Θεραπεία λέιζερ: «Κλειδί» η εμπειρία και γνώση του χειρουργού

Η τεχνολογία της οπτικής ίνας λέιζερ έφερε επανάσταση στη θεραπευτική αντιμετώπιση πολλών παθήσεων του πρωκτού και της ευρύτερης περιοχής, όπως η αιμορροϊδοπάθεια, η κύστη του κόκκυγα, τα συρίγγια και οι ραγάδες του πρωκτού, όμως από μόνη της δεν αποτελεί πανάκεια. Στα χέρια κάποιου που δε γνωρίζει επαρκώς την ανατομία της περιοχής και δε διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία και πιστοποίηση πάνω στη χρήση του εν λόγου εργαλείου, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ σε βάρος του ασθενή.

Ο χειρουργός που χρησιμοποιεί θεραπευτικό λέιζερ πρέπει να έχει εξαιρετική γνώση της περιοχής στην οποία θα επέμβει, είτε αυτή είναι ο πρωκτός είτε η κύστη του κόκκυγα. Πρέπει να έχει μεγάλη εμπειρία ώστε η προώθηση των οπτικων ινών στους ανατομικούς σχηματισμούς του κάθε ασθενή να είναι τέτοια που να θεραπεύσει πλήρως κι ελάχιστα τραυματικά το πρόβλημα κι όχι να προκαλέσει επιπλέον ζημιά.

Για παράδειγμα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας, εφαρμόζεται αυτό που λέμε «τυφλή τεχνική». Δηλαδή, η εμπειρία και η γνώση του γιατρού είναι καθοριστική, καθώς η οπτική ίνα λέιζερ πρέπει να μπει αυστηρά μεταξύ βλεννογόνου και μυϊκού τοιχώματος του εντέρου. Αν μπει σε άλλη ανατομική περιοχή, μπορεί να προκαλέσει βλάβες, όπως αποστήματα, συρίγγια κι άλλες, κι ο ασθενής αντί να βρει λύση κι ανακούφιση στο πρόβλημά του να φορτωθεί και με δεύτερο!

Αντίθετα, όταν ο χειρουργός είναι έμπειρος κι άριστος γνώστης της ανατομικής περιοχής στην οποία επεμβαίνει, τότε ο ασθενής μπορεί να έχει πολλαπλό όφελος: είναι συχνές οι φορές που κάποιος ασθενής μπαίνει στο χειρουργείο για μια πάθηση, π.χ. αιμορροΐδες, αλλά κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο χειρουργός ανακαλύπτει κι επιπλέον προβλήματα, όπως ραγάδα, πρωκτικό συρίγγιο ή κάποιος πολύποδας. Αυτός ο ασθενής πρέπει να βγει από το χειρουργείο πλήρως θεραπευμένος, με το χειρουργό του να έχει αξιοποιήσει όχι μόνο το θεραπευτικό λέιζερ, αλλά και τις υπόλοιπες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε συνοδό πρόβλημα.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό ο χειρουργός να είναι απόλυτος γνώστης όχι μόνο της ανατομικής περιοχής αλλά και των θεραπευτικών αντιμετωπίσεων όλων των σχετικών παθήσεων.  Διότι εκτός από το λέιζερ, το οπλοστάσιο του σύγχρονου γενικού χειρουργού περιλαμβάνει κι άλλες καινοτόμες κι ελάχιστα τραυματικές τεχνικές, ο συνδυασμός των οποίων επιτρέπουν στο χειρουργό να προσφέρει πραγματικά εξατομικευμένη θεραπεία σε κάθε ασθενή.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι είναι τέτοια η φύση των παθήσεων του πρωκτού και της ευρύτερης περιοχής, ώστε κάθε ασθενής να χρήζει διαφορετικής θεραπευτικής αντιμετώπισης, ανάλογα με την ανατομική παραλλαγή, τη βαρύτητα της πάθησης και των συνοδών προβλημάτων που έκαστος αντιμετωπίζει.  Δεν είναι, λοιπόν, η οπτική ίνα λέιζερ που θεραπεύει, αλλά ο γιατρός που πιστοποιημένα γνωρίζει να χρησιμοποιεί σωστά το θεραπευτικό λέιζερ προς όφελος του ασθενή του.

 

 

 

Leave a reply