser, έρχεται να δώσει οριστικό τέλος στην Κύστη Κόκκυγος τόσο αναίμακτα, ανώδυνα και ανακουφιστικά, ώστε να ισοδυναμεί με ένα… χάδι! Ο λόγος για την Ενδοσκοπική Εξάχνωση της Κύστης Κόκκυγος με τη χρήση του θεραπευτικού laser FiLac, την οποία εφαρμόζει με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην Ελλάδα... Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά Βίντεο

ΓΕΝΙΚΑ

Κύστη Κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος είναι μία συχνή πάθηση που προσβάλλει κατά κανόνα νέους ανθρώπους και μέχρι πρότινος αποτελούσε συνώνυμο της μακροχρόνιας ταλαιπωρίας και της επώδυνης επούλωσης.

Ωστόσο, μια νέα, επαναστατική μέθοδος που αξιοποιεί την τεχνολογία των θεραπευτικών laser, έρχεται να δώσει οριστικό τέλος στην κύστη κόκκυγος αναίμακτα, ανώδυνα και ανακουφιστικά για τον ασθενή.

Ο λόγος για την Ενδοσκοπική Εξάχνωση της Κύστης Κόκκυγος με τη χρήση του θεραπευτικού laser FiLac, την οποία εφαρμόζει με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην Ελλάδα η χειρουργική ομάδα του Δρ. Ηλία.

Τι είναι η Κύστη Κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος περιγράφεται ως μια κύστη ή ένα απόστημα κοντά ή πάνω στη γενέθλιο σχισμή των γλουτών, η οποία συχνά περιέχει τρίχες και κατεστραμμένο δέρμα. Αποτελεί  μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγος, η οποία δημιουργείται από την ανάπτυξη τριχών μέσα στο δέρμα με έντονα τα σημάδια μόλυνσης.

Πόσο συχνά εμφανίζεται και σε ποιες ομάδες ανθρώπων;

Όπως έχει διαπιστωθεί από διάφορες επιστημονικές έρευνες, η κύστη κόκκυγα:

 • Έχει συχνότητα εμφάνισης περίπου 26 ασθενείς ανά 100.000 άτομα.
 • Επηρεάζει πολύ περισσότερο τους άνδρες (8 στους 10) σε σχέση με τις γυναίκες.
 • Εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ 15 και 30 ετών.
 • Παρατηρείται συχνότερα σε δασύτριχα άτομα ή εκείνους που κατατάσσονται ως υπέρβαροι.

Η υπερβολική εφίδρωση σε συνδυασμό με παρατεταμένη καθιστική, αδρανή ζωή και κακές συνθήκες υγιεινής μπορεί να συμβάλει, επίσης, σε ανάπτυξη μιας κύστης κόκκυγος.

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται και άτομα με οικογενειακό ιστορικό της ίδιας πάθησης, καθώς επίσης και άτομα που εργάζονται σε επαγγέλματα που απαιτούν παρατεταμένες περιόδους καθιστικής εργασίας

Ποιες είναι οι αιτίες πίσω από την Κύστη Κόκκυγος;

Η επιστημονική άποψη για τις πρωταρχικές αιτίες που προκαλούν μια κύστη κόκκυγος σε γενικές γραμμές είναι:

 • η υπερβολική πίεση,
 • η τριβή
 • ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός της ιεροκοκκυγικής περιοχής.

Αυτές οι πρωταρχικές αιτίες πιστεύεται ότι διευκολύνουν την αντίστροφη (προς τα μέσα) ανάπτυξη της τρίχας, προδιαθέτοντας τα άτομα είτε να αναπτύξουν κύστη κόκκυγος ή να διεγείρουν ήδη υπάρχουσες κύστεις.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ - ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Τι συμπτώματα έχει η Κύστη Κόκκυγος;

Τα συμπτώματα μιας κύστης κόκκυγος ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, αν μια κύστη κόκκυγος έχει μολυνθεί, συμβαίνουν τα εξής:

Στην αρχή ο ασθενής παρατηρεί στο τελευταίο άκρο της σπονδυλικής του στήλης, δηλαδή στον κόκκυγα, κάποιο μικρό και στη συνέχεια ένα μεγαλύτερο πρήξιμο το οποίο δημιουργεί μια ευαισθησία στην περιοχή την ώρα που κανείς κάθεται.

