Αιμορροΐδες

Γνωστή στο ευρύ κοινό ως «αιμορροΐδες», η αιμορροϊδοπάθεια ταλαιπωρεί σήμερα σχεδόν έναν στους τρεις ανθρώπους στον πλανήτη, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής τους ζωής.

Η συχνότητά της είναι συνέπεια του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης, που διακρίνεται από το έντονο στρες και την κακή διατροφή. Πλέον, όμως, μπορεί να αποτελέσει παρελθόν ανώδυνα, αναίμακτα κι οριστικά, χάρη σε νέες, επαναστατικές τεχνικές με τη χρήση της τεχνολογίας laser.

Τι είναι οι αιμορροΐδες (αιμορροϊδοπάθεια);

Οι αιμορροΐδες είναι μικρές φλέβες στο χαμηλότερο σημείο του ορθού και του πρωκτού. Μερικές φορές το τοίχωμα αυτών των αιμοφόρων αγγείων τεντώνεται τόσο έντονα, ώστε οι φλέβες να φουσκώνουν και να προκαλούν ενόχληση, ειδικά κατά την αφόδευση.

Όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται και φουσκώνουν μιλάμε για αιμορροϊδοπάθεια. Εμφανίζονται τόσο στον άνδρα όσο και στην γυναίκα.

Μορφολογία και κατηγορίες αιμορροϊδών

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται μέσα στο ορθό, σε σημείο που δεν είναι ορατές στον ασθενή και σπάνια προκαλούν δυσφορία. Η αιμορραγία πρωκτού μπορεί να είναι το μοναδικό σύμπτωμά τους.

Περιστασιακά, η πίεση μπορεί να ωθήσει μια εσωτερική αιμορροΐδα μέσα από το πρωκτικό άνοιγμα. Σε αυτήν την περίπτωση, γίνεται λόγος για «πρόπτωση» έξω από τον πρωκτό, η οποία συνοδεύεται από πόνο και αιμορραγία.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό, περιοχή στην οποία υπάρχουν πολλά περισσότερα νεύρα που αισθάνονται πόνο, έτσι τείνουν να προκαλούν αίσθηση πόνου και καψίματος, καθώς και αιμορραγία.

Ένας θρόμβος αίματος μπορεί να σχηματιστεί σε μια εξωτερική αιμορροΐδα, δίνοντάς της μωβ ή μπλε χρώμα. Σε αυτήν την περίπτωση, γίνεται λόγος για θρόμβωση, η οποία συνοδεύεται από πόνο και αρκετό κνησμό, καθώς επίσης κι από αιμορραγία.

Ανάλογα με τη μορφολογία και το ιστορικό τους, οι αιμορροΐδες ταξινομούνται σε:

Πρώτου βαθμού: όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι προβάλλουν ελαφρά προξενώντας μικρή αιμορραγία.

Δευτέρου βαθμού: όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν και προσπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση, αλλά ανατάσσονται αυτόματα κατόπιν αυτής.

Τρίτου βαθμού: όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν, προσπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση και δεν ανατάσσονται από μόνοι τους αλλά μόνο με χειρισμό.

Τετάρτου βαθμού: όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν και προσπίπτουν εκτός του πρωκτικού σωλήνα προξενώντας πόνο, έντονο ερεθισμό και αιμορραγία.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης των αιμορροΐδων;

H υπερβολική πίεση που ασκείται στις φλέβες της περιοχής είναι η κυριότερη αιτία εμφάνισης των αιμορροΐδων. Σε αυτό το φαινόμενο συμβάλλουν και τα συχνά επεισόδια διάρροιας ή δυσκοιλιότητας.

Κατά τον έκτο μήνα εγκυμοσύνης ή στον φυσιολογικό τοκετό μπορεί να εμφανιστούν αιμορροΐδες εξαιτίας της πίεσης στον πρωκτό και το ορθό. Συνήθως δεν χρειάζονται θεραπεία, σε αυτή την περίπτωση και τα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους.

Τι συμπτώματα έχουν οι αιμορροΐδες;

Όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται ο ασθενής αισθάνεται ενοχλήσεις στην περιοχή του πρωκτού, που γίνεται εντονότερες όταν επισκέπτεται την τουαλέτα.

Οι ενοχλήσεις αυτές μοιάζουν με κάψιμο, έντονη φαγούρα και αίσθημα ατελούς αφόδευσης. Ως συνέπεια, ο ασθενής συχνά αποφεύγει την αφόδευση, με συνέπεια την επιδείνωση της δυσκοιλιότητας και του φαύλου κύκλου των αιμορροϊδών.

Οι αιμορροΐδες έχουν κοινή συμπτωματολογία με τις ραγάδες πρωκτού, γι’ αυτό και απαιτείται προσοχή στη διάγνωση.

Τι προκαλεί τις αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες μπορεί να αναπτυχθούν από αυξημένη πίεση στο κάτω μέρος του ορθού λόγω:

 • Χρόνιας διάρροιας ή δυσκοιλιότητας
 • Αυξημένης πίεσης κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου
 • Της κακής συνήθειας να καθόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην τουαλέτα
 • Παχυσαρκίας
 • Εγκυμοσύνης
 • Διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες
 • Άρση βαρέων αντικειμένων σε ορισμένα επαγγέλματα

Η εμφάνιση αιμορροϊδών είναι πιο συχνή στις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς οι ιστοί που υποστηρίζουν τις φλέβες στο ορθό και στον πρωκτό σταδιακά εξασθενούν και τεντώνονται.

Επίσης, μερικοί άνθρωποι έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αιμορροϊδών αν έχουν σχετική κληρονομικότητα από άλλα μέλη της οικογένειας, όπως οι γονείς.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό;

Οι αιμορροΐδες είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες αιμορραγίας του ορθού. Είναι μια πάθηση που σπανίως εξελίσσεται σε επικίνδυνη και συνήθως υποχωρεί σε μερικές εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, συστήνεται η επίσκεψη σε ειδικό ιατρό χειρούργο ή γαστρεντερολόγο, θα κάνει μια φυσική εξέταση και θα εκτελέσει άλλες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τις αιμορροΐδες και να αποκλείσει πιο σοβαρά προβλήματα ή ασθένειες.

Είναι λάθος να υποθέτετε ότι η αιμορραγία από το ορθό οφείλεται σε αιμορροΐδες, ειδικά αν είστε άνω των 40 ετών. Η αιμορραγία του ορθού (που μπορεί να επιφέρει αίμα στα κόπρανα) μπορεί να συμβεί με άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του πρωκτού.

Αν έχετε αιμορραγία μαζί με μια έντονη αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου ή τα κόπρανα σας αλλάζουν με χρώμα ή συνέπεια, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τι επιπλοκές προκαλούν οι αιμορροΐδες αν αμεληθούν;

Οι αιμορροΐδες σπάνια συνοδεύονται από σοβαρές επιπλοκές. Στις σπάνιες αυτές περιπτώσεις, ωστόσο, περιλαμβάνουν:

 • Αναιμία, έπειτα από χρόνια απώλεια αίματος από αιμορροΐδες.
 • Θρόμβωση. Όταν οι μύες περισφίξουν τη ρίζα μιας αιμορροΐδας τότε αυτή αποκόπτεται από την κυκλοφορία του αίματος, με συνέπεια το αίμα που παγιδεύεται μέσα της να πήζει και να σχηματίζει θρόμβο, μια άλλη αιτία ακραίου πόνου.

