Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Ηλίας MD, Msc, PhD, Γενικός Χειρουργός & Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί μια πραγματική επανάσταση στην ιατρική, η οποία ανοίγει νέους ορίζοντες στη αντιμετώπιση σχεδόν όλων των παθήσεων του παχέος εντέρου, εξασφαλίζοντας υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας, ταχύτερη ανάρρωση, σημαντικά λιγότερη ταλαιπωρία και ελαχιστοποιημένο κίνδυνο επιπλοκών για τον ασθενή.
Οι παθήσεις του παχέος εντέρου, από την εκκολπωμάτωση και την ελκώδη κολίτιδα μέχρι τον καρκίνο, αποτελούν μια από τις… μάστιγες της εποχής. Για την αντιμετώπισή τους, πραγματοποιούνται στη χώρας μας περίπου 600.000 χειρουργικές επεμβάσεις το χρόνο!
Μια από τις πλέον συχνές επεμβάσεις είναι η κολεκτομή, δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση μέρους ή και ολόκληρου του παχέος εντέρου.
Παραδοσιακά, η κολεκτομή γίνεται μέσω ανοικτής επέμβασης, με συνέπεια να έχει ταυτιστεί με μεγάλη και δύσκολη περίοδο ανάρρωσης των ασθενών. Οι ανοικτές επεμβάσεις είναι ιδιαίτερα διεισδυτικές και τραυματικές, ενώ συνοδεύονται συχνά από μεγάλες τομές και αναμόχλευση των σπλάχνων. Μετά την ανοικτή επέμβαση, η νοσηλεία του ασθενή διαρκεί ως και 8 ημέρες, ενώ η ανάρρωσή του απαιτεί τουλάχιστον έξι εβδομάδες.
Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής
Τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος η πλέον σύγχρονη τεχνική της λαπαροσκοπικής κολεκτομής, η οποία εμφανίζει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των ανοικτών επεμβάσεων, με εφάμιλλα ή και καλύτερα αποτελέσματα.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής συμπεριλαμβάνουν:
- Ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο,
- Μικρότερη διάρκεια νοσηλείας,
- Ηπιότερη και ταχύτερη ανάρρωση,
- Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες,
- Καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.
Αυτός είναι και ο λόγος που η λαπαροσκοπική κολεκτομή έχει αναδειχτεί σε επέμβαση πρώτης επιλογής των περισσότερων έμπειρων χειρουργών, τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας.
Η διαδικασία της λαπαροσκοπικής κολεκτομής
Σε αντίθεση με τις ανοικτές επεμβάσεις, η λαπαροσκοπική κολεκτομή δεν απαιτεί μεγάλες χειρουργικές τομές. Ο χειρουργός ανοίγει 4 ή 5 μικρές οπές, μισό εκατοστό η καθεμιά, στην κοιλιά του ασθενούς, μέσα από τις οποίες εισάγονται ειδικά εργαλεία για την πραγματοποίηση της επέμβασης. Σε αυτά, περιλαμβάνεται το λαπαροσκόπιο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με μια βιντεοκάμερα και επιτρέπει στο χειρουργό να παρακολουθεί σε μεγέθυνση τα εσωτερικά όργανα του ασθενή.
Συνήθως, στο τέλος της επέμβασης, μια από τις οπές επιμηκύνεται στα 2 εκατοστά περίπου για να εξαχθεί το τμήμα του εντέρου που είναι προς αφαίρεση.
Με την τεχνική της λαπαροσκοπικής κολεκτομής, δεν τραυματίζονται άλλοι ιστοί ή παρακείμενα όργανα, επιτρέποντας την ταχύτερη ανάρρωση του ασθενή με το μικρότερο δυνατό πόνο και περιορίζοντας σημαντικά τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών.
Μετά την επέμβαση της λαπαροσκοπικής κολεκτομής, ο ασθενής χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για τρεις με πέντε ημέρες. Ήδη, όμως, από την επόμενη κιόλας μέρα μπορεί να σηκωθεί και να περπατήσει, ενώ την τρίτη ημέρα ξεκινά η κανονική του σίτιση με μαλακή τροφή. Η ανάρρωση διαρκεί συνολικά περίπου 10 ημέρες, μετά την πάροδο των οποίων ο ασθενής είναι πλέον έτοιμος να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες και να συνεχίσει φυσιολογικά τη ζωή του.
Η λαπαροσκοπική κολεκτομή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα μεγάλο εύρος παθήσεων του παχέος εντέρου, όπως:
- Εκκολπωμάτωση – εκκολπωματίτιδα
- Ελκώδης κολίτιδα
- Κακοήθεις όγκοι (λεμφώματα, καρκινοειδείς όγκοι)
- Καλοήθεις όγκοι (πολύποδες, λιπώματα, λειομυώματα)
- Νόσος του Crohn
Όπως, όμως, οι ανοικτές επεμβάσεις, έτσι και η λαπαροσκοπική κολεκτομή θα πρέπει να πραγματοποιείται από χειρουργούς εξειδικευμένους και με εμπειρία στη χειρουργική του παχέος εντέρου, προκειμένου να διασφαλίζονται τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας και ο χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών για τον ασθενή.