Η κατάσταση γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο ενοχλητική και από μικρό και ανεκτό πρήξιμο παίρνει τεράστιες διαστάσεις με τη δημιουργία διογκωμένης, σκληρής, ισχυρά επώδυνης μάζας με φλεγμονή και οίδημα (απόστημα).

Οίδημα ή απόστημα σημαίνει (εκτός από ισχυρό πόνο), επί πλέον εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από ένα δερματικό στόμιο (ή όπως αλλιώς λέγεται συρίγγιο), το οποίο, συνήθως, μυρίζει πολύ άσχημα. Η εκροή γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή με την ρύπανση του εσωρούχου.

Μια κύστη κόκκυγος αποτελεί μια πολύ επώδυνη κατάσταση με συνεχείς υποτροπές. Ωστόσο, σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις παρατηρούνται ασθενείς των οποίων η κύστη κόκκυγος είναι σχεδόν χωρίς συμπτώματα σε φλεγμονή, σε οίδημα και πόνο. Ίσως το μόνο εύρημα μπορεί να είναι ένα «λακκάκι» ή ένα «άνοιγμα» στο δέρμα κοντά στη σχισμή των γλουτών.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Πώς θεραπεύεται η Κύστη Κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος αποτελεί μια από τις πιο δύσκολες για πλήρη ίαση πάθηση, καθώς η σύγχρονη κλασική ιατρική δυσκολεύεται να δώσει μια οριστική θεραπεία.

Και τούτο διότι:

 • Τα αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη σκευάσματα δεν την επηρεάζουν ιδιαίτερα.
 • Παροχετεύοντας το υγρό της κύστης δεν σημαίνει και απαλλαγή από την μόλυνση εντός του έλκους.
 • Το έλκος που έχει δημιουργηθεί δεν επουλώνεται εύκολα λόγω θέσεως και υφής.
 • Τα συρίγγια που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή αποτελούν επίσης πολύ δύσκολο έργο στην επούλωση.
 • Μια χειρουργική επέμβαση εκτομής αυτού του είδους έχει κινδύνους αποτυχίας ή υποτροπής.
 • Οι ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί εκτός του ότι παρουσιάζουν συμπτώματα μεταχειρουργικού πόνου, βραδείας επούλωσης και παρατεταμένου οιδήματος απαιτείται επίσης πολύ χρόνο ανάρρωσης με τον ασθενή ξαπλωμένο σε πρηνή (μπρούμυτα) θέση.

Μέχρι πρότινος η αφαίρεση της κύστης με νυστέρι, ραδιοσυχνότητες ή χειρουργικά laser αποτελούσε μονόδρομο. Το πρόβλημα ήταν ότι η αφαίρεση της Κύστης άφηνε μια ευμεγέθη ουλή που χρειάζονταν αρκετές μέρες – έως και μήνες – για να επουλωθεί, μετά από καθημερινούς σχεδόν χειρουργικούς καθαρισμούς.

Αυτό έρχεται να αλλάξει η πρωτοποριακή μέθοδο της Ενδοσκοπικής Εξάχνωσης της Κύστης Κόκκυγος με τη χρήση του θεραπευτικού laser FiLac.

Τι είναι η Ενδοσκοπική Εξάχνωση της Κύστης Κόκκυγος;

Η Ενδοσκοπική Εξάχνωση της Κύστης Κόκκυγος είναι κυριολεκτικά μια μη επεμβατική μέθοδος, η οποία δεν απαιτεί καμία τομή, δεν αφήνει στον ασθενή καμία ουλή και διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Επιπλέον, ανακουφίζει άμεσα από τον πόνο, ενώ ο ασθενής επιστρέφει στις φυσιολογικές δραστηριότητες της καθημερινότητάς του μετά από μια ώρα, μπορεί να κάθεται και δεν χρειάζεται αλλαγές σε γάζες και άλλα επιθέματα!