Τι πρέπει να κάνω για να προλάβω τις αιμορροΐδες;

Η πρόληψη των αιμορροΐδων και ο περιορισμός των συμπτωμάτων τους, περνά μέσα από τις παρακάτω συμβουλές:

 • Ακολουθείστε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Καταναλώστε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάστε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων ινών, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετό από το συνιστώμενο ποσό ινών – 25 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες και 38 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες – στη διατροφή τους.
 • Πίνετε πολλά υγρά. Η κατανάλωση έξι έως οκτώ ποτηριών νερού και άλλων υγρών (όχι αλκοόλ) κάθε μέρα διατηρεί τα κόπρανα μαλακά. Εάν χρησιμοποιείτε συμπληρώματα ινών, βεβαιωθείτε ότι πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό ή άλλα υγρά κάθε μέρα. Διαφορετικά, τα συμπληρώματα μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα ή να την επιδεινώσουν.
 • Μην πιέζεστε. Η πίεση στο έντερο και το κράτημα της αναπνοής σας κατά την άρση βαρέων αντικειμένων δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στις φλέβες του κάτω ορθού.
 • Πηγαίνετε στην τουαλέτα μόλις νιώσετε την ανάγκη.
 • Συχνή άσκηση. Μείνετε δραστήριοι για να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα και να μειώσετε την πίεση στις φλέβες, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν στις μεγάλες περιόδους καθιστικής ζωής. Η άσκηση συμβάλλει, επίσης, στην απώλεια βάρους.
 • Αποφύγετε το κάθισμα στην τουαλέτα για μεγάλα διαστήματα. Η μεγάλη παραμονή στην τουαλέτα, μπορεί να αυξήσει την πίεση στις φλέβες του πρωκτού.

Πώς αντιμετωπίζεται η αιμορροϊδοπάθεια;

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας 1ου βαθμού (αρχικό στάδιο) πραγματοποιείται συνήθως µε συντηρητικά μέσα (ειδική διατροφή μεσογειακού τύπου πλούσια σε φυτικές ίνες, φαρμακευτική αγωγή, υπόθετα κ.α.) ή με περίσφιξη που προσωρινά βελτιώνουν την κατάσταση του ασθενούς.

Κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί και τεχνικές καυτηριασμού ή κρυοπηξίας αιμορροΐδων, που όμως απαιτούν πολλές συνεδρίες για ένα καλό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, αυτές οι προσεγγίσεις δεν προσφέρουν οριστική λύση στο πρόβλημα της αιμορροϊδοπάθειας, καθώς τα επώδυνα συμπτώματα φαγούρας, τσουξίματος και πόνου συνήθως επανέρχονται.

Όταν οι αιμορροΐδες επιμένουν, παρά τα παραπάνω μέτρα, όταν είναι πολύ διογκωμένες και δεν ξαναμπαίνουν μέσα, ιδιαίτερα όμως όταν αιμορραγούν συνεχώς, τότε για την ανακούφιση του ασθενούς απαιτείται κάποια χειρουργική επέμβαση

Για τη θεραπεία της προχωρημένης αιμορροϊδοπάθειας έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς διάφορες χειρουργικές προσεγγίσεις, όμως η εφαρμογή τους συνοδεύεται κατά κανόνα από τραύμα, πόνο, υψηλά ποσοστά αποτυχίας και μετεγχειρητικών επιπλοκών, καθώς και παρατεταμένη, επώδυνη μετεγχειρητική περίοδο.

Όλα αυτά, όμως, αποτελούν πια παρελθόν, χάρη στις επαναστατικές, ανώδυνες θεραπείες για την αφαίρεση αιμορροΐδων με τη χρήση laser, που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και πλέον εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα από τη Χειρουργική Ομάδα «G.Ilias Surgicare», με επικεφαλής τον πρωτοπόρο Χειρουργό, Δρ. Γεώργιο Π. Ηλία.

Ο λόγος για την αιμορροϊδοπλαστική LHP® μια ανώδυνη και αναίμακτη τεχνική, στην οποία η ομάδα του Δρ. Ηλία έχει επικεντρωθεί τα τελευταία 6 χρόνια με εντυπωσιακά κλινικά αποτελέσματα.

Τι είναι η Αιμορροϊδοπλαστική LHP®;

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® (Laser HaemorrhoidoPlasty) είναι μία πρωτοποριακή, ελάχιστα επεμβατική τεχνική θεραπείας της προχωρημένης αιμορροϊδοπάθειας (2ου – 4ου βαθμού).

Ως τεχνική, η αιμορροϊδοπλαστική LHP® παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο 2009 και τα μοναδικά κλινικά της πλεονεκτήματα την έχουν καταστήσει ιδανική θεραπευτική επιλογή.

Η θεραπεία πραγματοποιείται με εξελιγμένο, ανώδυνο χειρουργικό laser και προσφέρει μικροχειρουργική ακρίβεια και απόλυτη ασφάλεια.

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® είναι ανώδυνη, αναίμακτη και αποκαθιστά τη φυσική ανατομία χωρίς την επώδυνη χρήση ξένων υλικών ή ραμμάτων.

Δεν συνοδεύεται από ακράτεια, αλλά ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο στενώσεων και επιπλοκών που παρατηρούνται συχνά σε άλλες χειρουργικές τεχνικές.

Τέλος, πραγματοποιείται με τοπική ή περιοχική αναισθησία και προσφέρει εξαιρετικά σύντομη ανάρρωση με ελάχιστο ή καθόλου μετεγχειρητικό πόνο.

Πως πραγματοποιείται η επέμβαση;

Η θεραπεία πραγματοποιείται με εξελιγμένο, ανώδυνο χειρουργικό laser (Leonardo Dual®) με υψηλή απορρόφηση στο νερό και ειδικούς καθετήρες οπτικών ινών LHP® (κωνικής εκπομπής) που προσφέρουν μικροχειρουργική ακρίβεια και απόλυτη ασφάλεια. Ειδικότερα:

 1. Με ειδικό ανοσκόπειο προβαίνουμε στη σήμανση των αιμορροϊδικών όζων, απομονώνοντας κατά μήκος αυτόν που θέλουμε να θεραπεύσουμε.
 2. Από μια μικρή οπή στα όρια του πρωκτοδέρματος εισάγουμε ένα πολύ λεπτό καθετήρα οπτικής ίνας LHP® προωθώντας τον υποβλεννογόνια στη βάση του αιμορροϊδικού όζου.
 3. Ξεκινώντας από τη βάση του αιμορροϊδικού όζου αποσύρουμε τον καθετήρα LHP® εφαρμόζοντας, με απόλυτα ελεγχόμενο και ομοιόμορφο τρόπο, την ενέργεια laser στον υποβλεννογόνιο ιστό.
 4. Η ενέργεια laser προκαλεί υποβλεννογόνια απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών και άμεση συρρίκνωση του αιμορροϊδικού ιστού ενώ ο βλεννογόνος και ο σφικτήρας μένουν ανέπαφοι.
 5. Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® επιτυγχάνει άμεση ανάσχεση της αιμορραγίας, μείωση του όγκου των αιμορροϊδικών όζων και υποχώρηση των ενοχλητικών συμπτωμάτων. Προοδευτικά οι όζοι συρρικνώνονται εντελώς και ένας νέος συνδετικός ιστός αναπτύσσεται διατηρώντας λειτουργικά τα αιμορροϊδικά «μαξιλάρια». Ο βλεννογόνος προσκολλάται στα υποκείμενα στρώματα αποφεύγοντας ενδεχόμενη υποτροπή και νέα βλεννογονική πρόπτωση.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της αιμορροϊδοπλαστικής LHP®

