Κονδυλώματα

Γενικά

 

Τα κονδυλώματα αποτελούν ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τρεις φορές συχνότερο από τον έρπη των γεννητικών οργάνων, με συνεχείς αυξητικές τάσεις.

Υπεύθυνος για τα κονδυλώματα είναι ο ιός HPV των ανθρώπινων θηλωμάτων, φορείς του οποίου εκτιμάται ότι είναι σήμερα το 60% των ανδρών και γυναικών, οι περισσότεροι εξ αυτών νεαρής ηλικίας.

Μεταδίδονται σχεδόν αποκλειστικά με τη σεξουαλική επαφή και γι’ αυτό η εκδήλωσή τους προκαλεί αναταράξεις στα ζευγάρια, καθώς θεωρείται συχνά λανθασμένα απόδειξη εξωσυζυγικής σχέσης από την πλευρά του πάσχοντος, παρόλο που ο ιός μπορεί να πάρει μεγάλο χρόνο επώασης μέχρι να δείξει συμπτώματα, έως και αρκετά χρόνια.

Σήμερα, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας, τα κονδυλώματα θεραπεύονται σε μεγάλο βαθμό, άμεσα, ανώδυνα κι αναίμακτα, με τη χρήση θεραπευτικών laser και ραδιοσυχνοτήτων (RF), στις οποίες ειδικεύεται ο Δρ. Ηλίας.

 

Πώς εμφανίζονται και πώς αναγνωρίζονται τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα μοιάζουν με μυρμηκιές και στη γυναίκα εμφανίζονται γύρω από το αιδοίο, στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας, στο περίνεο, στο δακτύλιο του πρωκτού και στο βλεννογόνο του ορθού.

Στον άνδρα εμφανίζονται στη βάλανο και την πόσθη του πέους, καθώς επίσης στο περίνεο και τον πρωκτό.

Σπανιότερα, τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν στη στοματική κοιλότητα και τις γωνίες των χειλιών.

Τα κονδυλώματα είναι ασυμπτωματικά και γι’ αυτό συχνά περνούν απαρατήρητα ή θεωρούνται λανθασμένα κάτι άλλο, π.χ. αιμορροΐδες, όταν βρίσκονται στην περιοχή του πρωκτού.

Όταν τα κονδυλώματα έχουν εκδηλωθεί στα εξωτερικά γεννητικά όργανα η αναγνώρισή τους γίνεται με την ψηλάφηση. Όταν όμως είναι εσωτερικά, τότε απαιτούνται εξετάσεις.

 

Πώς θεραπεύονται τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και της περιοχής του πρωκτού αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά μέσα σε λίγα μόλις λεπτά με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF) ή οπτικής ίνας διοδικού laser.

Πρόκειται τις πλέον εξελιγμένες τεχνολογικά κι επιστημονικά θεραπείες των κονδυλωμάτων, οι οποίες σε αντίθεση με τις επώδυνες και αισθητικά απαράδεκτες παραδοσιακές προσεγγίσεις, έχουν άμεσο και βέλτιστο αισθητικά αποτέλεσμα (κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τις περιοχές των γεννητικών οργάνων), ανώδυνα, αναίμακτα και δίχως ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Αμφότερες οι θεραπείες με laser και ραδιοσυχνότητες είναι άκρως αποτελεσματικές, και η επιλογή της μιας ή της άλλης γίνεται με κριτήρια την ευαισθησία της περιοχής που βρίσκονται τα κονδυλώματα, το μέγεθός τους (το laser είναι ιδανικό κυρίως για μικρότερου μεγέθους), καθώς και το αν απαιτείται η λήψη βιοψίας ή όχι.

Οι δυο θεραπείες διαρκούν περίπου 5 λεπτά και πραγματοποιούνται στο ιατρείο του Δρ. Ηλία υπό γενική αναισθησία, με εξαίρεση τις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα κονδυλώματα έχουν εισχωρήσει εντός του πρωκτικού σωλήνα, οπότε απαιτείται νοσοκομειακή υποστήριξη και η επέμβαση γίνεται με μέθη.

Η θεραπεία ραδιοσυχνοτήτων γίνεται με ένα παλμικό ιατρικό εργαλείο που πάλλεται σε πολύ υψηλές ραδιοσυχνότητες με αποτέλεσμα να θερμαίνεται δίχως να μεταδίδει τη θερμότητα αυτή στους ιστούς κι επομένως ενεργεί την εξάχνωση των κονδυλωμάτων δίχως να προκαλεί έγκαυμα ή να αφήνει άλλου είδους αποτύπωμα.

Η θεραπεία με laser πραγματοποιείται με εξελιγμένο, ανώδυνο διοδικό laser και προσφέρει μικροχειρουργική ακρίβεια και απόλυτη ασφάλεια. Η θεραπεία με laser είναι επίσης ανώδυνη κι αναίμακτη και αποκαθιστά τη φυσική αισθητική με βέλτιστο τρόπο.

 

Είναι οριστική η θεραπεία των κονδυλωμάτων;

Θα πρέπει να τονιστεί ότι, όπως σε όλες τις περιπτώσεις προσβολής από ιούς, η θεραπεία δεν είναι οριστική, όμως επιτυγχάνει να μειώσει δραστικά το φορτίο του ιού HPV στον οργανισμό σε βαθμό που να προσομοιάζει οριστική θεραπεία.

Ωστόσο, υπάρχει πάντα η μικρή πιθανότητα υποτροπών και για το λόγο αυτό ο ασθενής παραμένει υπό τακτική παρακολούθηση κατά τον πρώτο μήνα μετά την επέμβαση.

Στην περίπτωση υποτροπής, πραγματοποιείται νέα μικροεπέμβαση, ακόμα μικρότερης διάρκειας, αυτή τη φορά αποκλειστικά στο ιατρείο του Δρ. Ηλία.

 

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Ηλία;

Ο Δρ. Ηλίας διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στις πλέον σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης των περιπρωκτικών συριγγίων, όπως η χρήση ιατρικών, θεραπευτικών laser και ραδιοσυχνοτήτων (RF).

Ο Δρ. Ηλίας διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε επέμβαση.

Leave a reply