Το κλειδί στα εντυπωσιακά αποτελέσματα της θεραπείας αυτής, είναι ο συνδυασμός της ενδοσκοπικής μεθόδου με τη χρήση θεραπευτικών laser.

Η Κύστη Κόκκυγα αφαιρείται με laser;

Η πραγματική ενδοσκοπική θεραπεία με laser δεν έχει να κάνει με χειρουργικά – κοπτικά laser. Στην πραγματικότητα έχει τεράστια διαφορά. Είναι κυριολεκτικά μια μη επεμβατική μέθοδος, πλήρως ανώδυνη και η καθαρά θεραπευτική δράση του laser συντελεί εμφανέστατα στην θεαματική επούλωση της κύστης κόκκυγος.

Όπως είναι γνωστό, τα θεραπευτικά laser διαφέρουν, μεταξύ άλλων, από τα χειρουργικά laser στην ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι, με ένα θεραπευτικό laser έχουμε μόνο τη δυνατότητα θεραπείας ενός παθολογικού ιστού ενώ με ένα χειρουργικό laser την αφαίρεσή του από τον υπόλοιπο οργανισμό.

Πάνω σε αυτό στηρίζεται η νέα επαναστατική μέθοδος Ενδοσκοπική Εξάχνωση της Κύστης Κόκκυγος με το θεραπευτικό laser FiLac.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Μέσα από μια οπή στο δέρμα, που συνήθως υπάρχει σε κάθε κύστη του κόκκυγος μετά από μια φλεγμονή αυτής (συρίγγιο της κύστης), εισέρχεται ένα πολύ λεπτό ενδοσκόπιο, περίπου 3 χιλιοστών. Με το ενδοσκόπιο αυτό μπορούμε να δούμε εσωτερικά το συρίγγιο και κατ’ επέκταση την κύστη.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να καθαρίσουμε εσωτερικά την κύστη από το υλικό της που συνήθως είναι τρίχες ή θύσανοι τριχών.

Αφού η κύστη καθαριστεί από τις τρίχες και όλους τους φλεγμονώδεις ιστούς, από την ίδια μικροσκοπική οπή του δέρματος εισάγεται μια οπτική ίνα laser, η οποία εκπέμπει συγκεκριμένη ενέργεια, ένταση φωτός και συγκεκριμένο βάθος και έκταση.

Η φωτοπηξία που ακολουθεί εντός της κύστης έχει ως αποτέλεσμα την εξάχνωση της κάψας εσωτερικά της κύστης και την τέλεια επούλωσή της σε περίπου μια εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος πρέπει να υποστηρίζεται από ιδιόκτητο εξοπλισμό του χειρουργού που ο τελευταίος οφείλει να έχει στο ιατρείο του.

Έτσι, αν ο χειρουργός χρειαστεί να επέμβει ξανά σε ένα μικρό σημείο της κύστης να μπορεί να το κάνει μέσα σε δευτερόλεπτα, εύκολα και δίχως την παραμικρή ταλαιπωρία για τον ασθενή στο ιατρείο του.

Γι’ αυτό, παρότι ιδανική ως προς το τελικό αποτέλεσμα, η συγκεκριμένη μέθοδος αποφεύγεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των χειρουργών που επιλέγουν να εφαρμόζουν την αρκετά τραυματική προσέγγιση των κοπτικών laser.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πόσα χρόνια εφαρμόζεται η μέθοδος από τον Δρ. Ηλία;

Ο Δρ. Ηλίας εφαρμόζει τη θεραπεία με laser από το 2010, όταν και έλαβε με απόλυτη επιτυχία τη σχετική εκπαίδευση στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Με τι είδους νάρκωση γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία.