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή:

 • Είναι ανώδυνη, αναίμακτη και ασφαλέστερη μέθοδος έναντι οποιασδήποτε άλλης θεραπείας.
 • Πραγματοποιείται υπό τοπική ή περιοχική αναισθησία χωρίς ανάγκη χρήσης αναλγητικών φαρμάκων κατά το πρώτο 24ωρο.
 • Αποκαθιστά τη φυσική ανατομία χωρίς χρήση ξένων υλικών ή ραμμάτων που θεωρούνται εξαιρετικά επώδυνα και δημιουργούν φοβία για τις επεμβάσεις αιμορροΐδων.
 • Διατηρεί ακέραιο το βλεννογόνο αποφεύγοντας το ενδεχόμενο στενώσεων.
 • Διατηρεί ανέπαφο το σφικτήρα αποτρέποντας κάθε ενδεχόμενο ακράτειας.
 • Ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο επιπλοκών (αιμορραγίες, θρομβώσεις, αποστήματα, συρίγγια, κ.α.) που συχνά παρατηρούνται σε άλλες χειρουργικές τεχνικές.
 • Προσφέρει εξαιρετικά σύντομη ανάρρωση με ελάχιστο ή καθόλου μετεγχειρητικό πόνο και αμεσότερη επιστροφή του ασθενούς στις συνηθισμένες δραστηριότητές του.
 • Συνοδεύεται από εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα.

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® είναι μια καινοτομική, ελάχιστα επεμβατική, αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος θεραπείας της αιμορροϊδοπάθειας που υπερβαίνει τα προβλήματα των άλλων χειρουργικών τεχνικών και επιτρέπει στους ασθενείς να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα αιμορροϊδοπάθειας όχι μόνο στα πρώιμα αλλά στα προχωρημένα στάδια της ασθένειας.

Πόσα χρόνια εφαρμόζεται η μέθοδος από τον Δρ. Ηλία;

Ο Δρ. Ηλίας εφαρμόζει τη θεραπεία με laser από το 2010, όταν και εκπαιδεύτηκε στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος;

Στις χαμηλού βαθμού αιμορροϊδοπάθειες, ο πόνος μετά την επέμβαση είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Σε πιο εκτεταμένες αιμορροϊδοπάθειες, μετά την επέμβαση ο ασθενής έχει έναν ελάχιστο πόνο, ο οποίος αντιμετωπίζεται άμεσα με κοινής λήψης παυσίπονα. Ο ασθενής δεν αλλάζει σε τίποτα τη διατροφή του και πηγαίνει κανονικά στην τουαλέτα.

Χορηγούνται φάρμακα μετά την επέμβαση;

Ο ασθενής δε λαμβάνει καμία συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή μετά την επέμβαση, παρά μόνο παυσίπονα κοινής λήψης σε ορισμένες περιπτώσεις.

Υπάρχουν επιπλοκές μετά την επέμβαση;

Σπανίως, σε ποσοστό μικρότερο του 0,5% των περιπτώσεων, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει μια κάποια αιμορραγία κατά το πρώτο 24ωρο, ή κάποιο απόστημα (σε ποσοστό 0,3% των περιπτώσεων). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα εντυπωσιακά χαμηλά αυτά ποσοστά επιπλοκών ισχύουν σε χειρουργικά χέρια που κατέχουν την γνώση, τεχνογνωσία και εμπειρία της συγκεκριμένης μεθόδου.

Με τι είδους νάρκωση γίνεται η επέμβαση;

Η νάρκωση κατά την επέμβαση κυμαίνεται από τοπική, που μπορεί να είναι πολύ καλά ανεκτή από ορισμένους ασθενής, μέχρι μέθη. Δεν απαιτείται γενική αναισθησία.

Πόσες είναι οι ημέρες νοσηλείας;

Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του αυθημερόν ή έπειτα από μια μόλις ημέρα νοσηλεία.

Ξαναβγαίνουν οι αιμορροΐδες μετά το χειρουργείο;

Οι άνθρωποι έχουμε έξι κύριες και έξι επικουρικές αιμορροΐδες γύρω από το δακτύλιο του πρωκτού μας. Οι αιμορροΐδες που πάσχουν δεν σπάνια και οι έξι μαζί, αλλά μόνο κάποιες από αυτές.

Οι αιμορροΐδες που έχουν θεραπευτεί με τη μέθοδο του laser δεν ξαναβγαίνουν ποτέ και ο ασθενής ησυχάζει για πάντα από αυτές.

Ωστόσο, στην πορεία της ζωής του κι εφόσον ο ασθενής δεν αλλάξει συνήθειες στη διατροφή του και τη διαδικασία των κενώσεων, υπάρχει περίπτωση να νοσήσει μια από τις άλλες αιμορροΐδες που κατά τη θεραπεία ήταν υγιείς. Ως εκ τούτου, απαιτείται εκ νέου επέμβαση για την οριστική θεραπεία τους.

Σε αυτήν την περίπτωση η θεραπεία laser, ως η πλέον ανώδυνη και άνετη για τον ασθενή προσέγγιση, είναι ιδανική για επαναληπτική αντιμετώπιση αιμορροϊδών.

Είναι υψηλό το κόστος της επέμβασης;

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας με laser έχει εξάρτηση από νοσοκομείο (δεν γίνεται στο ιατρείο) και από υλικό υψηλής τεχνολογίας και μιας χρήσης (οπτική ίνα). Για την τελική τιμή της εγχείρησης αιμορροΐδων με Laser ή με άλλη μέθοδο, απαιτείται η εξέταση του ασθενούς.

Ωστόσο, η χειρουργική ομάδα του Δρ. Ηλία έχει αναπτύξει σε συνεργασία με την ΡΕΑ ένα ιδιαίτερα ελκυστικό οικονομικά πακέτο που καθιστά την εν λόγω θεραπεία φίλια και προσιτή προς όλους.

Αυτός είναι ένας ακόμα πυλώνας ικανοποίησης, πέραν των εξαιρετικών θεραπευτικών αποτελεσμάτων, που εκφράζουν οι ασθενείς του Δρ. Ηλία χωρίς καμία εξαίρεση μέχρι σήμερα.

Πόσο ασφαλής είναι αυτή η αιμορροϊδοπλαστική LHP®;

Είναι από τις πιο ασφαλείς μεθόδους που υπάρχουν ως χειρουργικές πρακτικές.

Διότι είναι η πιο ελάχιστα επεμβατική και παρεμβατική μέθοδος στον οργανισμό.

Η παρέμβαση είναι σε ένα με δυο εκατοστά της περιοχής του πρωκτού και δεν επηρεάζεται γενικότερα ο οργανισμός.

Τι ποσοστό επιτυχίας έχει αυτή η μέθοδος;

Το ποσοστό επιτυχίας στην κλινική της χειρουργικής ομάδας του Δρ. Ηλία, με την τεχνογνωσία και την μεγάλη εμπειρία της στη συγκεκριμένη μέθοδο, προσεγγίζει το 100%.

Το 95% των περιπτώσεων θεραπεύεται απόλυτα με μια μόνο επέμβαση.

Το υπόλοιπο 5% αφορά σε περιπτώσεις προχωρημένης αιμορροϊδοπάθειας 4ου βαθμού με σημαντική πρόπτωση, για την οριστική αντιμετώπιση των οποίων ενίοτε χρειάζεται και μια συμπληρωματική επέμβαση 20 ημέρες μετά την πρώτη.

