Η πίσω μεριά του προβλήματος

Λίγοι το συζητούν, αλλά όλοι αναζητούν τη βοήθεια του ειδικού, όταν το πρόβλημα προκύψει. Ο Γεώργιος Ηλίας εξηγεί γιατί η πάθηση των αιμορροΐδων κάνει πολλούς άνδρες να στριφογυρνούν νευρικά στην καρέκλα τους.

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Δυστυχώς οι αιμορροΐδες είναι μία ιδιαίτερα διαδεδομένη πάθηση που συναντάται και στα δύο φύλα, αλλά συχνότερα στους άνδρες. Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες και γυναίκες άνω των 50 πάσχουν, ενώ περίπου το 80% του πληθυσμού υποφέρει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του από τις συνέπειες της πάθησης (φαγούρα, τσούξιμο, πόνος, βλέννες, αιμορραγία κ.λπ). Έχουν μορφή σάκων και η ύπαρξή τους συμβάλλει στην προστασία του πρωκτικού σωλήνα και στον έλεγχο των κενώσεων.

Γιατί δημιουργούνται;

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι συνέπεια της μη σωστής λειτουργίας των αιμορροϊδικών αγγείων, η οποία επιτρέπει την πρόπτωση του βλεννογόνου και τη δημιουργία αιμορροϊδικών όζων που προσβάλλουν τον πρωκτικό σωλήνα. Τα αίτια της αιμορροϊδοπάθειας δεν είναι ξεκάθαρα, συνηθέστερα όμως η πάθηση αποδίδεται στην δυσκοιλιότητα την κληρονομικότητα και τον τρόπο ζωής.

Σε ποιο 50% ανήκεις;

Σε πολλές περιπτώσεις (ιδίως στο πρώιμο στάδιο της πάθησης) η αιμορροϊδοπάθεια μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα. Στην περίπτωση ύπαρξης συμπτωμάτων (απώλεια αίματος, έκκριση βλέννας, πόνος κ.λπ) ο ασθενής πρέπει να εξεταστεί άμεσα από ειδικό γιατρό, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιας σοβαρότερης ασθένειας (π.χ. νεοπλασιών) με παρόμοια συμπτωματολογία. Επιπλέον η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιπλοκών όπως είναι η νέκρωση, λοίμωξη, αναιμία, περίσφιξη.

Η ιατρική απαντάει

Σε αρχικά στάδια οι αιμορροΐδες αντιμετωπίζονται με συντηρητικά μέσα, όπως με ειδική διατροφή μεσογειακού τύπου πλούσια σε φυτικές ίνες ή με φαρμακευτική αγωγή. Οι συντηρητικές θεραπείες ενδέχεται να βελτιώνουν σημαντικά την κατάσταση του ασθενούς, όμως τα επώδυνα συμπτώματα φαγούρας, τσουξίματος και πόνου, συνήθως επανέρχονται καθώς το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Όταν το πρόβλημα είναι σε προχωρημένο στάδιο, υπάρχει η άμεση θεραπεία με Laser.
H μέθοδος HeLP (Hemorrhoid Laser Procedure), είναι ενδοσκοπική, τελείως ανώδυνη και πιο απλή από κάθε τεχνική. Δεν απαιτεί εκτομή του ιστού και πραγματοποιεί με φωτοπηξία, το σφράγισμα των αιμορροϊδικών αρτηριών, χωρίς βελόνες και ράμματα. Ενδείκνυται για τις αιμορροΐδες δεύτερου και τρίτου βαθμού και πραγματοποιείται με χρήση laser υπό την καθοδήγηση υπερήχων μέσω ειδικού πρωκτοσκοπίου.

Πως ακριβώς πραγματοποιείται η μέθοδος HeLP;

H στοχευμένη και σε ελεγχόμενο βάθος δράση του laser διακόπτει την τροφοδοσία των διεσταλμένων αιμορροΐδων οδηγώντας στην συρρίκνωσή τους και στην στερέωση του μυϊκού στρώματος που βρίσκεται κάτω από αυτές. Μετά τη θεραπεία, και λόγω της αιμοστατικής δράσης του laser, παρατηρείται άμεση μείωση της αιμορραγίας, ενώ οι αιμορροϊδικοί πόροι αρχίζουν να συρρικνώνονται, μέχρι την εξαφάνισή τους. Η θεραπεία με το σύστημα HeLP, πραγματοποιείται χωρίς τομές και χρήση ραμμάτων, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα.

  • καθιστά εφικτή την ημερήσια θεραπεία των αιμορροΐδων
  • ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο επιπλοκών
  • έχει την πιο σύντομη δυνατή αποθεραπεία

Ο Γεώργιος Π. Ηλίας είναι γενικός χειρουργός και διδάκτωρ στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και επιστημονικός συνεργάτης της Βιοκλινικής Αθηνών.

Leave a reply