Ποιος είναι ο χρόνος νοσηλείας;

Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του αυθημερόν. Ο χρόνος του χειρουργείου είναι πολύ μικρός από 10-15 λεπτά.

Υπάρχει πόνος μετά την επέμβαση; Χορηγείται κάποια φαρμακευτική αγωγή;

Δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος ούτε δίνεται κάποια φαρμακευτική αγωγή. Μετά την επέμβαση, τοποθετείται μια μικρή γάζα στον ασθενή, ο οποίος στη συνέχεια πηγαίνει στο σπίτι του για να συνεχίζει φυσιολογικά τη ζωή του.

Θα χρειαστεί να κάνω αλλαγές στο τραύμα μετεγχειρητικά;

Μετά τη θεραπείας της κύστης κόκκυγα με ενδοσκοπικό laser και φωτοπηξία δεν χρειάζονται καθόλου αλλαγές σε γάζες και άλλα επιθέματα.

 

Πόσο σύντομα θα μπορώ να έχω δραστηριότητες μετά από την επέμβαση;

Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο και όποια άλλη δραστηριότητα επιθυμεί (ποδήλατο, μπάνιο στη θάλασσα) κανονικά από την πρώτη μέρα!

Τι ποσοστό επιτυχίας έχει η επέμβαση αυτή;

Το ποσοστό επιτυχίας είναι σε συνάρτηση τόσο με το χειρουργό, όσο και με τον ασθενή.

Ο χειρουργός πρέπει να έχει την πείρα και την τεχνογνωσία να μπορεί να λειτουργήσει σωστά την τεχνολογία οπτικής ίνας που έχει στα χέρια του.

Ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει σωστά τις οδηγίες μετεγχειρητικά για την υγιεινή και τον καθαρισμό της περιοχής από τρίχες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 95%. Για το υπόλοιπο 5%, τυχόν επανεμφάνιση του προβλήματος δεν είναι ποτέ στην έκταση και την ένταση της κύστης που προϋπήρχε.

Όμως, με μια παρέμβαση λίγων δευτερολέπτων στο ιατρείο το πρόβλημα αντιμετωπίζεται και εύκολα από τον χειρουργό δίχως την παραμικρή ταλαιπωρία του ασθενή, εκμηδενίζοντας και αυτό το μικρό ποσοστό του 5%.

Μετά από τα πρώτα 2.000 και πλέον περιστατικά που έχουν πραγματοποιηθεί από την χειρουργική μας ομάδα τα αποτελέσματα είναι άριστα. Με την συγκεκριμένη μέθοδο μπορούν να θεραπευθούν όλοι οι τύποι κύστης κόκκυγος, με πολλαπλά συρίγγια, ακόμη και υποτροπές από παλαιότερες εγχειρήσεις με την κλασική μέθοδο.

Ποιος είναι ο χρόνος αποθεραπείας;

Δεν υπάρχει χρόνος αποθεραπείας. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του απολύτως καλά.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την επούλωση;

Ο συνολικός χρόνος της θεραπείας προκειμένου να επουλωθεί ο ιστός εξαρτάται από την έκταση της νόσου, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, και την παρουσία της μόλυνσης. Απαιτείται όμως σίγουρα ένα χρονικό διάστημα μερικών ημερών.

Πόσο πιθανή είναι μια υποτροπή;

Στη θεραπεία πλήρους επούλωσης και αποκατάστασης μιας κύστης κόκκυγος η πρόγνωση είναι εξαιρετική. Σπάνια υπάρχουν υποτροπές.

Αυτό συμβαίνει διότι στη θεραπεία και επούλωση μιας κύστης κόκκυγος με Laser FiLac εξαλείφεται πλήρως το φλεγμονώδες στοιχείο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την σταδιακή διάβρωση της περιοχής.