 

Πάσχω κι από άλλες παθήσεις του εντέρου. Ενδείκνυται η μέθοδος αυτή;

Η θεραπεία με laser ενδείκνυται για περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας που συμπίπτει και με άλλες παθήσεις του εντέρου, όπως φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, ακριβώς για το λόγω του ότι είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος.

Δεν υπάρχει καθόλου παρέμβαση στο έντερο ενδοαυλικά και εφόσον δεν πραγματοποιείται καμία τομή, δε δημιουργείται καμία πληγή που να χρήζει επούλωσης και να επιβαρύνει περαιτέρω το έντερο.

Θα πιάνω κάτι στην περιοχή μετά την επέμβαση;

Αυτό που ίσως πιάνατε πριν δεν θα υπάρχει πια, καθώς η αιμορροϊδοπλαστική LHP® θεραπεύει οριστικά τις αιμορροΐδες.

Θα έχω αίμα μετά την επέμβαση;

Υπάρχει περίπτωση τις πρώτες 3 μέρες μετά την επέμβαση να δείτε μερικές σταγόνες αίματος.

Θα μπορώ να πάω εύκολα στην τουαλέτα; Θα πονάω μετά;

Η ενόχληση που μπορεί να βιώσει κάποιος στην πρώτη, μόνο, μετεγχειρητική μέρα της τουαλέτας προλαμβάνεται με τη χορήγηση αγωγής που διευκολύνει την κένωση.

Θα πρέπει να φροντίζω την περιοχή με ειδικό σαπούνι;

Η πλύση της περιοχής με άφθονο χλιαρό νερό δίχως σαπούνι ή άλλο αντισηπτικό και η κατάργηση της χρήσης χαρτιού υγείας πρέπει να γίνει συνήθεια σε όλους τους ασθενής για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Το ίδιο, ωστόσο, συνίσταται και σε όλους τους ανθρώπους γενικότερα ως μέτρο πρόληψης και σωστής υγιεινής.

Τι πρέπει να κάνω για να μην ξαναβγούν οι αιμορροΐδες;

Η πλύση της περιοχής με άφθονο χλιαρό νερό και η κατάργηση της χρήσης χαρτιού υγείας, η γρήγορη αφόδευση δίχως μεγάλη παραμονή στην τουαλέτα και η σωστή διατροφή με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, διασφαλίζει ότι δεν θα εμφανιστεί ξανά πρόβλημα με αιμορροΐδες. Στις απαγορευμένες τροφές είναι τα πικάντικα φαγητά, τα αναψυκτικά και ο καφές.

 

Είναι κολλητικές οι αιμορροΐδες;

Σημαντικό είναι αν αναφέρουμε, ότι οι αιμορροΐδες δεν κολλάνε από ασθενή σε ασθενή και δεν σχετίζονται με την πρωκτική επαφή ούτε από την κοινή χρήση τουαλέτας.

 

Ποιος γιατρός εξετάζει τις αιμορροΐδες;

Ο κατάλληλος γιατρός για τις αιμορροΐδες είναι ο γενικός χειρουργός που έχει εξειδικευτεί σε συγκεκριμένες μεθόδους αποκατάστασης.

Σχετικά Άρθρα

 • Αντίο σε αιμορροΐδες και κύστη κόκκυγα

  Η τεχνολογία της οπτικής ίνας LASER έφερε επανάσταση στην θεραπευτική αντιμετώπιση πολλών παθήσεων του πρωκτού και της ευρύτερης περιοχής, όπως η αιμορροϊδοπάθεια, η κύστη κόκκυγα, τα συρίγγια και οι ραγάδες του πρωκτού. Η χειρουργική ομάδα «C. Hlias Surgicare» με 10ετή εμπειρία -την μεγαλύτερη στην Ελλάδα- εξειδικεύεται στη θεραπεία πολλών παθήσεων, με τη χρήση του θεραπευτικού... Διαβάστε περισσότερα

 • Η πίσω μεριά του προβλήματος

  Λίγοι το συζητούν, αλλά όλοι αναζητούν τη βοήθεια του ειδικού, όταν το πρόβλημα προκύψει. Ο Γεώργιος Ηλίας εξηγεί γιατί η πάθηση των αιμορροΐδων κάνει πολλούς άνδρες να στριφογυρνούν νευρικά στην καρέκλα τους. Τι είναι οι αιμορροΐδες; Δυστυχώς οι αιμορροΐδες είναι μία ιδιαίτερα διαδεδομένη πάθηση που συναντάται και στα δύο φύλα, αλλά συχνότερα στους άνδρες. Περισσότεροι... Διαβάστε περισσότερα

 • Δύο νόσοι «ταμπού» θεραπεύονται σε χρόνο μηδέν χάρη στα Laser

  Αιμορροΐδες και κύστη κόκκυγα: η αναίμακτη, γρήγορη και οριστική θεραπεία τους είναι σήμερα ένα τεχνολογικό γεγονός ρουτίνας. Γνωρίζεις πόσοι άνθρωποι στη χώρα μας ταλαιπωρούνται από τις αιμορροΐδες τους; Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, πάνω από το 50% του πληθυσμού. Ωστόσο, ανεπίσημα είναι πολύ περισσότεροι εκείνοι που για λόγους ταμπού –και κυρίως λόγω παραπληροφόρησης– επιμένουν να... Διαβάστε περισσότερα

 • DR. «ΛΕΙΖΕΡ»: Ανώδυνη και οριστική θεραπεία για αιμορροϊδοπάθεια και κύστη κόκκυγα

  Η τεχνολογία λέιζερ δεν αρκεί από μόνη της για την αντιμετώπιση παθήσεων του πρωκτού, όπως αιμορροϊδοπάθεια, κύστη κόκκυγα, συρίγγια και ραγάδες. Χρειάζεται ο χειρουργός να γνωρίζει επαρκώς την ανατομία της περιοχής και να διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία και πιστοποίηση, αλλιώς η χρήση της μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ σε βάρος του ασθενή. «Η χρήση της οπτικής... Διαβάστε περισσότερα

 • Πώς αντιμετωπίζονται οι αιμορροΐδες;

  Αν και λίγοι νιώθουν άνετα να το συζητήσουν, οι αιμορροΐδες είναι μια πολύ διαδεδομένη πάθηση και στα δύο φύλα, ακόμα και στην παιδική ηλικία, αφού περίπου το 80% του πληθυσμού υποφέρει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του από τις επώδυνες συνέπειες (φαγούρα, τσούξιμο, πόνος, βλέννες, αιμορραγία, κ.λπ.). Τι είναι και γιατί δημιουργούνται Ετυμολογικά ο όρος... Διαβάστε περισσότερα

 • Αιμορροΐδες – Αιμορροϊδοπάθεια

  Αιμορροΐδες: Οριστική κι ανώδυνη ανακούφιση με laser

  Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών σήμερα πάσχουν από αιμορροΐδες, ενώ περίπου το 80% του πληθυσμού υποφέρουν από τις επώδυνες συνέπειές τους τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Πρόκειται για μια σύγχρονη… μάστιγα, η οποία ωστόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί ανώδυνα, αναίμακτα κι οριστικά, χάρη σε νέες, επαναστατικές τεχνικές με τη... Διαβάστε περισσότερα

 • Laser: Πόνος τέλος στη θεραπεία των «αιμορροϊδών»

  Laser: Πόνος τέλος στη θεραπεία των «αιμορροϊδών»

  Μία από τις… μάστιγες του σύγχρονου τρόπου ζωής, που διακρίνεται από το έντονο στρες και την κακή διατροφή, η αιμορροϊδοπάθεια μπορεί πλέον να αποτελέσει παρελθόν ανώδυνα, αναίμακτα κι οριστικά, χάρη σε νέες, επαναστατικές τεχνικές με τη χρήση της τεχνολογίας laser. Γνωστή στο ευρύ κοινό ως «αιμορροΐδες», η αιμορροϊδοπάθεια ταλαιπωρεί σήμερα σχεδόν έναν στους τρεις ανθρώπους... Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά Βίντεο

ΓΕΝΙΚΑ

Αιμορροΐδες

Γνωστή στο ευρύ κοινό ως «αιμορροΐδες», η αιμορροϊδοπάθεια ταλαιπωρεί σήμερα σχεδόν έναν στους τρεις ανθρώπους στον πλανήτη, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής τους ζωής.

Η συχνότητά της είναι συνέπεια του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης, που διακρίνεται από το έντονο στρες και την κακή διατροφή. Πλέον, όμως, μπορεί να αποτελέσει παρελθόν ανώδυνα, αναίμακτα κι οριστικά, χάρη σε νέες, επαναστατικές τεχνικές με τη χρήση της τεχνολογίας laser.

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι μικρές φλέβες στο χαμηλότερο σημείο του ορθού και του πρωκτού. Μερικές φορές το τοίχωμα αυτών των αιμοφόρων αγγείων τεντώνεται τόσο έντονα, ώστε οι φλέβες να φουσκώνουν και να προκαλούν ενόχληση, ειδικά κατά την αφόδευση.

Όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται και φουσκώνουν μιλάμε για αιμορροϊδοπάθεια.

Μορφολογία και κατηγορίες αιμορροϊδών

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται μέσα στο ορθό, σε σημείο που δεν είναι ορατές στον ασθενή και σπάνια προκαλούν δυσφορία. Η αιμορραγία μπορεί να είναι το μοναδικό σύμπτωμά τους.

Περιστασιακά, η πίεση μπορεί να ωθήσει μια εσωτερική αιμορροΐδα μέσα από το πρωκτικό άνοιγμα. Σε αυτήν την περίπτωση, γίνεται λόγος για «πρόπτωση» έξω από τον πρωκτό, η οποία συνοδεύεται από πόνο και αιμορραγία.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό, περιοχή στην οποία υπάρχουν πολλά περισσότερα νεύρα που αισθάνονται πόνο, έτσι τείνουν να προκαλούν αίσθηση πόνου και καψίματος, καθώς και αιμορραγία.

Ένας θρόμβος αίματος μπορεί να σχηματιστεί σε μια εξωτερική αιμορροΐδα, δίνοντάς της μωβ ή μπλε χρώμα. Σε αυτήν την περίπτωση, γίνεται λόγος για θρόμβωση, η οποία συνοδεύεται από πόνο και αρκετό κνησμό, καθώς επίσης κι από αιμορραγία.

Ανάλογα με τη μορφολογία και το ιστορικό τους, οι αιμορροΐδες ταξινομούνται σε:

Πρώτου βαθμού: όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι προβάλλουν ελαφρά προξενώντας μικρή αιμορραγία.

Δευτέρου βαθμού: όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν και προσπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση, αλλά ανατάσσονται αυτόματα κατόπιν αυτής.

Τρίτου βαθμού: όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν, προσπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση και δεν ανατάσσονται από μόνοι τους αλλά μόνο με χειρισμό.

Τετάρτου βαθμού: όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν και προσπίπτουν εκτός του πρωκτικού σωλήνα προξενώντας πόνο, έντονο ερεθισμό και αιμορραγία.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ - ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Τι συμπτώματα έχουν οι αιμορροΐδες;

Όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται ο ασθενής αισθάνεται ενοχλήσεις στην περιοχή του πρωκτού, που γίνεται εντονότερες όταν επισκέπτεται την τουαλέτα.

Οι ενοχλήσεις αυτές μοιάζουν με κάψιμο, έντονη φαγούρα και αίσθημα ατελούς αφόδευσης. Ως συνέπεια, ο ασθενής συχνά αποφεύγει την αφόδευση, με συνέπεια την επιδείνωση της δυσκοιλιότητας και του φαύλου κύκλου των αιμορροϊδών.

Τι προκαλεί τις αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες μπορεί να αναπτυχθούν από αυξημένη πίεση στο κάτω μέρος του ορθού λόγω:

 • Χρόνιας διάρροιας ή δυσκοιλιότητας
 • Αυξημένης πίεσης κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου
 • Της κακής συνήθειας να καθόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην τουαλέτα
 • Παχυσαρκίας
 • Εγκυμοσύνης
 • Διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες
 • Άρση βαρέων αντικειμένων σε ορισμένα επαγγέλματα

Η εμφάνιση αιμορροϊδών είναι πιο συχνή στις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς οι ιστοί που υποστηρίζουν τις φλέβες στο ορθό και στον πρωκτό σταδιακά εξασθενούν και τεντώνονται.

Επίσης, μερικοί άνθρωποι έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αιμορροϊδών αν έχουν σχετική κληρονομικότητα από άλλα μέλη της οικογένειας, όπως οι γονείς.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό;

Οι αιμορροΐδες είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες αιμορραγίας του ορθού. Είναι μια πάθηση που σπανίως εξελίσσεται σε επικίνδυνη και συνήθως υποχωρεί σε μερικές εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, συστήνεται η επίσκεψη σε ειδικό ιατρό χειρούργο ή γαστρεντερολόγο, θα κάνει μια φυσική εξέταση και θα εκτελέσει άλλες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τις αιμορροΐδες και να αποκλείσει πιο σοβαρά προβλήματα ή ασθένειες.

Είναι λάθος να υποθέτετε ότι η αιμορραγία από το ορθό οφείλεται σε αιμορροΐδες, ειδικά αν είστε άνω των 40 ετών. Η αιμορραγία του ορθού μπορεί να συμβεί με άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του πρωκτού.

Αν έχετε αιμορραγία μαζί με μια έντονη αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου ή τα κόπρανα σας αλλάζουν με χρώμα ή συνέπεια, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τι επιπλοκές προκαλούν οι αιμορροΐδες αν αμεληθούν;

Οι αιμορροΐδες σπάνια συνοδεύονται από σοβαρές επιπλοκές. Στις σπάνιες αυτές περιπτώσεις, ωστόσο, περιλαμβάνουν:

 • Αναιμία, έπειτα από χρόνια απώλεια αίματος από αιμορροΐδες.
 • Θρόμβωση. Όταν οι μύες περισφίξουν τη ρίζα μιας αιμορροΐδας τότε αυτή αποκόπτεται από την κυκλοφορία του αίματος, με συνέπεια το αίμα που παγιδεύεται μέσα της να πήζει και να σχηματίζει θρόμβο, μια άλλη αιτία ακραίου πόνου.