Σύμφωνα με τα παραπάνω η θεραπεία με Laser FiLac είναι σαφέστατα καλύτερη συγκρινόμενη με κάποιες φαρμακευτικές αγωγές, την κλασική ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, όπου η επανεμφάνιση της κύστης κόκκυγος είναι, ωστόσο, γενικά γνωστό ότι υποτροπιάζει στο 40% – 50% των ασθενών.

Τι πρέπει να προσέχω ή να αποφεύγω για να μην ξαναγίνει η κύστη;

Παρόλο που γνωρίζουμε ότι μια ολοκληρωμένη θεραπεία με laser δεν προσφέρει έδαφος για υποτροπές, η καλή υγιεινή της ιεροκοκκυγικής περιοχής είναι σημαντική για να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης μιας κύστης κόκκυγος και της επανεμφάνισής της.

Δασύτριχα άτομα πρέπει να κρατούν την περιοχή καθαρή και στεγνή. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου κάποιοι πολύ δασύτριχοι ασθενείς προχώρησαν σε μια αποτρίχωση της περιοχής φοβούμενοι μην τους ξανασυμβεί το ίδιο.

Παχύσαρκα άτομα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση, ανάπτυξη και υποτροπή της κύστη κόκκυγος διατηρώντας το βάρος του σώματός τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πόσες επισκέψεις στο ιατρό θα χρειαστούν μετά την επέμβαση;

Χρειάζεται μια επίσκεψη κάθε εβδομάδα, για τις υπόλοιπες τρεις εβδομάδες, με σκοπό την παρακολούθηση του ασθενή από το χειρουργό.

Είναι υψηλό το κόστος της επέμβασης;

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος με laser έχει εξάρτηση από υλικό υψηλής τεχνολογίας και μιας χρήσης (οπτική ίνα).

Ωστόσο, η χειρουργική ομάδα του Δρ. Ηλία έχει αναπτύξει σε συνεργασία με την ΡΕΑ ένα ιδιαίτερα ελκυστικό οικονομικά πακέτο που καθιστά την εν λόγω θεραπεία φίλια και προσιτή προς όλους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μέθοδος αυτή έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της ανοικτής επέμβασης αφαίρεσης κύστης κόκκυγα, καθώς δεν περιλαμβάνει το κόστος των υλικών για τις συχνές αλλαγές και τη διαχείριση της μακράς μετεγχειρητικής πορείας που ακολουθεί το ανοικτό χειρουργείο.

Επίσης, στο κόστος θα πρέπει να συνυπολογίζεται το γεγονός ότι με τη χρήση ενδοσκοπικού laser ο ασθενής μπορεί να είναι λειτουργικός στην εργασία του από την πρώτη μέρα, σε αντίθεση με άλλες προσεγγίσεις που μπορεί αν τον καταστήσουν ανενεργό επαγγελματικά ακόμα και για μήνες.

ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ

Σχετικά Άρθρα

 • Δύο νόσοι «ταμπού» θεραπεύονται σε χρόνο μηδέν χάρη στα Laser

  Αιμορροΐδες και κύστη κόκκυγα: η αναίμακτη, γρήγορη και οριστική θεραπεία τους είναι σήμερα ένα τεχνολογικό γεγονός ρουτίνας. Γνωρίζεις πόσοι άνθρωποι στη χώρα μας ταλαιπωρούνται από τις αιμορροΐδες τους; Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, πάνω από το 50% του πληθυσμού. Ωστόσο, ανεπίσημα είναι πολύ περισσότεροι εκείνοι που για λόγους ταμπού –και κυρίως λόγω παραπληροφόρησης– επιμένουν να... Διαβάστε περισσότερα

 • DR. «ΛΕΙΖΕΡ»: Ανώδυνη και οριστική θεραπεία για αιμορροϊδοπάθεια και κύστη κόκκυγα

  Η τεχνολογία λέιζερ δεν αρκεί από μόνη της για την αντιμετώπιση παθήσεων του πρωκτού, όπως αιμορροϊδοπάθεια, κύστη κόκκυγα, συρίγγια και ραγάδες. Χρειάζεται ο χειρουργός να γνωρίζει επαρκώς την ανατομία της περιοχής και να διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία και πιστοποίηση, αλλιώς η χρήση της μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ σε βάρος του ασθενή. «Η χρήση της οπτικής... Διαβάστε περισσότερα

 • Κύστη Κόκκυγος

  FiLaC: Η νέα ελάχιστα επεμβατική θεραπεία με LASER για την κύστη κόκκυγα

  Οριστική ανακούφιση από την κύστη κόκκυγα με τον πλέον άμεσο, ανώδυνο κι αναίμακτο τρόπο φέρνει η νέα, ελάχιστα επεμβατική θεραπεία με laser, FiLaC, καθιστώντας υπόθεση ρουτίνας την αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας πάθησης που μέχρι πρότινος αποτελούσε συνώνυμο μακροχρόνιας ταλαιπωρίας και επώδυνης επούλωσης. Οι κύστες κόκκυγα είναι χρόνια φλεγμονώδη αποστήματα που εμφανίζονται στην περιοχή της μεσογλουτιαίας πτυχής.... Διαβάστε περισσότερα

 • Νέα ενδοσκοπική θεραπεία με LASER δίνει τέλος στην κύστη κόκκυγος.

  Νέα ενδοσκοπική θεραπεία με LASER δίνει τέλος στην κύστη κόκκυγος.

  Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει στον κοινωνικό μας περίγυρο, για κάποιον που ταλαιπωρήθηκε μέρες ή και μήνες με την μετεγχειρητική επούλωση της κύστης κόκκυγος. Η νέα ανώδυνη αντιμετώπιση της, με την χρήση θεραπευτικού LASER δίνει τέλος στην ταλαιπωρία αυτή. Η ενδοσκοπική θεραπεία με την μέθοδο E.P.Si.La.C: Endoscopic Pilonidal Sinus Laser Closure επιτυγχάνει πλέον ενδοσκοπικά χωρίς τομή... Διαβάστε περισσότερα

 • Οριστικό τέλος στην Κύστη Κόκκυγος με ένα…χάδι!

  Οριστικό τέλος στην Κύστη Κόκκυγος με ένα…χάδι!

  Μια νέα, επαναστατική μέθοδος που αξιοποιεί τη… «θαυματουργή» τεχνολογία των θεραπευτικών laser, έρχεται να δώσει οριστικό τέλος στην Κύστη Κόκκυγος τόσο αναίμακτα, ανώδυνα και ανακουφιστικά, ώστε να ισοδυναμεί με ένα… χάδι! Ο λόγος για την Ενδοσκοπική Εξάχνωση της Κύστης Κόκκυγος με τη χρήση του θεραπευτικού laser FiLac, την οποία εφαρμόζει με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην Ελλάδα... Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά Βίντεο

Σχετικά Video

Στοιχεία Επικοινωνίας

 • Αιμορροΐδες

  Γνωστή στο ευρύ κοινό ως «αιμορροΐδες», η αιμορροϊδοπάθεια ταλαιπωρεί σήμερα σχεδόν έναν στους τρεις ανθρώπους στον πλανήτη, επηρεάζοντας...
  Διαβάστε Περισσότερα
 • Κήλες

  Οι κήλες αποτελούν την πιο συχνή αιτία εισαγωγής στο χειρουργείο. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από 15 εκατομμύρια...
  Διαβάστε Περισσότερα
 • Πέτρα στη χολή

  Χολολιθίαση, ή κοινώς μιλώντας, πέτρες στην χολή, είναι μια παθολογία που χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό μικρών λίθων εντός της χοληδόχου...
  Διαβάστε Περισσότερα
 • Κύστη Κόκκυγος

  Η κύστη κόκκυγος είναι μία συχνή πάθηση που προσβάλλει κατά κανόνα νέους ανθρώπους και μέχρι πρότινος αποτελούσε συνώνυμο της...
  Διαβάστε Περισσότερα