Τι πρέπει να κάνω για να προλάβω τις αιμορροΐδες;

Η πρόληψη των αιμορροΐδων και ο περιορισμός των συμπτωμάτων τους, περνά μέσα από τις παρακάτω συμβουλές:

 • Ακολουθείστε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Καταναλώστε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάστε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων ινών, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετό από το συνιστώμενο ποσό ινών – 25 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες και 38 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες – στη διατροφή τους.
 • Πίνετε πολλά υγρά. Η κατανάλωση έξι έως οκτώ ποτηριών νερού και άλλων υγρών (όχι αλκοόλ) κάθε μέρα διατηρεί τα κόπρανα μαλακά. Εάν χρησιμοποιείτε συμπληρώματα ινών, βεβαιωθείτε ότι πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό ή άλλα υγρά κάθε μέρα. Διαφορετικά, τα συμπληρώματα μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα ή να την επιδεινώσουν.
 • Μην πιέζεστε. Η πίεση στο έντερο και το κράτημα της αναπνοής σας κατά την άρση βαρέων αντικειμένων δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στις φλέβες του κάτω ορθού.
 • Πηγαίνετε στην τουαλέτα μόλις νιώσετε την ανάγκη.
 • Συχνή άσκηση. Μείνετε δραστήριοι για να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα και να μειώσετε την πίεση στις φλέβες, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν στις μεγάλες περιόδους καθιστικής ζωής. Η άσκηση συμβάλλει, επίσης, στην απώλεια βάρους.
 • Αποφύγετε το κάθισμα στην τουαλέτα για μεγάλα διαστήματα. Η μεγάλη παραμονή στην τουαλέτα, μπορεί να αυξήσει την πίεση στις φλέβες του πρωκτού.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Πώς αντιμετωπίζεται η αιμορροϊδοπάθεια;

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας αρχικού σταδίου (1ου βαθμού) πραγματοποιείται συνήθως µε συντηρητικά μέσα (ειδική διατροφή μεσογειακού τύπου πλούσια σε φυτικές ίνες, φαρμακευτική αγωγή, κ.α.) ή με περίσφιξη που προσωρινά βελτιώνουν την κατάσταση του ασθενούς.

Ωστόσο, αυτές οι προσεγγίσεις δεν προσφέρουν οριστική λύση στο πρόβλημα της αιμορροϊδοπάθειας, καθώς τα επώδυνα συμπτώματα φαγούρας, τσουξίματος και πόνου συνήθως επανέρχονται.

Όταν οι αιμορροΐδες επιμένουν, παρά τα παραπάνω μέτρα, όταν είναι πολύ διογκωμένες και δεν ξαναμπαίνουν μέσα, ιδιαίτερα όμως όταν αιμορραγούν συνεχώς, τότε απαιτείται κάποια χειρουργική επέμβαση

Για τη θεραπεία της προχωρημένης αιμορροϊδοπάθειας έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς διάφορες χειρουργικές προσεγγίσεις, όμως η εφαρμογή τους συνοδεύεται κατά κανόνα από τραύμα, πόνο, υψηλά ποσοστά αποτυχίας και μετεγχειρητικών επιπλοκών, καθώς και παρατεταμένη, επώδυνη μετεγχειρητική περίοδο.

Όλα αυτά, όμως, αποτελούν πια παρελθόν, χάρη στις επαναστατικές, ανώδυνες θεραπείες με τη χρήση laser, που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και πλέον εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα από τη Χειρουργική Ομάδα «G.Ilias Surgicare», με επικεφαλής τον πρωτοπόρο Χειρουργό, Δρ. Γεώργιο Π. Ηλία.

Ο λόγος για την αιμορροϊδοπλαστική LHP® μια ανώδυνη και αναίμακτη τεχνική, στην οποία η ομάδα του Δρ. Ηλία έχει επικεντρωθεί τα τελευταία 6 χρόνια με εντυπωσιακά κλινικά αποτελέσματα.

Τι είναι η Αιμορροϊδοπλαστική LHP®;

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® (Laser HaemorrhoidoPlasty) είναι μία πρωτοποριακή, ελάχιστα επεμβατική τεχνική θεραπείας της προχωρημένης αιμορροϊδοπάθειας (2ου – 4ου βαθμού).

Ως τεχνική, η αιμορροϊδοπλαστική LHP® παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο 2009 και τα μοναδικά κλινικά της πλεονεκτήματα την έχουν καταστήσει ιδανική θεραπευτική επιλογή.

Η θεραπεία πραγματοποιείται με εξελιγμένο, ανώδυνο χειρουργικό laser και προσφέρει μικροχειρουργική ακρίβεια και απόλυτη ασφάλεια.

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® είναι ανώδυνη, αναίμακτη και αποκαθιστά τη φυσική ανατομία χωρίς την επώδυνη χρήση ξένων υλικών ή ραμμάτων.

Δεν συνοδεύεται από ακράτεια, αλλά ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο στενώσεων και επιπλοκών που παρατηρούνται συχνά σε άλλες χειρουργικές τεχνικές.

Τέλος, πραγματοποιείται με τοπική ή περιοχική αναισθησία και προσφέρει εξαιρετικά σύντομη ανάρρωση με ελάχιστο ή καθόλου μετεγχειρητικό πόνο.

Πως πραγματοποιείται η επέμβαση;

Η θεραπεία πραγματοποιείται με εξελιγμένο, ανώδυνο χειρουργικό laser (Leonardo Dual®) με υψηλή απορρόφηση στο νερό και ειδικούς καθετήρες οπτικών ινών LHP® (κωνικής εκπομπής) που προσφέρουν μικροχειρουργική ακρίβεια και απόλυτη ασφάλεια. Ειδικότερα:

 1. Με ειδικό ανοσκόπειο προβαίνουμε στη σήμανση των αιμορροϊδικών όζων, απομονώνοντας κατά μήκος αυτόν που θέλουμε να θεραπεύσουμε.
 2. Από μια μικρή οπή στα όρια του πρωκτοδέρματος εισάγουμε ένα πολύ λεπτό καθετήρα οπτικής ίνας LHP® προωθώντας τον υποβλεννογόνια στη βάση του αιμορροϊδικού όζου.
 3. Ξεκινώντας από τη βάση του αιμορροϊδικού όζου αποσύρουμε τον καθετήρα LHP® εφαρμόζοντας, με απόλυτα ελεγχόμενο και ομοιόμορφο τρόπο, την ενέργεια laser στον υποβλεννογόνιο ιστό.
 4. Η ενέργεια laser προκαλεί υποβλεννογόνια απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών και άμεση συρρίκνωση του αιμορροϊδικού ιστού ενώ ο βλεννογόνος και ο σφικτήρας μένουν ανέπαφοι.
 5. Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® επιτυγχάνει άμεση ανάσχεση της αιμορραγίας, μείωση του όγκου των αιμορροϊδικών όζων και υποχώρηση των ενοχλητικών συμπτωμάτων. Προοδευτικά οι όζοι συρρικνώνονται εντελώς και ένας νέος συνδετικός ιστός αναπτύσσεται διατηρώντας λειτουργικά τα αιμορροϊδικά «μαξιλάρια». Ο βλεννογόνος προσκολλάται στα υποκείμενα στρώματα αποφεύγοντας ενδεχόμενη υποτροπή και νέα βλεννογονική πρόπτωση.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της αιμορροϊδοπλαστικής LHP®

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή:

 • Είναι ανώδυνη, αναίμακτη και ασφαλέστερη μέθοδος έναντι οποιασδήποτε άλλης θεραπείας.
 • Πραγματοποιείται υπό τοπική ή περιοχική αναισθησία χωρίς ανάγκη χρήσης αναλγητικών φαρμάκων κατά το πρώτο 24ωρο.
 • Αποκαθιστά τη φυσική ανατομία χωρίς χρήση ξένων υλικών ή ραμμάτων που θεωρούνται εξαιρετικά επώδυνα και δημιουργούν φοβία για τις επεμβάσεις αιμορροΐδων.
 • Διατηρεί ακέραιο το βλεννογόνο αποφεύγοντας το ενδεχόμενο στενώσεων.
 • Διατηρεί ανέπαφο το σφικτήρα αποτρέποντας κάθε ενδεχόμενο ακράτειας.
 • Ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο επιπλοκών (αιμορραγίες, θρομβώσεις, αποστήματα, συρίγγια, κ.α.) που συχνά παρατηρούνται σε άλλες χειρουργικές τεχνικές.
 • Προσφέρει εξαιρετικά σύντομη ανάρρωση με ελάχιστο ή καθόλου μετεγχειρητικό πόνο και αμεσότερη επιστροφή του ασθενούς στις συνηθισμένες δραστηριότητές του.
 • Συνοδεύεται από εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα.

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® είναι μια καινοτομική, ελάχιστα επεμβατική, αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος θεραπείας της αιμορροϊδοπάθειας που υπερβαίνει τα προβλήματα των άλλων χειρουργικών τεχνικών και επιτρέπει στους ασθενείς να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα αιμορροϊδοπάθειας όχι μόνο στα πρώιμα αλλά στα προχωρημένα στάδια της ασθένειας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πόσα χρόνια εφαρμόζεται η μέθοδος από τον Δρ. Ηλία;

Ο Δρ. Ηλίας εφαρμόζει τη θεραπεία με laser από το 2010, όταν και εκπαιδεύτηκε στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος;

Στις χαμηλού βαθμού αιμορροϊδοπάθειες, ο πόνος μετά την επέμβαση είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Σε πιο εκτεταμένες αιμορροϊδοπάθειες, μετά την επέμβαση ο ασθενής έχει έναν ελάχιστο πόνο, ο οποίος αντιμετωπίζεται άμεσα με κοινής λήψης παυσίπονα. Ο ασθενής δεν αλλάζει σε τίποτα τη διατροφή του και πηγαίνει κανονικά στην τουαλέτα.

Χορηγούνται φάρμακα μετά την επέμβαση;

Ο ασθενής δε λαμβάνει καμία συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή μετά την επέμβαση, παρά μόνο παυσίπονα κοινής λήψης σε ορισμένες περιπτώσεις.

Υπάρχουν επιπλοκές μετά την επέμβαση;

Σπανίως, σε ποσοστό μικρότερο του 0,5% των περιπτώσεων, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει μια κάποια αιμορραγία κατά το πρώτο 24ωρο, ή κάποιο απόστημα (σε ποσοστό 0,3% των περιπτώσεων). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα εντυπωσιακά χαμηλά αυτά ποσοστά επιπλοκών ισχύουν σε χειρουργικά χέρια που κατέχουν την γνώση, τεχνογνωσία και εμπειρία της συγκεκριμένης μεθόδου.

Με τι είδους νάρκωση γίνεται η επέμβαση;

Η νάρκωση κατά την επέμβαση κυμαίνεται από τοπική, που μπορεί να είναι πολύ καλά ανεκτή από ορισμένους ασθενής, μέχρι μέθη. Δεν απαιτείται γενική αναισθησία.

Πόσες είναι οι ημέρες νοσηλείας;

Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του αυθημερόν ή έπειτα από μια μόλις ημέρα νοσηλεία.

Ξαναβγαίνουν οι αιμορροΐδες μετά το χειρουργείο;

Οι άνθρωποι έχουμε έξι κύριες και έξι επικουρικές αιμορροΐδες γύρω από το δακτύλιο του πρωκτού μας. Οι αιμορροΐδες που πάσχουν δεν σπάνια και οι έξι μαζί, αλλά μόνο κάποιες από αυτές.

Οι αιμορροΐδες που έχουν θεραπευτεί με τη μέθοδο του laser δεν ξαναβγαίνουν ποτέ και ο ασθενής ησυχάζει για πάντα από αυτές.

Ωστόσο, στην πορεία της ζωής του κι εφόσον ο ασθενής δεν αλλάξει συνήθειες στη διατροφή του και τη διαδικασία των κενώσεων, υπάρχει περίπτωση να νοσήσει μια από τις άλλες αιμορροΐδες που κατά τη θεραπεία ήταν υγιείς. Ως εκ τούτου, απαιτείται εκ νέου επέμβαση για την οριστική θεραπεία τους.

Σε αυτήν την περίπτωση η θεραπεία laser, ως η πλέον ανώδυνη και άνετη για τον ασθενή προσέγγιση, είναι ιδανική για επαναληπτική αντιμετώπιση αιμορροϊδών.

Είναι υψηλό το κόστος της επέμβασης;

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας με laser έχει εξάρτηση από νοσοκομείο (δεν γίνεται στο ιατρείο) και από υλικό υψηλής τεχνολογίας και μιας χρήσης (οπτική ίνα).

Ωστόσο, η χειρουργική ομάδα του Δρ. Ηλία έχει αναπτύξει σε συνεργασία με την ΡΕΑ ένα ιδιαίτερα ελκυστικό οικονομικά πακέτο που καθιστά την εν λόγω θεραπεία φίλια και προσιτή προς όλους.

Αυτός είναι ένας ακόμα πυλώνας ικανοποίησης, πέραν των εξαιρετικών θεραπευτικών αποτελεσμάτων, που εκφράζουν οι ασθενείς του Δρ. Ηλία χωρίς καμία εξαίρεση μέχρι σήμερα.

Πόσο ασφαλής είναι αυτή η αιμορροϊδοπλαστική LHP®;

Είναι από τις πιο ασφαλείς μεθόδους που υπάρχουν ως χειρουργικές πρακτικές.

Διότι είναι η πιο ελάχιστα επεμβατική και παρεμβατική μέθοδος στον οργανισμό.

Η παρέμβαση είναι σε ένα με δυο εκατοστά της περιοχής του πρωκτού και δεν επηρεάζεται γενικότερα ο οργανισμός.

Τι ποσοστό επιτυχίας έχει αυτή η μέθοδος;

Το ποσοστό επιτυχίας στην κλινική της χειρουργικής ομάδας του Δρ. Ηλία, με την τεχνογνωσία και την μεγάλη εμπειρία της στη συγκεκριμένη μέθοδο, προσεγγίζει το 100%.

Το 95% των περιπτώσεων θεραπεύεται απόλυτα με μια μόνο επέμβαση.

Το υπόλοιπο 5% αφορά σε περιπτώσεις προχωρημένης αιμορροϊδοπάθειας 4ου βαθμού με σημαντική πρόπτωση, για την οριστική αντιμετώπιση των οποίων ενίοτε χρειάζεται και μια συμπληρωματική επέμβαση 20 ημέρες μετά την πρώτη.

 

Πάσχω κι από άλλες παθήσεις του εντέρου. Ενδείκνυται η μέθοδος αυτή;

Η θεραπεία με laser ενδείκνυται για περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας που συμπίπτει και με άλλες παθήσεις του εντέρου, όπως φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, ακριβώς για το λόγω του ότι είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος.

Δεν υπάρχει καθόλου παρέμβαση στο έντερο ενδοαυλικά και εφόσον δεν πραγματοποιείται καμία τομή, δε δημιουργείται καμία πληγή που να χρήζει επούλωσης και να επιβαρύνει περαιτέρω το έντερο.

Θα πιάνω κάτι στην περιοχή μετά την επέμβαση;

Αυτό που ίσως πιάνατε πριν δεν θα υπάρχει πια, καθώς η αιμορροϊδοπλαστική LHP® θεραπεύει οριστικά τις αιμορροΐδες.

Θα έχω αίμα μετά την επέμβαση;

Υπάρχει περίπτωση τις πρώτες 3 μέρες μετά την επέμβαση να δείτε μερικές σταγόνες αίματος.

Θα μπορώ να πάω εύκολα στην τουαλέτα; Θα πονάω μετά;

Η ενόχληση που μπορεί να βιώσει κάποιος στην πρώτη, μόνο, μετεγχειρητική μέρα της τουαλέτας προλαμβάνεται με τη χορήγηση αγωγής που διευκολύνει την κένωση.

Θα πρέπει να φροντίζω την περιοχή με ειδικό σαπούνι;

Η πλύση της περιοχής με άφθονο χλιαρό νερό δίχως σαπούνι ή άλλο αντισηπτικό και η κατάργηση της χρήσης χαρτιού υγείας πρέπει να γίνει συνήθεια σε όλους τους ασθενής για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Το ίδιο, ωστόσο, συνίσταται και σε όλους τους ανθρώπους γενικότερα ως μέτρο πρόληψης και σωστής υγιεινής.

Τι πρέπει να κάνω για να μην ξαναβγούν οι αιμορροΐδες;

Η πλύση της περιοχής με άφθονο χλιαρό νερό και η κατάργηση της χρήσης χαρτιού υγείας, η γρήγορη αφόδευση δίχως μεγάλη παραμονή στην τουαλέτα και η σωστή διατροφή που αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα, διασφαλίζει ότι δεν θα εμφανιστεί ξανά πρόβλημα με αιμορροΐδες.

ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Σχετικά Άρθρα

 • Αντίο σε αιμορροΐδες και κύστη κόκκυγα

  Η τεχνολογία της οπτικής ίνας LASER έφερε επανάσταση στην θεραπευτική αντιμετώπιση πολλών παθήσεων του πρωκτού και της ευρύτερης περιοχής, όπως η αιμορροϊδοπάθεια, η κύστη κόκκυγα, τα συρίγγια και οι ραγάδες του πρωκτού. Η χειρουργική ομάδα «C. Hlias Surgicare» με 10ετή εμπειρία -την μεγαλύτερη στην Ελλάδα- εξειδικεύεται στη θεραπεία πολλών παθήσεων, με τη χρήση του θεραπευτικού... Διαβάστε περισσότερα

 • Η πίσω μεριά του προβλήματος

  Λίγοι το συζητούν, αλλά όλοι αναζητούν τη βοήθεια του ειδικού, όταν το πρόβλημα προκύψει. Ο Γεώργιος Ηλίας εξηγεί γιατί η πάθηση των αιμορροΐδων κάνει πολλούς άνδρες να στριφογυρνούν νευρικά στην καρέκλα τους. Τι είναι οι αιμορροΐδες; Δυστυχώς οι αιμορροΐδες είναι μία ιδιαίτερα διαδεδομένη πάθηση που συναντάται και στα δύο φύλα, αλλά συχνότερα στους άνδρες. Περισσότεροι... Διαβάστε περισσότερα

 • Δύο νόσοι «ταμπού» θεραπεύονται σε χρόνο μηδέν χάρη στα Laser

  Αιμορροΐδες και κύστη κόκκυγα: η αναίμακτη, γρήγορη και οριστική θεραπεία τους είναι σήμερα ένα τεχνολογικό γεγονός ρουτίνας. Γνωρίζεις πόσοι άνθρωποι στη χώρα μας ταλαιπωρούνται από τις αιμορροΐδες τους; Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, πάνω από το 50% του πληθυσμού. Ωστόσο, ανεπίσημα είναι πολύ περισσότεροι εκείνοι που για λόγους ταμπού –και κυρίως λόγω παραπληροφόρησης– επιμένουν να... Διαβάστε περισσότερα

 • DR. «ΛΕΙΖΕΡ»: Ανώδυνη και οριστική θεραπεία για αιμορροϊδοπάθεια και κύστη κόκκυγα

  Η τεχνολογία λέιζερ δεν αρκεί από μόνη της για την αντιμετώπιση παθήσεων του πρωκτού, όπως αιμορροϊδοπάθεια, κύστη κόκκυγα, συρίγγια και ραγάδες. Χρειάζεται ο χειρουργός να γνωρίζει επαρκώς την ανατομία της περιοχής και να διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία και πιστοποίηση, αλλιώς η χρήση της μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ σε βάρος του ασθενή. «Η χρήση της οπτικής... Διαβάστε περισσότερα

 • Πώς αντιμετωπίζονται οι αιμορροΐδες;

  Αν και λίγοι νιώθουν άνετα να το συζητήσουν, οι αιμορροΐδες είναι μια πολύ διαδεδομένη πάθηση και στα δύο φύλα, ακόμα και στην παιδική ηλικία, αφού περίπου το 80% του πληθυσμού υποφέρει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του από τις επώδυνες συνέπειες (φαγούρα, τσούξιμο, πόνος, βλέννες, αιμορραγία, κ.λπ.). Τι είναι και γιατί δημιουργούνται Ετυμολογικά ο όρος... Διαβάστε περισσότερα

 • Αιμορροΐδες – Αιμορροϊδοπάθεια

  Αιμορροΐδες: Οριστική κι ανώδυνη ανακούφιση με laser

  Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών σήμερα πάσχουν από αιμορροΐδες, ενώ περίπου το 80% του πληθυσμού υποφέρουν από τις επώδυνες συνέπειές τους τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Πρόκειται για μια σύγχρονη… μάστιγα, η οποία ωστόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί ανώδυνα, αναίμακτα κι οριστικά, χάρη σε νέες, επαναστατικές τεχνικές με τη... Διαβάστε περισσότερα

 • Laser: Πόνος τέλος στη θεραπεία των «αιμορροϊδών»

  Laser: Πόνος τέλος στη θεραπεία των «αιμορροϊδών»

  Μία από τις… μάστιγες του σύγχρονου τρόπου ζωής, που διακρίνεται από το έντονο στρες και την κακή διατροφή, η αιμορροϊδοπάθεια μπορεί πλέον να αποτελέσει παρελθόν ανώδυνα, αναίμακτα κι οριστικά, χάρη σε νέες, επαναστατικές τεχνικές με τη χρήση της τεχνολογίας laser. Γνωστή στο ευρύ κοινό ως «αιμορροΐδες», η αιμορροϊδοπάθεια ταλαιπωρεί σήμερα σχεδόν έναν στους τρεις ανθρώπους... Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά Βίντεο

Σχετικά Video

Στοιχεία Επικοινωνίας

 • Αιμορροΐδες

  Γνωστή στο ευρύ κοινό ως «αιμορροΐδες», η αιμορροϊδοπάθεια ταλαιπωρεί σήμερα σχεδόν έναν στους τρεις ανθρώπους στον πλανήτη, επηρεάζοντας...
  Διαβάστε Περισσότερα
 • Κήλες

  Οι κήλες αποτελούν την πιο συχνή αιτία εισαγωγής στο χειρουργείο. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από 15 εκατομμύρια...
  Διαβάστε Περισσότερα
 • Πέτρα στη χολή

  Χολολιθίαση, ή κοινώς μιλώντας, πέτρες στην χολή, είναι μια παθολογία που χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό μικρών λίθων εντός της χοληδόχου...
  Διαβάστε Περισσότερα
 • Κύστη Κόκκυγος

  Η κύστη κόκκυγος είναι μία συχνή πάθηση που προσβάλλει κατά κανόνα νέους ανθρώπους και μέχρι πρότινος αποτελούσε συνώνυμο της...
  Διαβάστε Περισσότερα